3/3/17

Κουρδικός εμφύλιος: Σύγκρουση ΡΚΚ με τους συμμάχους της Άγκυρας Κούρδους του Μπαρτζανί

Iraqi Kurdish Peshmerga fighters. EPA, AHMED JALIL
Iraqi Kurdish Peshmerga fighters. EPA, AHMED JALIL

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντιμαχόμενων κουρδικών ομάδων στα βορειοδυτικά του Ιράκ, μετά την είσοδο μιας δύναμης που είναι πιστή στη μία ομάδα, σε περιοχή που ελέγχεται από την άλλη, σύμφωνα με δύο κουρδικές πηγές ασφάλειας.

Οι συγκρούσεις έγιναν στην Σιντζάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, καθώς δυνάμεις που είναι πιστές στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) μπήκαν σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

“Σήμερα το πρωί στις 07:00 ξέσπασαν συγκρούσεις με τη χρήση βαρέων πολυβόλων όπλων. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και στις δύο πλευρές,” δήλωσε χαρακτηριστικά κουρδική πηγή ασφάλειας.

03/03/2017 08:51 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Αρμπίλ
mignatiou

Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν επιτέθηκε σε άλλους Κούρδους εκτελώντας εντολές του Ερντογάν


ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν επιτέθηκε σε άλλους Κούρδους εκτελώντας εντολές του Ερντογάν
Εμφύλιες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου μεταξύ αντιμαχόμενων παρατάξεων των Κούρδων στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Στέφανος Μυτιληναίος

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, πεδίο μάχης της εμφύλιας σύγκρουσης ήταν η περιοχή Σιντζάρ  Σινγκάλ) του βορειοδυτικού Ιράκ, δηλαδή η μαρτυρική γη των ζωροαστριστών-ηλιολατρών Κούρδων Γιαζίντι.
Όπως διαβάζουμε στο Al Masdar News, μάχη ξέσπασε μεταξύ της πολιτοφυλακής των Κούρδων Γιαζίντι και της δύναμης των Πεσμεργκά της Ροζάβα που δέχεται εντολές από τον φιλότουρκο πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις

Οι Πεσμεργκά της Ροζάβα είναι μια ένοπλη δύναμη που αποτελείται από Κούρδους της βόρειας Συρίας οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την κουρδική αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.
Επειδή οι Πεσμεγκά της Ροζάβα, αν και Κούρδοι της Συρίας, λαμβάνουν εντολές από τον φιλότουρκο πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη βόρεια Συρία από τις επίσης κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της βόρειας Συρίας, επειδή τους θεωρούν αντίπαλους πολιτικά και ιδεολογικά.
Οι Κούρδοι της Συρίας που έχουν συστήσει τις YPG, ένοπλο βραχίονα του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος PYD, είναι σοσιαλπατριώτες και αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό καθοδηγητή τους τον φυλακισμένο στην Τουρκία Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Οι Κούρδοι του Ιράκ κυβερνιούνται από την οικογένεια Μπαρζανί, παλιοί κοτσαμπάσηδες της περιοχής, που ακολουθούν φιλοτουρκική πολιτική και είναι σαν να λέμε οι «δεξιοί» Κούρδοι, αν και στην πραγματικότητα ο όρος «δεξιός» ιδεολογικά δεν ανταποκρίνεται με δυτικούς όρους στην κουρδική πολιτική σκηνή.
Οι Πεσμεργκά της Ροζάβα θεωρούνται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Ροζάβα «μισθοφόροι» του Μπαρζανί.

