4/3/17

Ο Ακιντζί βλέπει την "Ένωση" ως μάνα των κακών, ενώ δεν βλέπει τίποτα κακό στο ότι οι Τ/Κ ήταν τσιράκια των Άγγλων αποικιοκρατών

“Αποδέχθηκαν ακόμα και με μισό στόμα (σσ. εννοεί με μισή καρδιά) το λάθος που έγινε και εμείς τους λέμε διορθώστε το και την επομένη θα είμαι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις επιστρέφοντας από το Πακιστάν όπου μετέβη για τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Δεν είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αυτό ή το άλλο, είπε ο κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι μιλά ως το άτομο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις στο όνομα των Τ/κ, ως ο "εκλελεγμένος πρόεδρος” του ψευδοκράτους. “Αύριο διορθώστε το λάθος, την επομένη να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα άλλο”, ανέφερε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για "συνέχιση της χειραγώγησης" και είπε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να λέει ότι συνεχίζει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, με δικαιολογίες που δημιουργούνται λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. “Δεν είναι δυνατόν να το πιστέψει κανείς αυτό αλλά μπορούν και το λένε με μεγάλη ευκολία”, ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε η πρόταση του ΔΗΣΥ για να διορθωθεί το λάθος, κατά την έκφρασή του, στη Βουλή, αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει μπει καν κατά προτεραιότητα στην ατζέντα της αρμόδιας Επιτροπής για να συζητηθεί. “Εάν θεωρούν ότι δεν χρειάζεται καν το κατά προτεραιότητα, τότε σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τις ευαισθησίες των Τ/κ, δεν τις έχουν λάβει καν υπόψην”, ανέφερε.

Επεσήμανε εξάλλου πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσουν πηγή νέων εντάσεων τους μήνες της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κάνοντας έκκληση αυτή η περιοχή “να την κάνουμε θάλασσα συνεργασίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα. Εγώ είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου”, είπε.


    Απαντήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
    Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στον ίδιο όπως το “Να αλλάξουμε την ιστορία;”. “Δεν μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε την ιστορία, ούτε εμείς είχαμε τέτοια απαίτηση και ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά ενώ χτίζουμε το μέλλον μας μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη στην ιστορία μας”, ανέφερε.

    Επανέλαβε ότι η Ένωση ήταν "η μάνα των κακών" και ο κύριος λόγος για τα γεγονότα το 1963 και το 1974, διερωτώμενος πώς μπορεί να θεωρούν οι Ε/κ ότι το να γιορτάζεται κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για το μέλλον της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με μια κουλτούρα ειρήνης, πρόσθεσε.

    Γιατί, είπε, το σημαντικό είναι φτιάξεις το χαρμάνι με την κουλτούρα ειρήνης για μια νέα ζωή, η οποία θα κάνει βιώσιμο και θα διαφυλάξει αυτό που τα έγγραφα μιας πιθανής συμφωνίας θα αναγράφουν. “Αυτό είτε δυσκολεύονται να το καταλάβουν είτε δεν το καταλαβαίνουν. Εδώ στόχος δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά να μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε.

    Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δόθηκαν στους Τ/κ προνόμια παρά το ότι είναι μειονότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι καταδικάζει με ισχυρό τρόπο αυτή τη δήλωση. Είναι οι Ε/κ, ανέφερε, που από το 1963 εξαφάνισαν το πραγματικό προνόμιο του συνεταίρου που είχε ο τ/κ “λαός” (στην Κυπριακή Δημοκρατία), με το πρόσχημα του αναγνωρισμένου από τα ΗΕ κράτους, σφετερίστηκαν αυτό το δικαίωμα του κοινού εταίρου των Τ/κ και από το 2004 στην ΕΕ χρησιμοποιούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία. “Αυτό είναι το πραγματικό προνόμιο, εάν είναι προνόμιο”, είπε.

