5/3/17

Καποδίστριας-Στούρτζα: Ο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας της ιστορίας

“...Χιλίας επί χιλίων ευχαριστίας δεσποσύνη δια την ευγένειαν μεθ' ης με ενθυμείσθε. Αι δύο επιστολαί σας, η μία εκ Βάδης και η άλλη εκ Μπρούσελ, μοι παρέσχον μεγάλη ευχαρίστησιν. Η πρώτη εν τη οποία ομιλείτε περί των ονείρων υμών επί της τύχης της πατρίδος ημών επιβεβαιοί και τα ιδικά μου ονειροπολήματα...”.

Εκδηλώσεις και υλικό για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Το φαινόμενο δεν είναι παράδοξο - όλοι οι Έλληνες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δείχνουν να διατηρούν μια μυστική σχεδόν σχέση με το πρόσωπό του, η οποία ενισχύεται με το χρόνο. Την εποχή αυτή, λειτουργεί ήδη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων, με πρωτογενές υλικό απ' τη ζωή του Κυβερνήτη - αν κάτι ωστόσο, συνήθως μας διαφεύγει, είναι ο άνθρωπος Καποδίστριας, όχι ο πολιτικός, ή ο μύθος.

 «Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα: Έρωτας ανεκπλήρωτος» ήταν ο τίτλος εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Με συνοδεία μουσικών έργων της ρομαντικής περίοδου, όπου στο επίκεντρο βρισκόταν η «Σονάτα των Αποχαιρετισμών» του Μπετόβεν - ένα έργο που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Κυβερνήτης - η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, η πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου και ο διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, προέβησαν σε μία σκηνοθετημένη αφήγηση του έρωτα των δύο Ελλήνων ευγενών, στο ιστορικό φόντο που τον καταδίκασε να μείνει ανολοκλήρωτος.

Ρωξάνδρα Στούρτζα: Η «δεσποινίδα επί των τιμών» της Τσαρίνας με την ελληνική καρδιά 

Η Ρωξάνδρα Στούρτζα δεν ήταν μία τυχαία γυναίκα. Κόρη της Φαναριώτισσας Σουλτάνας Μουρούζη με καταγωγή απ' τον Πόντο, και του πρίγκηπα της Μολδαβίας, Σκαρλάτου Στούρτζα, υπήρξε άνθρωπος με υψηλή παιδεία και έντονους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Παρότι η Τσαρίνα της Ρωσίας την επέλεξε για “δεσποινίδα επί των τιμών”, η ίδια ήταν φιλελεύθερων πεποιθήσεων. Στα 1809, σε ηλικία 23 ετών θα γνωρίσει στην Αγία Πετρούπολη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έξι χρόνια αργότερα, οι δύο νέοι θα βρεθούν στη συνοδεία του τσαρικού ζεύγους στην Αυστρία για το Συνέδριο της Βιέννης, όπου θα γνωρίσουν τον Έλληνα λόγιο, Άνθιμο Γαζή, κατοπινό συναρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, όπως επίσης και τον ιεράρχη Ιγνάτιο Ουγγροβλαχίας. Καρπός των επαφών αυτών θα είναι η ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας της Βιέννης, ενός εκπαιδευτικού προεπαναστατικού εγχειρήματος του οποίου η Ρωξάνδρα υπήρξε συνιδρύτρια, που το διέλυσε αργότερα ο Μέτερνιχ.

Δεν κατάφεραν να ενώσουν τις ζωές τους...

