3/3/17

Δείτε πώς εκβιάζει εν ψυχρώ τις ΗΠΑ η Τουρκία - Απειλεί να κλείσει τον Ιντζιρλίκ

Η τελευταία λέξη είναι το  Ιντζιρλίκ
Της Κουιμέτ Σεζέρ, εφ. Γενί Σαφάκ
Έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ράκκα, η οποία είναι η βάση του ISIS. Η Τουρκία θα παίξει το χαρτί του Ιντζιρλίκ στις ΗΠΑ, οι οποίες με κάθε ευκαιρία δηλώνουν την επιθυμία τους να συμμετέχει στην επιχείρηση και το YPG. Αν οι ΗΠΑ μπουν στη Ράκκα με το YPG, δεν θα τους δοθεί η άδεια να απογειωθούν τα αεροπλάνα τους από τα Άδανα.
Καθώς τα επιχειρησιακά σχέδια του στρατού της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράκκα έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για πιθανά σενάρια που θα περιλαμβάνουν και το  YPG. Αν σκεφτεί κανείς την επιμελητειακή υποστήριξη της Τουρκίας στις εναέριες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, καθώς και την άδεια χρήσης της βάσης Ιντζιρλίκ, η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ατού. Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να κάνουν την επιχείρηση στη Ράκκα μαζί με  PKK/PYD/YPG, δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το Ιντζιρλίκ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσουν να απογειωθούν τα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ. 
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΡAKKA ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ YPG 
Καθώς συνεχίζονται ακόμη οι σχεδιασμοί για την επιχείρηση στη Ράκκα, ανάμεσα στον Τουρκικό στρατό και αυτό των ΗΠΑ, η Τουρκία έθεσε ως απαράβατο όρο τη μη συμμετοχή PKK/PYD/YPG στην επιχείρηση στη Ράκκα. Η Τουρκία πρότεινε στους ομολόγους της να διεξαχθεί η επιχείρηση στη Ράκκα με την υποστήριξη των ντόπιων Συρίων Αράβων και Κούρδων (σ. που ελέγχονται από τον Μπαρζανί), καθώς και με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αναφέρεται ότι καθώς οι αρμόδιοι των ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε αυτές τις προτάσεις, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. 
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ
Η Τουρκία έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες για τα πιθανά σενάρια που θα έχει η επιχείρηση στη Ράκκα. Βάσει αυτών, αν δοθεί η δέουσα προσοχή στις ευαισθησίες της Τουρκίας, θα μοιραστεί με τους συμμάχους και το συνασπισμό τις εμπειρίες που απέκτησε από τη μάχη με το ISIS και θα στηρίξει την επιχείρηση. Αλλά στην περίπτωση που στην επιχείρηση θα συμπεριληφθούν PKK/PYD/YPG, η Τουρκία δεν θα στηρίξει μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχει μια τρομοκρατική οργάνωση. Αν συμβεί αυτό, τότε το τουρκικό κράτος θα προβεί σε δίκαια μέτρα όπως το να μην δώσει άδεια να χρησιμοποιηθεί η βάση Ιντζιρλίκ στην επιχείρηση στη Ράκκα και η απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΛΟΓΟΙ
Η αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ το κλείσιμο της οποίας  ήρθε στην επικαιρότητα, επειδή δεν έδωσε την απαραίτητη στήριξη στην μάχη της Τουρκίας με το ISIS και επειδή ήταν ανάμεσα στις βάσεις η οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του ISIS και για τις δράσεις του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της  άδειας που έδωσε η Τουρκία. Δεν υπάρχει κανέναν εμπόδιο για την άρση της άδειας που έδωσε η Τουρκία για τη χρήση αυτής της βάσης που βρίσκεται στα εδάφη της. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό είναι δικαίωμα της Τουρκίας, και τονίζουν πως η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να λάβει μέτρα κατά των χωρών οι οποίες βοηθούν μια οργάνωση την οποία η Τουρκία ονομάζει τρομοκρατική και έχει εντοπίσει συμμετοχή της σε τρομοκρατικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στα εδάφη της.  

ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ
Η Βάση Ιντζιρλίκ είναι υψίστης σημασίας για την επιχείρηση στη Ράκκα. Οι ΗΠΑ στα πλαίσια της επιχείρησης (Doğal Kararlılık Operasyonu)  κατά τουISIS, πραγματοποιεί τις εναέριες επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ με τα F-14  που απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο  USS George H.W. Bush που βρίσκεται στη Μεσόγειο και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 80 πολεμικά αεροπλάνα. Αλλά ο ανεφοδιασμός των αεροπλάνων αυτών γίνεται αναγκαστικά με αεροπλάνα ανεφοδιασμού στον αέρα, που απογειώνονται από τη βάση Ιντζιρλίκ. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να απογειωθούν τα αεροπλάνα ανεφοδιασμού, τότε τα πολεμικά αεροπλάνα θα πρέπει να προσγειωθούν στο Ιντζιρλίκ για ανεφοδιασμό καυσίμων. Επίσης η βάση Ιντζιρλίκ είναι αναντικατάστατη για τον εφοδιασμό πολεμικών αεροπλάνων που έρχονται από το Κατάρ, Κουβέιτ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι ζωτικής σημασίας για τα αεροπλάνα περιπολίας και έρευνας των ΗΠΑ για μειωμένο χρόνο πτήσης. Στα πλαίσια αυτά, η απαγόρευση της χρήσης της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ, είναι μια κίνηση η οποία από μόνη της θα κλειδώσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ISIS.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Αλλά τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και A-10 που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του YPG, απογειώνονται από το Ιντζιρλίκ και χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για να μπουν στη Συρία. Επίσης τα F-14 που απογειώνονται από τα αεροπλανοφόρα μπαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά, αν η Τουρκία κλείσει τον εναέριο χώρο της, δεν θα μπορέσει να  πραγματοποιηθεί καμία από αυτές τις πτήσεις. 
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
Το κείμενο στα τουρκικά ΕΔΩ

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι να' ναι γράφει ο Τούρκος...πολύ σανό τους ταιζουν και κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι λάθος να προσεγγίζουμε το άρθρο τεχνοκρατικά.
    Γυναίκα είναι η αρθρογράφος και όσα λέει, επί της ουσίας είναι σωστά, από πολιτικής άποψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββα μηπως τελικα το ξανθο γενος που θα διαλυσει τους Μωαμεθανους ειναι ο Τραμπ ?

      Διαγραφή
  4. Αν και δεν μας εχει ευχαριστησει η σταση των ΗΠΑ τα τελευταια χρονια,μηπως θαπρεπε να σκεφτει η Κυπρος να φιλοξενησει στην Παφο τους αμερικανους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.