24/3/17

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Ευκαιρίες για επιχειρείν και επενδύσεις

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και την προσέλκυση επενδύσεων ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του φόρουμ «Invest Cyprus, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος προσφέρει ένα ιδανικό συνδυασμό σταθερότητας και ευκαιριών. Είναι ένα νησί ασφάλειας, σταθερότητας σε μια εποχή αστάθειας. Είναι ένα νησί που προφέρει ευκαιρίες και εξαιρετικές προοπτικές για επιχειρήσεις και επενδύσεις», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι αυτό δεν ίσχυε πριν από μερικά χρόνια όταν «η Κύπρος βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα για όλους τους αρνητικούς λόγους». Μίλησε για ένα συνδυασμό χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής μαζί με ελλιπή τραπεζική εποπτεία και κακές πρακτικές, που οδήγησαν σε μη βιώσιμες δανειοδοτήσεις, καθώς και για «πολιτική αποτυχία» που οδήγησε την Κύπρο σε μια βαθιά ύφεση και σε έντονη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

«Αλλά έκτοτε αυτό που επιτεύχθηκε δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Μια επαναφορά η οποία ήλθε πολύ νωρίτερα απ` ότι περίμεναν όλοι και κατά τρόπο ο οποίος επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και τις εξαίρετες προοπτικές για τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ότι η Κύπρος ένα χρόνο μετά την κρίση πέτυχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% ένα από τα ψηλότερα στην ΕΕ, με τον ορίζοντα για το 2017 και τα επόμενα χρόνια να παραμένει εντός αυτών των παραμέτρων.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δείκτες φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και βρίσκονται πέραν του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το εποπτικό πλαίσιο αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος έχει ενισχυθεί, με την εποπτεία του τραπεζικού τομέα να βρίσκεται στην Φραγκφούρτη.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ιδιαίτερα τον τερματισμό του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά το ήμισυ, κάτι που, όπως είπε, προσφέρει ώθηση και στηρίζει την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση υλοποίησε μια μόνιμη φορολογική έκπτωση για νέα κεφάλαια που επενδύονται σε κυπριακές εταιρείες στη βάση του λογιζόμενου επιτοκίου, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Λέγοντας ότι η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος προσελκύει ισχυρή διακομματική στήριξης στην Κύπρο, κάτι το οποίο προσφέρει την αίσθηση της σταθερότητας και προβλεψιμότητας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, μπορώ να προσφέρω μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για δημιουργία ενός ακόμη φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν».

«Είναι προφανές ότι η Κύπρος έχει ανακάμψει. Η αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο για νέες επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις», κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.