Η διπλωματική καριέρα του Καποδίστρια και η διαίσθησή του πως η υπηρεσία του ελληνικού Αγώνα θα απέκλειε μια ομαλή οικογενειακή ζωή, δεν θα επιτρέψουν στους δύο νέους να ενώσουν τις ζωές τους. Ακόμα περισσότερο ωστόσο, ενάντια στο γάμο αυτό θα κινηθεί και η Τσαρίνα, στην υπηρεσία της οποίας παρέμενε η Ρωξάνδρα. Η Τσαρίνα την πιέζει να παντρευτεί το Γερμανό κόμη Έντλιγκ, υπουργό των Εξωτερικών του δουκάτου της Βαϊμάρης – κι ο λευκός κι άχαρος γάμος θα πραγματοποιηθεί. Έκτοτε, οι δύο Έλληνες ευγενείς θα ζήσουν μακριά, διατηρώντας μονάχα αλληλογραφία. Ακόμα και στις επιστολές αυτές, διαπιστώνει κανείς το ζήλο της Ρωξάνδρας να ενισχύσει χρηματικά και πρακτικά την ελληνική παιδεία των νέων ομογενών, (χρηματοδοτώντας για παράδειγμα την έκδοση της «Ιφιγένειας» του Γκαίτε στα ελληνικά το 1818). Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, η Ρωξάνδρα θα περιθάλψει με δικά της έξοδα, χιλιάδες Έλληνες (κυρίως γυναικόπαιδα και γέροντες) που κατέφθαναν στην Οδησσό από την Ελλάδα για να προστατευτούν, και θα εξαγοράσει γυναίκες και αιχμαλώτους που πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής οι Οθωμανοί. Με επιστολές της στην αριστοκρατία της Ευρώπης, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους της τάξης της υπέρ της ελληνικής υπόθεσης.

Το τελευταίο της γράμμα δεν τον βρήκε ζωντανό...

Στο τελευταίο του γράμμα στην Ρωξάνδρα, ο Καποδίστριας τής ζητά να τον θυμάται στις προσευχές της και αναρωτιέται αν θα ξανασυναντηθούν. Το τελευταίο της γράμμα, δεν θα τον βρει ζωντανό.

Τα κείμενα της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Μάγδα Μαυρογιάννη, την εικαστική επιμέλεια η Ίρις Κρητικού, πιάνο έπαιξε η Ναταλία Μιχαηλίδου, ενώ στις μουσικές παρενθέσεις συμμετείχε με όμποε ο Βαγγέλης Χριστόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Κρίστιαν!!! Απλώς Καταπληκτική Ανάρτηση! Υπάρχει και βιβλίο για τον έρωτα τους αν δεν κάνω λάθος με τον ίδιο τίτλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἰωάννης Καποδίστριας, ἡ Αὐτὴ Μεγάλη, Γλυκύτατη φυσιογνωμία τοῦ Μέγιστου τῶν Ἑλλήνων Πατριωτῶν, ὁ Ἄνθρωπος ποὺ τὰ ἔδωσε ὅλα στὴν ζωή του γιὰ τὴν ἐλευθερία τοῦ Ἑλληνικοῦ Γένους, μέχρι καὶ τὴν ζωή του καὶ ποὺ πολλοὶ μέχρι σήμερα δὲν θέλουν νὰ ἀκούσουν οὔτε τὸ ὄνομά του. Ἕνας Ἡγέτης ποὺ μετὰ τὴν δολοφονία του, σταμάτησε ὁ χρόνος νὰ μετράῃ γιὰ Ἀνεξάρτητη Ἑλλάδα, τὴν 9η Ὀκτωβρίου τοῦ 1831. Δυστυχῶς οἱ ξένοι ποὺ δώσανε τὴν ἐντολὴ γιὰ τὸν θάνατό του ἤξεραν πολὺ καλὰ ποὺ σκοπεύαν. Σὲ μία ὑπόδουλη Ἑλλάδα ἀπὸ τὰ δάνεια. Αὐτοὶ εἶναι οἱ βασικοὶ δολοφόνοι τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια. Αὐτοὶ ποὺ μέχρι σήμερα δολοφονοῦν τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος. Ἀπόδειξη πολὺ ἁπλή, δὲν ὑπάρχει οὔτε μία προτομὴ τοῦ Πρώτου Κυβερνήτη ἔξω ἀπὸ τὴν Βουλή. Γιατί; Ξέρουν πολὺ καλὰ Αὐτοί. Δέν θέλουν οἱ Ἕλληνες νὰ μάθουν τὴν πραγματική τους ἱστορία, ποιός τοὺς κοντράρησε καὶ ποιός ἔδωσε ἐντολὴ μὲ τὴν Μυστικὴ Ἐγκύκλιο Αρ. 2953 οἱ δημόσιοι ὑπάλληλοι νὰ μὴν εἶναι μελη τῶν στοῶν ᾽μασωνικῶν᾽. Ἠξερε πολὺ καλά, γιατὶ τὰ εἶχε δεῖ καὶ τοὺς εἶχε γνωρίσει. Ὁ φάκελος Ἰωάννης Καποδίστριας εἶναι ἀκόμη κλειστὸς στὰ Βρεττανικὰ Ἀρχεῖα. Ἔστειλα μία ἐπιστολὴ προχθὲς καὶ περιμένω τὴν ἀπάντησή τους. Καὶ κάτι τελευταῖο ποὺ κάποιοι ἴσως δυσανασχετήσουν. Ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας ὑπῆρξε ὁ ἰθύνων νοῦς τῆς Ἑπαναστάσεως καὶ καμία Φιλικὴ Ἑταιρεία. Ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης καὶ ὁ Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης Βασιλιάς. Ἀλλὰ λογαριάζε χωρὶς τοὺς ξενοδόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με αυτά που βλέπω ο Ι.Κ. μαζί με λίγους ακόμα που είχαν φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο δικής τους Ελληνικής Εταιρείας, με δικό τους τυπικό, έδωσαν όρκους μοναστικού βίου. Αυτό το έκαναν διότι αφενός θεωρούσαν πιθανότατο το θάνατό τους και δεν ήθελαν να αφήσουν γυναίκες και ορφανά, και αφετέρου γνώριζαν ότι ο πόλεμος στον οποίο είχαν μπλέξει για την αναγέννηση της Ελλάδος δεν επέτρεπε σε άτομα με γυναίκα και παιδιά να είναι σε θέση ισχύος, δηλαδή να μην μπορούν να εκβιαστούν. Οι πολλές Ελληνικές Εταιρείες που έφτιαξαν οι άνθρωποι σαν τον Καποδίστρια δεν ήταν Μασονικές, δεν ονόμαζαν τους εαυτούς τους μασώνους, δεν ήταν ελευθεροτέκτονες, δεν είχαν σχέση με το Σκωτικό τύπο, πλην ορισμένων που δεν ήταν ταυτόσημες με την Φιλική

