13/3/17

Όμως το Αιγαίο είναι η καρδιά του Ελληνισμού και δεν διχάζεται ούτε μοιράζεται. Αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι!!!

Σάββας Καλεντερίδης
Είχαμε προειδοποιήσει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι διαλυτικές τάσεις που άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, όταν οι ηγέτες της φάνηκαν αδύναμοι να προχωρήσουν την πολιτική ενοποίηση και εντάθηκαν με την κορύφωση του ελληνικού «προβλήματος», του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και του Brexit, θα οδηγήσουν την Τουρκία στην αναθεώρηση και επανιεράρχηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της ·κίνηση που θα έχει συνέπεια στα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά».
Και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση -ελληνοτουρκικά- γιατί επίσημη θέση του ελληνικού κράτους διαχρονικά ήταν η εξής: Δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικά προβλήματα, υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών στο Αιγαίο.
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία μετά τη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, και όσο είχε ως πρωτεύοντα στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την είσοδό της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος, είχε μετριάσει τις προκλήσεις της και είχαμε να ακούσουμε πολλά χρόνια για τα 157 νησιά «αδιευκρίνιστης ιδιοκτησίας», είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, όπως επίσης είχαμε πολλά χρόνια –και συγκεκριμένα από το 1996– να έλθουμε αντιμέτωποι με μια μείζονα ελληνοτουρκική κρίση.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τα τέλη του 2015, όταν η Τουρκία είχε ήδη κηρύξει τον πόλεμο στους Κούρδους της επικράτειάς της, από τον Ιούλιο του 2015, και αφού ο Ερντογάν είχε κερδίσει δια του ΑΚΡ τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Τότε ο Ερντογάν βλέποντας:
- τις επερχόμενες αλλαγές στην ΕΕ, 
-τις δραματικές για την Τουρκία εξελίξεις στη Συρία και 
-τις ανησυχητικές για τα συμφέροντα της Άγκυρας εξελίξεις στην ΑΟΖ και στα ενεργειακά της Κύπρου, 
προχώρησε στην αναδιάταξη των στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο στόχος της ΕΕ υποχώρησε και πήρε την πρώτη θέση το Κουρδικό, για να ακολουθήσουν τα ενεργειακά της Κύπρου και τα θέματα του Αιγαίου, που εκ των πραγμάτων είναι συναφή και συναρτώμενα με τα της Κύπρου, και να μπει πλέον στην τρίτη προτεραιότητα η ΕΕ ως στρατηγικός στόχος –γιατί ως οικονομικός παραμένει πρωτεύων.
Άρα ήταν θέμα χρόνου να δούμε στην πράξη τα πρώτα σημάδια της αλλαγής της τουρκικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς η πατρίδα μας είναι ο αδύναμος κρίκος, αφού η Κύπρος
- αφενός μεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μέγγενη των μνημονίων 
-και αφετέρου έχει με κάποιον τρόπο στο πλευρό της τις μεγάλες εταιρίες που έχουν επενδύσει ήδη πολλά εκατομμύρια και προσδοκούν μέχρι και δισεκατομμύρια από τη δραστηριοποίησή τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα πρώτα σημάδια ήλθαν
- με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016,
-με τις διάφορες Navtex με τις οποίες δέσμευαν τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο για μεγάλο διάστημα και
-με τις προκλήσεις της Τουρκίας, που άρχισαν να επικεντρώνονται στις νησίδες Παναγιά, Φαρμακονήσι, Μεγίστη, τις οποίες η Τουρκία ονομάζει «τουρκικές» και ισχυρίζεται ότι τις έχει καταλάβει η Ελλάδα και τις έχει επανδρώσει με στρατιωτικά τμήματα.
Προτελευταία πρόκληση, η τουριστική βόλτα του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ με τους αρχηγούς των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια, την επομένη της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και τελευταία μέγιστη πρόκληση οι βολές που έκανε το τουρκικής ναυπήγησης περιπολικό «Κουσάντασι», του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στο Φαρμακονήσι.
Για την ιστορία, πάντως, οι Τούρκοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα εκτελέσουν πυρά στην περιοχή του Φαρμακονησίου με τη Navtex 221/17, οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν εκδώσει αντι-Navtex με την οποία ενημέρωναν ότι η τουρκική αγγελία με αριθμό 221/17 είναι άκυρη, όμως παρ’ όλα αυτά οι βολές έγιναν.
Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και δεν σχετίζονται ούτε με τους «οκτώ» ούτε με το δημοψήφισμα.
Μπορεί να παίρνουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα με τη συγκυρία, όμως οι προκλήσεις εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, που ήταν στο ράφι από το 1999 και τώρα είναι πάνω στο τραπέζι, λόγω της αναδιάταξης των στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει
- συνεχή και διευρυνόμενη αμφισβήτηση, 
-σταδιακή προώθηση των τουρκικών θέσεων μέσω προκλήσεων και διαφόρων κρίσεων, 
-με τελικό στόχο το μοίρασμα του Αιγαίου στη μέση. 
Όμως το Αιγαίο είναι η καρδιά του Ελληνισμού και δεν διχάζεται ούτε μοιράζεται. Αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι.


