12/3/17

Τα λάθη πληρώνονται - Η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί με το ένα πόδι εκτός ΕΕ

Έγγραφο του ΥΠΕΞ αναδεικνύει τους κινδύνους από τυχόν αποδοχή των 4 ελευθεριών για Τούρκους

Λευκωσία: Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να τεθεί εκτός κοινής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα είναι πλήρης η συμμετοχή της στην Ένωση σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες.
Έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», αναφέρεται στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος εάν εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στο νησί οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών).
Η Τουρκία ζητά όπως εξασφαλιστούν για αυτή την αξίωσή της μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να καταστεί τούτο πρωτογενές δίκαιο, με την υιοθέτηση ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου. 

Η χώρα μας θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη. Θα υπάρξει δημογραφική αλλοίωση ως αποτέλεσμα της καθόδου Τούρκων υπηκόων καθώς θα καταργηθεί η βίζα όσων θα εισέρχονται στην Κύπρο.

Περαιτέρω, η Τουρκία επιδιώκει την απεριόριστη κυκλοφορία όλων των εμπορευμάτων της μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού στην εσωτερική αγορά, χωρίς δασμούς, ανεξάρτητα από αν αυτά τα προϊόντα καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση  ΕΕ-Τουρκίας.

Σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, η Τουρκία επιδιώκει να μην ληφθούν εθνικά μέτρα για περιορισμούς, για παράδειγμα, στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο από Τούρκους υπηκόους. Περιορισμοί, ωστόσο, που έχουν ζητηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την αγορά ακινήτων από Ελληνοκύπριους στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.