Οι Γιαζίντι ανήκουν στην παράταξη του Οτσαλάν

Οι Κούρδοι Γιαζίντι όταν δέχθηκαν την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον Αύγουστο του 2014 εγκαταλείφθηκαν από τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις των Πεσμεργκά, του ιρακινού Κουρδιστάν, απροστάτευτοι στους τζιχαντιστές.
Για την ακρίβεια, οι Πεσμεργκά του Μπαρζανί το έβαλαν στα πόδια και το Ισλαμικό Κράτος μπήκε απυρόβλητο στα χωριά των Γιαζίντι κι άρχισε να σφάζει, να βιάζει, να λεηλατεί.
Περίπου σαράντα χιλιάδες Γιαζίντι που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές, ανέβηκαν για προστασία στο ιερό τους όρος Σιντζάρ, από το οποίο έχει ονομαστεί και η περιοχή, στο οποίο είναι χτισμένοι οι ναοί τους και σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοσή τους εκεί στάθηκε η κιβωτός μετά τον κατακλυσμό.
Τις φρικιαστικές και γεμάτες αγωνία ώρες, που σαράντα χιλιάδες Γιαζίντι πάνω στο βουνό περίμεναν να σφαχτούν, μόνο οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που επίσης αναγνωρίζει ως ηγέτη του τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έσπευσαν να υπερασπιστούν τους άμαχους Γιαζίντι και τα ιερά του Ήλιου από τους τζιχαντιστές.
Οι Γιαζίντι δεν ξέχασαν ποτέ ότι από τον όλεθρο του 2014 δεν τους έσωσαν οι Πεσμεργκά του Μπαρζανί αλλά οι αντάρτες του PKK.
Έτσι όταν αργότερα άρχισαν να σχηματίζουν πολιτοφυλακές για να πολεμήσου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να εκδικηθούν τους τζιχαντιστές για τα όσα υπέστησαν, στην πλειονότητά τους επέλεξαν να τεθούν υπό την ιδεολογική καθοδήγηση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη στρατιωτική εκπαίδευσή τους ανέλαβαν οι αντάρτες του PKK.
Όσο το Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν μέσα ή κοντά στα κουρδικά εδάφη ο Μπαρζανί δεν διαμαρτυρόταν για την εξάπλωση του PKK μεταξύ των Γιαζίντι.
Όταν όμως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Ισλαμικό Κράτος, ο Μπαρζανί θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να εκδιώξει το PKK από τη γη των Γιαζίντι.
Ποιο είναι το πρόβλημα του Μπαρζανί με το PKK; α) Ο Μπαρζανί συνεργάζεται με τους Τούρκους, κάνει δουλειές με πετρέλαια μαζί τους, και έχει εξαιρετική σχέση με το καθεστώς Ερντογάν. β) Ο Μπαρζανί φοβάται ότι οι υποστηρικτές του Οτσαλάν, δηλαδή το PKK και οι άλλες κουρδικές αντάρτικες πατριωτικές οργανώσεις, θα τον διώξουν από πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν κάποια στιγμή.
Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και οι άλλες ένοπλες αντάρτικες οργανώσεις – αριστερά-σοσιαλιστικά πολιτικά κόμματα που τελούν υπό την ιδεολογική ηγεσία Οτσαλάν αποτελούν απειλή για τους δύο συνεταίρους Ερντογάν-Μπαρζανί.
Το PKK αγωνίζεται για ένα μεγάλο, ενιαίο, ανεξάρτητο Κουρδιστάν, που σημαίνει διχοτόμηση της Τουρκίας, αλλά και θα έχει ως συνέπεια ότι ένα μεγάλο κουρδικό κράτος με ενωμένα τα κουρδικά εδάφη στη Συρία, στην Τουρκία, στο Ιράκ και στο Ιράν, θα «καταπιεί» το μικρό ιρακινό Κουρδιστάν του Μπαρζανί.
Ο Ερντογάν θέλει την Τουρκία ακέραιη και ο Μπαρζανί (θυμίζει τόσο τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες, η ίδια ακριβώς νοοτροπία), θέλει ένα μικρό Κουρδιστάν «δικό» του φέουδο να το κυβερνά εκείνος και η οικογένειά του. Οι «μεγάλες ιδέες» συνιστούν απειλή για τον φεουδάρχη Μπαρζανί.
Ερντογάν και Μπαρζανί τα έχουν συμφωνήσει, λοιπόν, να πολεμήσουν το «κακό» PKK και προφανώς αυτό αποφασίστηκε και στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
Και ο Μπαρζανί, ως γνήσιος φεουδάρχης που δεν έχει πρόβλημα να χύσει το αίμα του ίδιου του λαού του για να διατηρήσει την εξουσία του, επιλέγει να κάνει τη βρομοδουλειά του Ερντογάν θυσιάζοντας την εθνική ενότητα των Κούρδων στο βωμό της προσωπικής του επιβίωσης.

