1/3/17

Ο Μπαρζανί έχει μια σοφή και ασφαλή επιλογή - Την Τουρκία

Ο Φικρέτ Μπιλά είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με προσβάσεις στο κράτος της Τουρκίας.
Ήδη, από χθες είναι ο επικεφαλής της εφημερίδας Hurriyet.
Στο άρθρο αυτό κατ' ουσίαν εκτοξεύει κεκαλυμμένες απειλές προς τον Μπαρζανί, επισημαίνοντας τα αδύναμα σημεία της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης του βορείου Ιράκ σε στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο.
Επίσης κραδαίνει ως φόβητρο την ισχυροποίηση του ΡΚΚ, εκφοβίζοντας έτσι τον Μπαρζανί και λέγοντάς του να προσέχει τις κινήσεις του.
Αυτό γίνεται, διότι ο Μασούντ Μπαρζανί σε προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε την αποφυλάκιση των μελών του ΗDP...
Ακολουθεί το άρθρο:
Ο Μπαρζανί έχει μια σοφή και ασφαλής επιλογή
FİKRET BİLA*
Οι συζητήσεις που ο πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης (KRG) στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, είχε στην Τουρκία είναι αξιοσημείωτες. Ο Μπαρζανί συνάντησε τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ πριν λίγο καιρό στο Μόναχο. Στην επιστροφή του, συνάντησε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και μετά συνάντησε ξανά τον Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.
Ο Μπαρζανί είναι επίσης σε επαφή με την νέα διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού συνάντησε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο Μόναχο ομοίως. Υπήρξαν δηλώσεις ότι σε αυτήν την συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, όπως αναφέρθηκε από το μέτωπο του Μπαρζανί.
Η στάση του Μπαρζανί στην Τουρκία μετά τις συζητήσεις στο Μόναχο επίσης έγειραν την ερώτηση κατά πόσον αυτές ήταν «συζητήσεις ανεξαρτησίας».
Δεν είναι μυστικό ότι ο Μπαρζανί θέλει να ανακηρύξει την ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο την ατζέντα του Μπαρζανί.
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα της Άγκυρας. Όπως προηγουμένως, η Άγκυρα και σήμερα είναι εναντίον της διάλυσης του Ιράκ και της μορφοποίησης ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Αυτή η στάση της Τουρκίας είναι αληθινή και για την Συρία επίσης. Η Άγκυρα έχει υπερασπισθεί την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των όμορων χωρών μέχρι τέλους.
Η Άγκυρα γνωρίζει ότι ο διαμελισμός των δύο γειτόνων της θα απειλεί επίσης την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.
Ξεχάστε την ανεξαρτησία, ο Μπαρζανί χρειάζεται υποστήριξη για να διατηρήσει την τρέχουσα διοίκηση. Αμφότερα και τα στρατιωτικά και τα οικονομικά προβλήματα της βόρειας Ιρακινής Περιφερειακής Διοίκησης αυξανόμενα στριμώχνουν τον Μπαρζανί.
Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εξαιτίας της ευκαιρίας που δόθηκε στην Συρία, περιορίζει την ζώνη εξουσίας του Μπαρζανί στο βόρειο Ιράκ κάθε μέρα που περνά. Θέλει να αντρέψει τον Μπαρζανί και αποτελεί μια σοβαρή απειλή.
Ο Μπαρζανί, ο οποίος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο «πετρελαϊκό κράτος» στο βόρειο Ιράκ, έχει μικρή πιθανότητα να το επιτύχει αν δύο ισχυρά έθνη όπως η Τουρκία και το Ιράν αντιτεθούν. Το ρίσκο γι’ αυτόν να χάσει την εξουσία της διακυβέρνησης από το ΡΚΚ είναι τεράστιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να εξουδετερώσει την πίεση του ΡΚΚ πρώτα και μετά να ενισχύσει τις οικονομικές του πηγές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον Μπαρζανί. Ο Μπαρζανί συγκλίνει με την Τουρκία ενώ απομακρύνεται από το ΡΚΚ. Εάν ο Μπαρζανί απωλέσει αυτήν την υποστήριξη, θα είναι δύσκολο για αυτόν να αντιμετωπίσει το ΡΚΚ.
Είναι γνωστό ότι το ΡΚΚ έχει αρχίσει να εγκαθιστά «αρχηγείο» στην περιοχή του Σιντζάρ κοντά στα συριακά σύνορα, εκμεταλλευόμενο το πλεονέκτημα του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχει εγκατασταθεί στην περιοχή με την δικαιολογία την προστασίας των Γιεζιντί, καθώς επίσης αναζητά αυξανόμενη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο με την προπαγάνδα της προστασίας των δικαιωμάτων των μη Μουσουλμάνων.
Το Σιντζάρ είναι στο βόρειο Ιράκ κοντά στα συριακά σύνορα. Με την δημιουργία «ενός δεύτερου Καντίλ» σε αυτήν την περιοχή, το ΡΚΚ στοχεύει να χειρίζεται καλύτερα τις δραστηριότητες του PYD-YPG στην βόρεια Συρία.
Σε αυτήν την εικόνα, αυτό που η Άγκυρα αναμένει από τον Μπαρζανί είναι να διώξει το ΡΚΚ από την περιοχή του Σιντζάρ και να αποδυναμώσει το ΡΚΚ σε αυτήν την περιοχή με τους Πεσμεργκά. Η Άγκυρα γνωρίζει την στρατιωτική ισχύ και την ικανότητα του Μπαρζανί. Δεν περιμένει από τον Μπαρζανί να εμπλακεί σε έναν μακρόχρονο πόλεμο με το ΡΚΚ αλλά τουλάχιστον να του ασκήσει πίεση. Ο Μπαρζανί χρειάζεται να δείξει ότι είναι σε συνεργασία με την Άγκυρα σε αυτό.
Για τον Μπαρζανί, ο οποίος είναι περικυκλωμένος από το ΡΚΚ από τη μία μεριά και το PYD-YPG από την άλλη, ενώ ο Ιρακινός κεντρικός στρατός έχει επίσης φτάσει στην Μοσούλη, το να συνεργαστεί με την Άγκυρα εναντίον του ΡΚΚ μοιάζει να είναι η πιο λογική και ασφαλής επιλογή.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο η Τουρκία και ο Μπαρζανί ίσως συνεργαστούν είναι οι Σύροι Πεσμεργκά. Οι Πεσμεργκά, εκτιμάται ότι είναι περίπου 6.000 με 7.000 άνδρες στην βόρεια Συρία έχουν μετακινηθεί στο βόρειο Ιράκ από το PKK-PYD-YPG με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

 Σε περίπτωση κατά την οποίαν οι ΗΠΑ αποδεχθούν την φόρμουλα που η Τουρκία προσφέρει, τότε έχει προταθεί στους Σύρους Πεσμεργκά θα συνδεθεί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ) που υποστηρίζεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) και θα συμμετέχει στην επιχείρηση της Ράκκα. Εάν μια συναίνεση επιτευχθεί με τις ΗΠΑ στην επιχείρηση της Ράκκα, τότε οι Σύροι Πεσμεργκά θα αποτελέσουν συστατικό της Ασπίδας του Ευφράτη.
Μετάφραση-σχόλιο: Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.