    Ο Καποδίστριας αγαπούσε την Ρωξάνδρα, υπήρξε ο κεντρικός πράγματι νους του 1821, και κεντρικός καθοδηγητής της Φιλικής και άλλων Εταιρειών. Προ αυτού ετοίμασαν το έδαφος άλλοι, πανίσχυροι Έλληνες επίσης οι οποίοι έφτιαχναν συνεχώς μυστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μεγάλος Ρήγας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Νέα Ελληνική Ιστορία, αντίθετα με ότι μας λένε οι πολλοί προφέσορες του συστηματος, είναι αντάξια σε ηρωϊσμό, άθλους, πολιτιστική προσφορά και μεγάλες προσωπικότητες με τη Βυζαντινή και Αρχαία Ιστορία μας. Οι Έλληνες μετά το 1453 και μέχρι σήμερα άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας πολλές φορές. Έρχετε η εποχή που θα μάθουμε και εμείς και ο άλλος κόσμος. Ο Φοίνικας του Καποδίστρια και των άλλων συναγωνιστών του είναι φτιαγμένος να μην γνωρίζει τέλος και να ορίζει αυτός το χρόνο, την Ανατολή και τη Δύση. Ουδέποτε ο Καποδίστριας γνώρισε το θάνατο διότι έθεσε τον εαυτό του εντός του Φοίνικος και αποτελεί αιώνιο μέρος αυτού. Η σημερινή Ευρώπη και τα έθνη της έχουν πολλάκις σωθεί κυριολεκτικά από το νέο Ελληνικό λαό ο οποίος έχει κάνει τεράστιας κλίμακας επαναστάσεις, ναυμαχίες και πολέμους από το 1453 μέχρι το 1821. Δεν τα έχουμε μελετήσει μέχρι στιγμής και αποτελούν μια ακόμη κρυφή ιστορία του γένους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.