Πώς ξεκίνησαν οι εμφύλιες συγκρούσεις

Οι κάτοικοι του Χανεσόρ, μιας περιοχής του Σιντζάρ, πήραν τα όπλα όταν αντιλήφθηκαν ότι οι Πεσμεργκά της Ροζάβα, του Προέδρου Μπαρζανί, αναπτύσσονταν σε κοντινή τους απόσταση.
Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, οι Πεσμεργκά της Ροζάβα διατάχθηκαν από τον Μασούντ Μπαρζανί να εισέλθουν στην περιοχή του Σιντζάρ δίχως προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές πολιτοφυλακές των Γιαζίντι.
Οι Γιαζίντι θεώρησαν τους στρατιώτες του Μπαρζανί «απειλή» και δεν άργησαν να ξεσπάσουν μάχες μεταξύ των Μονάδων Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), όπως ονομάζεται η πολιτοφυλακή των Γιαζίντι που εκπαίδευσε το PKK και των Πεσμεργκά της Ροζάβα που εκπαίδευσαν οι Τούρκοι ύστερα από παράκληση του Μπαρζανί.
Ο Ζερντέστ Σενγκαλί, ένας μαχητής των YBS, έκανε την ακόλουθη δήλωση σε τοπικά Μέσα, σε μια φράση εξηγεί τα πάντα:
«Οι δυνάμεις μας απάντησαν [ένοπλα] στις συμμορίες που εκπαιδεύθηκαν από την Τουρκία».
Οι Κούρδοι πατριωτές του Οτσαλάν κατηγορούν τους άνδρες του Μπαρζανί ότι εκπαιδεύτηκαν από τον τουρκικό στρατό και είναι αλήθεια αυτό.
Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, 500 Πεσμεργκά της Ροζάβα ενεπλάκησαν σε μάχη με τις YBS που τους εμπόδισαν να εισέλθουν στα εδάφη των Γιαζίντι.
Τουλάχιστον 70 Πεσμεργκά της Ροζάβα, από τους 500 συνολικά, αρνήθηκαν να πολεμήσουν τους συμπατριώτες τους Γιαζίντι και ο Μπαρζανί διέταξε τη σύλληψή τους.
«Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις [εμφύλιες] συγκρούσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά εκείνοι [οι Πεσμεργκά της Ροζάβα] επιτέθηκαν στις θέσεις μας», εξήγησε μια αξιωματικός των YBS.
Οι Πεσμεργκά της Ροζάβα από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι δεν εισέβαλαν στη γη των Γιαζίντι αλλά πήγαν στην περιοχή για να αντικαταστήσουν μια μονάδα τους που ήδη βρισκόταν εκεί.
«Είχαμε μια μονάδα μας εκεί και σήμερα ένα νέο τάγμα πήγε εκεί», δήλωσε ο Σαρβάν Ντερκί στο κουρδικό δίκτυο Rudaw, προσθέτοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν στρατοπεδεύσει Πεσμεργκά στην περιοχή.
«Τα ΜΜΕ μεγέθυναν το θέμα. Λένε τα ΜΜΕ ότι μια δύναμη αναπτύχθηκε στα σύνορα για να εισβάλει [στη συνέχεια] στη Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν], αλλά αυτό είναι αβάσιμο. Απλά αλλάξαμε θέσεις».
Η εμφύλια ένταση μεταξύ των Κούρδων δεν πέρασε απαρατήρητη από το αμερικανικό προξενείο στην Ερμπίλ, που γνωρίζει τα «παιχνίδια» Μπαρζανί και Ερντογάν και αντιπροσωπεία Αμερικανών διπλωματών επισκέφθηκαν τον Κούρδο Πρόεδρο για να συζητήσουν το επεισόδιο στο Σιντζάρ.

