6/3/17

Άλλη μια δικαίωση του Σάββα Καλεντερίδη και του Τιερί Μεϊσάν!

Οι βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών (22.3.2016) δεν έπρεπε ποτέ να είχαν την άδεια να φύγουν από την Τουρκία
Σχετικά άρθρα:  
Σάββας Καλεντερίδης: Υπεύθυνη για το λουτρό αίματος τωνΒρυξελλών είναι η Τουρκία - Ορίστε οι αποδείξεις!

Οι αδελφοί Khalid El Bakraoui (αριστερά) και ο Ιμπραήμ Ελ Bakraoui (δεξιά) συντόνισαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, και στο σταθμό του μετρό του Maalbeek στις 22 Μαρτίου 2016 σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
Ο Ibrahim El Bakraoui, που ταυτοποιήθηκε από τη βελγική αστυνομία ως ένας από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας που αυτό-ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου 2016 προκαλώντας το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, συνελήφθη στο Gaziantep στις 14 Ιουνίου 2015 και αφέθηκε ελεύθερος μετά από δικαστικό έλεγχο και με απαγόρευση να εγκαταλείψει την Τουρκία, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που έλαβε το Kom News.
El Bakraoui απελάθηκε από την Τουρκία στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές μια ημέρα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Το γραφείο του Τούρκου Προέδρου σημείωσε την ίδια ημέρα ότι η Τουρκία προειδοποίησε τις ολλανδικές και βελγικές αρχές ότι το Ελ Bakraoui συνελήφθη κοντά στα συριακά σύνορα και απελάθηκε στην Ολλανδία μετά από αίτημά του ιδίου. Οι συνθήκες της απέλασης του El Bakraoui είχαν προκαλέσει μια πολεμική μεταξύ των βελγικών, ολλανδικών και τουρκικών αρχών στον απόηχο της επίθεσης.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη συνεργασία από την Ευρώπη και μια’ ’πολιτική μηδενικής ανοχής’’ κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, μετά από μια εβδομάδα κατηγοριών μεταξύ των τριών χωρών για τη μην ανταλλαγή ή τον κακό χειρισμό των πληροφοριών που σχετίζονται με τον τρομοκράτη.
`
Ο El Bakraoui, ωστόσο, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, γιατί θα έπρεπε να είχε φυλακιστεί και να δικαστεί στην Τουρκία αν μια δικαστική απόφαση που του απαγόρευε να εγκαταλείψει τη χώρα δεν είχε αγνοηθεί από τις τουρκικές αρχές.

Ο Βέλγος πολίτης ήταν υπό κράτηση μαζί με τρεις Τούρκους πολίτες και έναν Γερμανό υπήκοο (Σαμίρ Ελ Amri) σε ένα πάρκο στο Gaziantep, οκτώ ημέρες μετά το βομβαρδισμό μιας πολιτικής εκδήλωσης που είχε οργανώθει από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στο Ντιγιαρμπακίρ στις 6 Ιουνίου, μια ημέρα πριν από τις γενικές εκλογές.

Οι Μουσταφά Mustafa Kilinc και Burhan Gok, με τους οποίους πιάστηκε ο El Bakraoui, είναι και οι δύο ύποπτοι στη δίκη στο Diyarbakır για τη βομβιστική επίθεση. Ήταν αυτοί που είχαν νοικιάσει ένα ασφαλές σπίτι για να κρύψουν τον Ορχάν Gonder που τοποθέτησε τις δύο βόμβες στην περιοχή της εκδήλωσης και τον συνόδευσαν στο ασφαλές σπίτι μια ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση. Οι δύο ύποπτοι ήταν υπό παρακολούθηση από αξιωματικούς την υπηρεσία πληροφοριών της αστυνομίας του Gaziantep και συνελήφθησαν στις 16 Ιουνίου 2015.

Το ίδιο δικαστήριο που διέταξε την σύλληψη των Kilinc και Gok με το σκεπτικό ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες τέθηκαν υπό κράτηση επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για αυτούς», διέταξε επίσης την απελευθέρωση των El Bakraoui και Ελ Amri υπό δικαστικό έλεγχο, που σημαίνει ότι έπρεπε να πάνε στο αστυνομικό τμήμα κοντά στην κατοικία τους και να υπογράψουν κάθε Κυριακή. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει στους Βέλγο και Γερμανό υπηκόους να φύγουν από τη χώρα. Ο Levent Kilinc, αδελφός του Μουσταφά, ο οποίος ήρθε στην εκδήλωση στο πάρκο στο ίδιο αυτοκίνητο με το Ελ Bakraoui απελευθερώθηκε επίσης υπό δικαστικό έλεγχο.

«Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες αυτής της δεύτερης κράτησης, τον Ιούλιο, αλλά οι αρχές είχαν δηλώσει ότι ετοιμαζόταν να διασχίσει τα σύνορα προς τη Συρία εκείνη τη χρονική στιγμή. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα έπρεπε να είχε συλληφθεί διότι όχι μόνο αποτελεί παράβαση του δικαστικού ελέγχου, αλλά ήταν μια προσπάθεια να εγκαταλείψει τη χώρα, παρά την απαγορευτική απόφαση», δήλωσε στο Κομ News ο Kazim Bayraktar, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Diyarbakır.

« Οι αρχές αγνόησαν την 16η Ιουνίου την δικαστική απόφαση σχετικά με τον El Bakraoui και να τον απέλασαν.
Αυτό που έκαναν είναι απολύτως παράνομο. Αυτή η απέλαση φαίνεται σαν μια πολύ προφανή και συνειδητή κίνηση για να ανοίξει το δρόμο για κάποιον που είναι στο δρόμο του για να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση », δήλωσε ο Μπαϊρακτάρης μέσω τηλεφώνου.

«Ο El Bakraoui δεν ανακρίθηκε σωστά από την αστυνομία και δεν ξέρουμε τι είδους πληροφοριών είχαν γι 'εκείνον. Οι El Bakraoui και Ελ Amri έδωσαν διευθύνσεις στο Βέλγιο και τη Γερμανία αντίστοιχα ως μόνιμη κατοικία τους, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστικό έλεγχο με την αιτιολογία ότι έχουν μια σταθερή κατοικία [στην Τουρκία], παρά το γεγονός ότι διέμεναν σε ξενοδοχεία στο Γκαζιαντέπ», πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρης. 
«Θα έπρεπε και οι δύο να είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο, όταν πιάστηκαν στο πάρκο, όπου συναντήθηκαν με τους Kilinc και Gok».

Ο Ibrahim El Bakraoui, μαζί με τον αδελφό του Khalid, είχαν επίσης εμπλακεί στις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, που σκότωσαν 130 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 400 άλλα άτομα. Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, οι αδελφοί προμήθευσαν όπλα και πυρομαχικά στο τρομοκρατικό κύτταρο που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι και εξασφάλισαν ασφαλή σπίτια για τα μέλη του κυττάρου στο Βέλγιο.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη βόμβα, η οποία εξερράγη στην Άγκυρα, να μην εκραγεί στις Βρυξέλλες ... ή σε οποιαδήποτε πόλη στην Ευρώπη», είχε προειδοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις πολλαπλές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.