    Εμείς δεν θέλουμε προνόμια, θέλουμε πολιτική ισότητα, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι στα ομοσπονδιακά συστήματα η πολιτική ισότητα δεν είναι προνόμιο αλλά μια ανυποχώρητη αρχή. Και η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα ούτε και οι Τ/κ μιλώντας για ομοσπονδία ζήτησαν σε κάθε (ομοσπονδιακό) όργανο (αριθμητική) ισότητα. Σε κάποια θα υπάρξει αυτό, πχ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο 4-5, στη Γερουσία 20-20, στο Συμβούλιο ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Ωστόσο, σημείωσε, δεν θα είναι σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα. “Και ούτε να ζητήσεις κάτι τέτοιο είναι σωστό”, ανέφερε.

    Ωστόσο, συνέχισε, είναι σημαντικό στα όργανα όπου δεν θα υπάρχει αριθμητική ισότητα να υπάρχει πολιτική ισότητα και αυτό, σύμφωνα με τις παραμέτρους των ΗΕ, σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή, που να περιέχει την έννοια της πολιτικής ισότητας, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τις ψήφους και των δύο πλευρών και πως σε αντίθετη περίπτωση, λήψη αποφάσεων με μια απλή πλειοψηφία σημαίνει δομή ενιαίου κράτους. “Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, είπε.

    Σε αυτή τη φιλοσοφία, ανέφερε, ζήτησαν το μίνιμουμ που είναι αν για παράδειγμα σε ένα όργανο υπάρχουν 9 άτομα, 6 Ε/κ και 3 Τ/κ, μια απόφαση να λαμβάνεται τουλάχιστον με μια θετική ψήφο Τ/κ. Ακόμα, είπε, οι Ε/κ προσεγγίζουν αυτό το θέμα ερμηνεύοντάς το ως “εμπόδια στην λειτουργία του κράτους” και προσπαθούν να το εμποδίσουν.

    “Βλέπω στις τελευταίες δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη ότι συνεχίζεται αυτή η λάθος στάση σε αυτό το θέμα”, είπε. Μίλησε δε για αντίφαση λέγοντας ότι ενώ η ε/κ πλευρά αποδέχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από 7 Ε/κ και 4 Τ/κ, να χρειάζεται μία θετική ψήφος από έναν Τ/κ Υπουργό, στα άλλα όργανα το ίδιο πράγμα το διερμηνεύει ως εμπόδιο στη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους.

    Διερωτήθηκε γιατί εάν υπάρξει πρόβλημα θα σημαίνει ότι πάντα θα το προκαλούν οι Τ/κ, και αν δεν θα υπάρχει κώλυμα στη λήψη αποφάσεων σε κάποια όργανα με την ψήφο των Ε/κ. Δεν υπάρχει λογική απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι λέει στον συνομιλητή του πως θα είναι δύσκολη η πρόοδος σε αυτό το θέμα εάν δεν υπάρξει αφομοίωση της έννοιας της ομοσπονδίας.

    Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε πολλά θέματα υπήρξε πρόοδος αλλά για να γίνει η πενταμερής διάσκεψη συνέβαλε σημαντικά η τ/κ πλευρά και τώρα πια είναι η σειρά των Ε/κ να κάνουν κάποιο βήμα.

    Πρόωρες "εκλογές"
    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων “εκλογών” στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η “βουλή” μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση αλλά αυτό δεν επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων γιατί εάν οι δύο ηγέτες παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών “θα έχουμε τη δική μας πορεία” και οι “εκλογές” τη δική τους πορεία.

    “Να μην το κάνουμε αυτό δικαιολογία. Φτάνει που κάναμε δικαιολογία το δημοψήφισμα στην Τουρκία”, ανέφερε. Οι “βουλευτικές εκλογές”, πρόσθεσε, δεν τον αφορούν και τόσο πολύ, και είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει ουδέτερη πολιτική ταυτότητα. Ο ίδιος, είπε, θα διατηρήσει ίσες αποστάσεις από τα πολιτικά κόμματα, όπως κάνει, ενώ οι εκλογές στο “νότο” - κατά την έκφρασή του – αφορούν απευθείας τον Ε/κ ηγέτη, αφού είναι Προεδρικές και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) και πάλι υποψήφιος.

    Κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην δημιουργεί προσχήματα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να χαθεί όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους 22 μήνες.

