1/3/17

Μαυρίδης: Η εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης είναι υποχρέωση Τουρκίας

Ο ευρωβουλευτής έθεσε ενστάσεις στις διαπραγματεύσεις της Τελωνειακής Ένωσης

O ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός Τουρκίας.
Με παρέμβαση του χτες στη συζήτηση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) έθεσε σοβαρές ενστάσεις στην έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της.

Στην εκτενή παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία είναι μια ιστορία με προβλήματα. Όπως εξήγησε, σημειώνοντας δηκτικά ο κ. Μαυρίδης, εδώ και χρόνια η υφιστάμενη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά, αφού ενώ η Τουρκία δεσμεύτηκε με υπογραφή της έναντι της ΕΕ να την εφαρμόσει με όλα τα κράτη μέλη, αμέσως μετά με επίσημη δήλωση της αρνήθηκε να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Μαυρίδης διερωτήθηκε, "με ποιο εχέγγυο και πως μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά μια αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία;"
Σχολιάζοντας παρέμβαση συναδέλφου του ότι πρέπει να υπάρξει εχέγγυο που να διασφαλίζει ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει αυτή την φορά την συμφωνία με όλα τα κράτη περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρίδης επικρότησε την θέση αυτή προσθέτοντας ότι το καλύτερο εχέγγυο για την ΕΕ είναι να εφαρμόσει πρώτα η Τουρκία την υφιστάμενη συμφωνία όπως θα απαιτούσε κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών κανόνων δικαίου εντός Τουρκίας, επειδή όπως εξήγησε την περιέγραψαν προηγουμένως άλλοι ευρωβουλευτές με τους οποίους συμφώνησε 100%. Πρόσθεσε όμως το ερώτημα, κατά πόσον στην παρούσα φάση που το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει να εμπεδώσει την εξουσία του, εμείς ως ΕΕ θα αναλάβουμε πρωτοβουλία στήριξής του με αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων;
Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής υπέδειξε ότι πάνω από τα εμπορικά συμφέροντα υπάρχει το μέγιστο συμφέρον της ΕΕ που είναι ο σεβασμός των κανόνων δικαίου και τόνισε δηκτικά ότι η εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών μελών είναι νομική υποχρέωσή της και όχι πολιτική θέση.
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.