13 σχόλια:

  1. Ὅποιος εἶναι ἐλεύθερος τὸ χρωστᾶ στὴν δύναμί του.
    Θουκυδίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θουκυδίδης μπορεί να έγραφε έτσι αλλά φαίνεται πως ότι έγραφε τα έγραφε για να τα διαβάζουν ξένοι ή τέλος πάντων η ιστορία τον έχει διαψεύσει, καθότι λιγο πριν την εποχή του οι Έλληνες όσα χρωστούν δεν τα χρωστούν ολοκληρωτικά στη δύναμη τους αλλά μάλλον τα χρωστούν στη θέληση τους να μεινουν ελεύθεροι. Περίτρανα το αποδεικνύουν οι Θερμοπύλες, ο Μαραθώνας, η Σαλαμίνα, οι Πλαταιές και η Μυκάλη.

    Συνεπώς, η δύναμη εκδηλώνεται όταν υπάρχει η θέληση για την ελευθερία, ή και διαφορετικά η δύναμη πραγματικά υπάρχει όταν υπάρχει η θέληση για να την ασκήσεις. (τάδε έφη.... asper)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασκεις την δυναμη σου τοσο οσο σου επιτρεπει ο δυνατοτερος !! jim jim .

      Διαγραφή
    2. Μπούρδες αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε νικήσει ποτέ τους Πέρσες, ωστόσο η θεωρία αυτή βσλευει τον δυνατό...Ποιος είναι και πόση δύναμη δύναμη έχει;

      Διαγραφή
  3. Το Αιγαίο δεν διχάζεται ούτε μοιράζεται αν είσαι ισχυρός. Αντιθέτως και διχάζεται και μοιράζεται αν είσαι ισχυρός. Η ισχυροποίηση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα την καταστήσουν μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Αυτό σε συνδυασμό με τον αναθεωρητισμό της, μάλλον την καταστούν μεγάλο κίνδυνο για εμάς και για όλους τους γείτονές της. Όσοι προβλέπουν διαμελισμό της Τουρκίας, νομίζω θα διαψευστούν. Απειλούν και εκβιάζουν τους πάντες, και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλαδίτσα, αλλά ισχυρές χώρες, ΕΕ, Γερμανία, Ολλανδία κλπ. και δεν ανοίγει ρουθούνι, οπότε βγάζω το συμπέρασμα ότι είναι ήδη ισχυρότατη, άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στα χάλια που είμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      Τὸ Αἰγαῖο εἶναι ἡ ψυχὴ τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ θὰ παραμείνη Ἑλληνικὴ θάλασσα ὅπως τὴν ὀνόμαζαν οἱ Πέρσες.

      Πιστεύω ὅτι καμμία ἀπὸ τὶς μεγάλες δύνάμεις δὲν θὰ θέλη τὴν Τουρκία ἰσχυρὴ καὶ ἰδιαιτέρως ἡ Ρωσσία,διότι πανίσχυρη θὰ γίνη ἄν καταλάβη τὸ Αἰγαῖο,διότι μετὰ τὸ μισὸ ἔρχεται καὶ τὸ ὅλον.

      Θέλει,ο ἠλίθιος Ἐρντογαν τὴν ἀναγέννησι τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας.
      Θράσος ὁ ἔπηλυς!

      Χάλια δὲν εἴμαστε καθόλου·ὅποιος δὲν ἔχει θέλησι νὰ θυσιαστῆ γιὰ νὰ μείνη ἡ χώρα ἐλεύθερη δὲν ἔχει χάλια.

      Τὸ ἄν θὰ διαμελισθῆ εἶναι μία πιθανότης διότι ἐφ ὅσον εἶναι χώρα-μωσαϊκὸ μοιραῖο εἶναι νὰ τὸ πάθη κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
    2. Τα φαινομενα απατουν...
      αλλα εσεις το ξερετε καλυτερα απο εμας..

