9/3/17

Λαζικά στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Θα ακούσουμε και ποντιακά; (βίντεο)

Μεχμέτ Μπεκιάρογλου (φωτ.: mynet.com)
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Μεχμέτ Μπεκιάρογλου, στις 21 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικών Γλωσσών που έχει καθιερώσει η UNESCO, μίλησε στα λαζικά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για να τονίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης μητρικών γλωσσών των λαών, κυρίως λόγω αστυφιλίας και τηλεόρασης.
Ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι βάσει στοιχείων της UNESCO, αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως 7.000 διαφορετικές γλώσσες, από τις οποίες οι 2.500 κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, στο θέμα της χρήσης των διαφόρων διαλέκτων, ο Μεχμέτ Μπεκιάρογλου την περιέγραψε με μελανά χρώματα.
«Σύμφωνα με την Ουνέσκο, στην Τουρκία υπάρχουν 36 γλώσσες και διάλεκτοι, από τις οποίες οι 18 έχουν εξαφανιστεί και κάποιες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μια από αυτές είναι και τα λαζικά, που είναι διαδεδομένα στη Ριζούντα και στο Φιντικλί καθώς και τα Χεμσίντζε (αρχαϊκή Αρμένικη διάλεκτος που μιλούν οι εξισλαμισμένοι Αρμένιοι της επαρχίας Χεμσίν Ριζούντας).
» Στην αρχή της ομιλίας μου, ζήτησα τη βοήθειά σας. Σας είπα ότι τα λαζικά και πολλές άλλες γλώσσες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, ζουν 500 χιλιάδες Λαζοί, από τους οποίους οι 200.000 στην περιοχή του Πόντου και οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της Τουρκίας. Από αυτούς, μόνο οι 200.000 μιλάνε λαζικά.
» "Ο παππούς μου μιλούσε λαζικά, το ίδιο και οι γονείς μου. Εγώ μπορώ και μιλάω λαζικά, τα παιδιά μου απλά τα καταλαβαίνουν και τα εγγόνια μου, δεν τα μιλάνε και δεν τα καταλαβαίνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες γλώσσες και διαλέκτους. Γιατί πεθαίνουν κατ’ αυτό τον τρόπο οι θησαυροί αυτής της χώρας; Ποια η διαφορά ανάμεσα στο θάνατο μιας γλώσσας και στο θάνατο των ανθρώπων; Οι γλώσσες αυτές πεθαίνουν λόγω του μοντερνισμού, της αστυφιλίας, των ΜΜΕ, της τηλεόρασης και κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων μονιστικών πολιτικών του κράτους».
Στην Τουρκία, μεταξύ των γλωσσών που μιλούνται, είναι και τα ελληνικά, διάλεκτοι Τραπεζούντας και Όφεως, στις επαρχίες Τόνιας, ΜατσούκαςΣουρμένωνΚατοχωρίου (Τσάικαρα) και Όφεως.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου

1 σχόλιο:

  1. ..και ποντιακα και θεσσαλονικιωτικα και Ηπειρωτικα και Μανιατικα και Ζακυνθινα και Κρητικα το διχως αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.