13/3/17

Πιέσεις στη Μέρκελ για το Ιντζιρλίκ, μετά τις μομφές της Τουρκίας περί ναζί

Πολεμικό αεροσκάφος προσγειώνεται στη νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ (φωτ.: Valdrin Xhemaj)
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «γερμανικών πρακτικών που θυμίζουν ναζί», με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, δεν έχουν ξεχαστεί από τους Ευρωπαίους. Μπορεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η «γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ναζί, αλλά οι πρακτικές της», ωστόσο το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται από τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό να αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντζιρλίκ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Φλόριαν Χαν, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, ο οποίος αμφισβήτησε το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια των στρατευμάτων, δεδομένης της «θερμής ατμόσφαιρας».
Ο σοσιαλδημοκράτης και Κοινοβουλευτικός Επίτροπος για τις Ένοπλες Δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς είπε ότι τα στρατεύματα πρέπει να «αισθάνονται ευπρόσδεκτα» εκεί όπου σταθμεύουν, και πρότεινε εναλλακτικές τοποθεσίες, όπως το Αμάν της Ιορδανίας ή το Ακρωτήρι της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.