    “Λένε ότι έπεσαν στην παγίδα του ΕΛΑΜ, ε τους λέμε βγείτε από την παγίδα”,ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι “δυστυχώς έφεραν αυτό το θέμα σε σημείο να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να είναι αρεστοί στην Εκκλησία και τα κόμματα που είναι ενάντια στην ομοσπονδιακή λύση. Γι` αυτό δεν είναι υπέρ του να διορθώσουν αυτό το λάθος. Αυτοί που λένε σε όλους ότι θέλουν λύση, τα ΗΕ, η ΕΕ, πρέπει να ζητήσουν την διόρθωση αυτού του λάθους, πρόσθεσε.

    Στην ερώτηση τί θα γίνει εάν δεν κάνει η ε/κ πλευρά βήμα σε αυτό το θέμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είναι μόνο η τ/κ πλευρά που έχει ανάγκη τη λύση. `Ισως περισσότερο το ζητεί η τ/κ πλευρά λόγω του ότι είναι εκτός του διεθνούς δικαίου και για τις αδικίες που υφίστανται για χρόνια, υποστήριξε.

    Ανέφερε πως τον ρωτούν αν υπάρχουν σχέδια Β ή Γ. “Εγώ δεν έχω εγκαταλείψει το σχέδιο Α. Στην Κύπρο και αυτοί (οι Ε/κ) έχουν ανάγκη τη λύση. Εάν δεν υπάρξει λύση η Κύπρος δεν θα είναι ένα μέρος γαλήνιο”, είπε.

    Σε συνεργασία με τη διαπραγματευτική του ομάδα και σε διαβούλευση με την Τουρκία, συνέχισε, έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και από δω και πέρα, στα 8-10 θέματα που απέμειναν στις διαπραγματεύσεις να κλείσουν.“Μπορούμε να οδηγήσουμε στο τέλος αυτά τα 8-10 κεφάλαια. Μπορούμε να το πετύχουμε”. Χρειάζεται, πρόσθεσε, “όχι χρόνος, αλλά να επιδειχθεί ηγεσία, αποφασιστικότητα και πολιτική θέληση και να καταλάβεις τα αισθήματα της άλλης πλευράς”. Ο ίδιος, ανέφερε, σε κάθε βήμα που έκανε σκεφτόταν και τα συναισθήματα της ε/κ πλευράς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα επί δικής του θητείας, τα οποία θα ανακοινώσει όταν έρθει η ώρα.

    Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος όταν δεν διορθώνουν το λάθος και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το δημοψήφισμα στην Τουρκία, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι σε περίπτωση μη λύσης στην Κύπρο "θα ριζώσουν τα δύο κράτη". Η τ/κ πλευρά, είπε, είναι έτοιμη όπως το ψευδοκράτος μετατραπεί σε τ/κ συνιστώσα πολιτεία και μπει κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. “Δεν έχουμε επιφυλάξεις γι` αυτό. Αλλά", πρόσθεσε, εάν δεν συμβεί αυτό το ψευδοκράτος δεν θα εξαλειφθεί, αλλά "θα αναγκαστούν να αποδεχθούν επιτέλους την πραγματικότητα των δύο χωριστών κρατών σε δύο χωριστές περιοχές και αυτοί και όσοι σήμερα παραβλέπουν αυτό το λάθος”.

    Εκδηλώσεις και στο ψευδοκράτος του ΟΟΣ εντός του έτους
    Αναφερόμενος στην σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας είπε ότι ήταν εποικοδομητική, παρακάθισε σε αυτή μαζί με πρωθυπουργούς κρατών και με το καθεστώς του παρατηρητή που έχει το ψευδοκράτος μίλησε σε αυτήν για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις με τις χώρες μέλη του Οργανισμού και τους ενημέρωσε και για το Κυπριακό.

    Ανέφερε πως έτυχαν φιλοξενίας στο υψηλότερο επίπεδο και ευχαρίστησε γι` αυτό τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και τον ΓΓ του, την φιλοξενούσα χώρα το Πακιστάν και τον Πρόεδρό της.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο παρελθόν κάποιες εκδηλώσεις του Οργανισμού γίνονταν στην Τουρκία και πως πολύ πιθανόν αυτό να γίνει και φέτος και μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις να γίνουν στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας πως θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.