Οι ιρακινές σιιτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης στο πλευρό των Γιαζίντι

Ο Μπαρζανί όμως φαίνεται ότι «έμπλεξε» περισσότερο από όσο υπολόγιζε στέλνοντας τους Πεσμεργκά της Ροζάβα στα εδάφη του Σιντζάρ.
Η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης), που αποτελούν τμήμα του ιρακινού στρατού και είναι σύμμαχοι των Κούρδων Γιαζίντι στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο βορειοδυτικό Ιράκ, ανακοίνωσαν ότι θα επιτεθούν στους Κούρδους Πεσμεργκά του Μπαρζανί που «πολιορκούν» τους Γιαζίντι στην περιοχή του Σιντζάρ.
Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης έγραψαν στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter ότι οι Πεσμεργκά της Ροζάβα επιτέθηκαν απρόκλητα στις YBS των Γιαζίντι και ότι θα πληρώσουν για την προδοσία τους.
Είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις των Πεσμεργκά που τελούν υπό τη διοίκηση του Μπαρζανί απειλούνται με πόλεμο από ιρακινές δυνάμεις.

Χύθηκε αδελφικό αίμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών Μέσων, οι Γιαζίντι έπιασαν αιχμάλωτους τέσσερις Πεσμεργκά της Ροζάβα ενώ ένας Γιαζίντι των YBS σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν.

Ο Μπαρζανί εκτέλεσε εντολές του Ερντογάν

Η Κούρδισσα Γιαζίντι αξιωματικός, Ροζιάρ Βετζίν, σε δηλώσεις της στο Kom News, ισχυρίστηκε ότι ο Μασούντ Μπαρζανί εκτέλεσε εντολές των Τούρκων που του ζήτησαν να στείλει τους Πεσμεργκά της Ροζάβα να διώξουν τους αντάρτες του Οτσαλάν από το Σιντζάρ.
Αυτές τις εντολές πήρε από τον Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα, τόνισε η ίδια.
Να σημειωθεί ότι ο Μπαρζανί δεν έστειλε ενάντια στους Γιαζίντι άνδρες του από το ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι συμπατριώτες τους, αλλά τους Κούρδους που έχει στρατολογήσει από΄τη βόρεια Συρία.

Σταμάτησαν οι συγκρούσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, οι συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών παρατάξεων στο Σιντζάρ έχουν σταματήσει. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η αμερικανική παρέμβαση.
Όμως ο Μπαρζανί φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο ιρακινό Κουρδιστάν εκτελώντας τις διαταγές του Ερντογάν.
Πεσμεργκά του Ιράκ που υπακούν στο σοσιαλπατριωτικό κόμμα Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), με ηγέτη τον Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος διετέλεσε και 6ος Πρόεδρος του Ιράκ, από τις 7 Απριλίου 2005 έως τις 24 Ιουλίου 2014, κατέλαβαν μια πετρελαιοπηγή κοντά στο Κιρκούκ που ήταν υπό τον έλεγχο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Μπαρζανί.
Οι Πεσμεργκά του Προέδρου Ταλαμπανί κατέλαβαν την πετρελαιοπηγή με πρόσχημα τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του Προέδρου Μπαρζανί, αλλά στην πραγματικότητα του έστειλαν μήνυμα ότι οι κουρδικές δημοκρατικές σοσιαλπατριωτικές δυνάμεις δεν θα του επιτρέψουν να προκαλέσει εμφύλιο μεταξύ των Κούρδων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Ερντογάν και θα φροντίσουν για αυτό αποστερώντας τον από τις πηγές εσόδων του, από το πετρέλαιο, που λέγεται ότι λαθραία εμπορεύεται με τους Τούρκους.
Κούρδοι δημοκρατικοί πατριώτες αναφέρουν ότι ο Μπαρζανί σχεδιάζει να επιτεθεί στις βάσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Εννοείται ότι άπαντες συμφωνούν ότι ο Μπαρζανί προδίδει το κουρδικό έθνος και θα επιχειρήσει να το οδηγήσει σε εμφύλιο εκτελώντας εντολές της Άγκυρας.

2 σχόλια:

  1. ωραια...ειναι ευκαιρια εκκαθαρισεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλα ας πουμε και τα καλυτερα νεα:Αρχιζει ο στραγγαλισμος των τουρκων στο Χαλεπι
    http://syria.liveuamap.com/en/2017/3-march-russian-chief-of-staff-official-sergei-rudskoy-says

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.