      Διαγραφή
  4. Να ξεκινήσει ΤΩΡΑ σοβαρή συζήτηση και σε ό,τι αφορά την Αμυνα...
    Εχουν ήδη κατατεθεί αποσπασματικά πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις φίλων αυτού του φιλόξενου ιστολογίου.
    Παρακαλώ να αναπτύξουμε τις σκέψεις μας πανω στους τρεις βασικούς αξονες, Εμψυχο Υλικό, Οπλικα Συστήματα και Αμυντικό Δόγμα, όσοι είμαστε πατριώτες/δημοκράτες και νοιαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως παντα,εγω το βλεπω πολυ πιο σφαιρικα,αμα πεσουμε εμεις θα πεσουν κι'αλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Αιγαίο δεν είναι η καρδιά μόνο του Ελληνισμού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως δείχνουν ξεκάθαρα μια σειρά από νέες αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες οι οποίες σταδιακά θα γίνουν γνωστές και στο παγκόσμιο κοινό.

    Αυτό το οποίο δεν έχουν αντιληφθεί ορισμένοι εξ ανατολών και δυσμών είναι ότι πολλοί Έλληνες πλέον δεν είναι παθητικοί Χριστιανοί που θεωρούν θρησκευτικό τους καθήκον τη συγχώρεση των εχθρών τους, αλλά το αντίθετο: την αιώνια τιμωρία όσων πολεμούν την καρδιά της ανθρωπότητας που λέγετε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος. Τα νέα αυτόνομα κινήματα εκδίκησης είναι ικανά ακόμα και με μέτρια μέσα να εξοντώσουν ηγέτες και στρατηγιστές οποιασδήποτε υπερδυνάμεως. Ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν την εκδίκηση και που θέλουν να τα δώσουν όλα προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνει ραγδαία. Η τιμωρία του κακού είναι το νέο θρησκευτικό και ιδεολογικό καθήκον όλο και περισσότερων μη μονοθεϊστών.

    Από ένα σημείο και έπειτα τη νύφη θα την πληρώνει κατευθείαν αυτός που έδωσε τις εντολές και έκανε τα σχέδια για όποια επίθεση. Σήμερα κανένας ηγέτης ή στρατηγιστής όπου και αν είναι κρυμμένος στον πλανήτη, όσο ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να αποφύγει το μένος αυτών που υπηρετούν το δίκαιο του πολιτισμού.

    Μόνο οι δυνάμεις και οι προσωπικότητες που αναζητούν την αναβίωση και την ενίσχυση της ιστορικής καρδιάς του παγκόσμιου πολιτισμού έχουν μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. With Turkish as a second language in Thrace, how can one talk about the Aegean as the heart of Greece?
    Aegean was the true heart when our civilization streched from the Black Sea, Asia Minor to Sicily. Now is just another frontier we are about to loose without a fight. Greece has to follow Alcebiades'doctrine to survive; military presence in the Black Sea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ελλαδα κιη θρακη ειναι αιωνες ελληνικα οπως και η Μ.Ασια
      https://youtu.be/5caZgyQmK_A

      Διαγραφή
  8. Ας θυμόμαστε οτι μεχρι ο σουλτάνος να τον πιάσει το αμόκ της μεγάλης Τουρκίας ,ειδικα ως προς το θεμα Αιγαίο απο συμμαχικά ισχυρά κράτη ειχε μια σιωπηρή μενσταση, αλλα πρακτικά ευήκοα ωττα οτι κάπως πρεπει να διαμοιραστεί και να ικανοποιηθεί ετσι ο ισχυρός αυτος σύμμαχος.Επιπλεον αυτο το διαίρει και βασίλευε ηταν η συνήθης πρακτική τους για παρα πολλούς ευνόητους λογους που τους βολεβανε.
    Ομως οπως λεει και η ρήση,για να ξυθεις πρεπει να εχεις νύχια,ετσι και στην περιπτωςη μας το συνεχές ξεδόντιασμα που εξελίσσεται ολα αυτα τα χρονια στη χωρα μας,δεν θα μπορουςε να μην το αφήσει να περαςει η γείτονα και Τολμω να πω ανεξαρτήτως του ποιος θα ηταν ο ηγέτης της.Η ιστορία μας το δειχνει και ας μην το βλέπουμε μονο στον σουλτάνο .
    Άρα αγαπητε Σαββα το ενα θεμα ειναι το δικαιο και όσα σωςτα τονίζεις,αλλα το πιο σημαντικο ειναι να μπορείς να το υπερασπίζεσαι.Και ευτυχώς που ο σουλτανος κανει τρομερά λάθη βάζοντας απέναντι του σχεδον ολους ακομη και αυτους που τους σφίγγει το χερι με όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.