24/3/17

Ελβετία: Προειδοποίηση στην Άγκυρα για την παρακολούθηση Τούρκων εντός της χώρας

EPA/ANTHONY ANEX
Κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ υπογράμμισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. 
Η Ελβετία θα «ερευνήσει σθεναρά» κάθε παράνομη παρακολούθηση από την Άγκυρα Τούρκων που ζουν στη χώρα διαμήνυσε χθες ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του. 
Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ υπογράμμισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. «Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους» είπε ο Μπούρκχαλτερ.
Ο Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας του στη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας Τούρκων υπουργών που προσπαθούν να κερδίσουν υποστήριξη για τον Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.
Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστική συμπεριφορά επειδή αποφάσισαν να εμποδίσουν συγκεντρώσεις Τούρκων υπουργών, δηλώσεις που και οι δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.
Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις Τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζονταας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.
Ο Τσαβούσογλου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελβετία για μια εκδήλωση στις αρχές του μήνα, αλλά αυτή ακυρώθηκε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη, ο Μπούρκχαλτερ επεσήμανε στον Τσαβούσογλου ότι ήταν ενήμερος για τη «δύσκολη κατάσταση» της Τουρκίας μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η κυβέρνηση συνδέει με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.