27/3/17

Η Τουρκία σε μεταβατικό στάδιο – Στοιχεία και ημερομηνίες - Να προσέχουμε

του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο – και δεν εννοούμε τη μετάβαση από την Προεδρευομένη στην Προεδρική Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι, δεν θα αλλάξει και πολλά, όσον αφορά τη μετάβαση της Τουρκίας από το καθεστώς του «έθνους-κράτους», που είναι τώρα, σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή μορφή, γιατί αυτό θα γίνει.
Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σάικς-Πικό, με βάση την οποία Αγγλία και Γαλλία χώρισαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας σε προτεκτοράτα και ζώνες επιρροής, ο χάρτης της περιοχής αυτής επανασχεδιάζεται, τη φορά αυτή από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες –από το 1991, οπότε και η Επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου»– και κορυφώνεται στις μέρες μας, την περίοδο αυτή, με την Τουρκία να αντιδρά και να προσπαθεί να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον».
Συγκεκριμένα, προσπαθεί να συμπεριλάβει εαυτήν στις δυνάμεις που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής, και ιδιαίτερα της Συρίας, για να αποφευχθεί η παραχώρηση ομόσπονδου κράτους στους Κούρδους της Συρίας, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίησή του ανάλογο αίτημα των Κούρδων της Τουρκίας.
Όμως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, ΗΠΑ και Ρωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να την συμπεριλάβουν στις δυνάμεις που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής.
Αυτό φέρνει σε σύγκρουση την Τουρκία πότε με την Ουάσινγκτον πότε με τη Μόσχα, δημιουργώντας τον ορισμό του στρατηγικού αδιεξόδου για τον Ερντογάν.
Να δούμε μόνο τι έγινε τις τελευταίες μέρες, για να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης:
  • 1 Μαρτίου: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει και θα καταλάβει την Ιεράπολη/Μένπετζ, πόλη της Β. Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι, αν δεν αποχωρήσουν οι ένοπλες ομάδες των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG).
  • 3 Μαρτίου: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή της Ιεράπολης κατόπιν συμφωνίας με τους Κούρδους του YPG, και ανέλαβαν την ασφάλεια της περιοχής μαζί με στρατεύματα του Άσαντ. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του ρωσικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Σεργκέι Ρούντσκι.
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

7 σχόλια:

  1. Ο Άγιος Παϊσιος έχει πει ότι η Τουρκία θα διαμελιστεί και θα κάνουν κράτος και οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Οι Αλεβίτες θα εκχριστιανιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή Σάββα τώρα εξηγείται γιατί οι Τούρκοι δεν άφησαν τους Αμερικανούς να εισβάλουν στο Ιράκ μέσω Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ζωη οσο ενδιαφερον εχει για την "ποικιλλομορφια της αληθειας",αλλο τοσο κουραστικη μπορει να γινει εξαιτιας αυτου ακριβως τον λογου που μερικες φορες κατανταει ανεξελεγκτο χαος...
    Mε σεβασμο λοιπον σε καθε αποψη περι της "τουρκικης αληθειας",παραθετω και αλλη μια που ενισχυει και υπερθεματιζει την του αρθρου :
    http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/to-noy-ma%CF%83-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικα,αν ειχα τον σχεδιασμο στα χερια μου, θα φροντιζα να αποκτησω ολα τα εχεγγυα της διαλυσης της τουρκιας οπως την ξερουμε σημερα και του πληρους εξελληνισμου της Μ.Ασιας δι΄ιδιων και μονον μεσων...Αλλα ειπαμε,ειναι σιγουρο οτι καποιοι απο εμας θα αντιδρουσαν σφοδροτατα,ουτως ωστε καθε προσπαθεια θαταν καταδικασμενη απο γεννεσεως της σκεψης ηδη,οποτε, αυτο μας οδηγει στο γεγονος οτι εχουμε αναγκη τους ουζανους,ρωσους,ισραηλινους,αλβανους τε και πακιστανους κ.ο.κ....
      Εξαλλου ετσι καπως την πατησαν κι'οι Κολοκοτρωνηδες,Καραϊσκακηδες,Μαυρομιχαλαιοι,Κωλεττηδες,Καποδιστριες,Μητσοτακαιοι,Παπανδρεηδες,Μαυροκορδαταιοι & Καραμανληδες(να μην αναφερουμε Σαμαραδες,Σιμιταιους,Κκεδες & Τσιπραιους)...
      Το αποτελεσμα;
      Η Ελλας του 2017...
      εντ χου νοους ουοτ νεξτ...

      Διαγραφή
    2. ...σοβαρη παραληψη μου κιοι Βενιζεληδες-Γουναραδες & Σια...

      Διαγραφή
    3. Πώς είναι δυνατόν τωρα να βάζεις όλους τους παραπάνω στο ίδιο τσουβάλι;;
      Τρικυμια...

      Διαγραφή
  4. τελικα η Τουρκια την γλιτωσε (οπως προβλεπω και φωναζω εδω και μηνες, μεσα απο το σαιτ)
    παει απλως για ομοσπονδοιοπηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.