4/3/17

Ακιντζί: Δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο αν δεν υπάρξει λύση

“Αποδέχθηκαν ακόμα και με μισό στόμα (σσ. εννοεί με μισή καρδιά) το λάθος που έγινε και εμείς τους λέμε διορθώστε το και την επομένη θα είμαι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις επιστρέφοντας από το Πακιστάν όπου μετέβη για τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Δεν είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αυτό ή το άλλο, είπε ο κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι μιλά ως το άτομο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις στο όνομα των Τ/κ, ως ο «εκλελεγμένος πρόεδρος” του ψευδοκράτους. “Αύριο διορθώστε το λάθος, την επομένη να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα άλλο”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για «συνέχιση της χειραγώγησης» και είπε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να λέει ότι συνεχίζει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, με δικαιολογίες που δημιουργούνται λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. “Δεν είναι δυνατόν να το πιστέψει κανείς αυτό αλλά μπορούν και το λένε με μεγάλη ευκολία”, ανέφερε.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε η πρόταση του ΔΗΣΥ για να διορθωθεί το λάθος, κατά την έκφρασή του, στη Βουλή, αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει μπει καν κατά προτεραιότητα στην ατζέντα της αρμόδιας Επιτροπής για να συζητηθεί. “Εάν θεωρούν ότι δεν χρειάζεται καν το κατά προτεραιότητα, τότε σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τις ευαισθησίες των Τ/κ, δεν τις έχουν λάβει καν υπόψην”, ανέφερε.
Επεσήμανε εξάλλου πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσουν πηγή νέων εντάσεων τους μήνες της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κάνοντας έκκληση αυτή η περιοχή “να την κάνουμε θάλασσα συνεργασίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα. Εγώ είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου”, είπε.

Απαντήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στον ίδιο όπως το “Να αλλάξουμε την ιστορία;”. “Δεν μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε την ιστορία, ούτε εμείς είχαμε τέτοια απαίτηση και ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά ενώ χτίζουμε το μέλλον μας μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη στην ιστορία μας”, ανέφερε.
Επανέλαβε ότι η Ένωση ήταν «η μάνα των κακών» και ο κύριος λόγος για τα γεγονότα το 1963 και το 1974, διερωτώμενος πώς μπορεί να θεωρούν οι Ε/κ ότι το να γιορτάζεται κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για το μέλλον της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με μια κουλτούρα ειρήνης, πρόσθεσε.
Γιατί, είπε, το σημαντικό είναι φτιάξεις το χαρμάνι με την κουλτούρα ειρήνης για μια νέα ζωή, η οποία θα κάνει βιώσιμο και θα διαφυλάξει αυτό που τα έγγραφα μιας πιθανής συμφωνίας θα αναγράφουν. “Αυτό είτε δυσκολεύονται να το καταλάβουν είτε δεν το καταλαβαίνουν. Εδώ στόχος δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά να μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε.
Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δόθηκαν στους Τ/κ προνόμια παρά το ότι είναι μειονότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι καταδικάζει με ισχυρό τρόπο αυτή τη δήλωση. Είναι οι Ε/κ, ανέφερε, που από το 1963 εξαφάνισαν το πραγματικό προνόμιο του συνεταίρου που είχε ο τ/κ “λαός” (στην Κυπριακή Δημοκρατία), με το πρόσχημα του αναγνωρισμένου από τα ΗΕ κράτους, σφετερίστηκαν αυτό το δικαίωμα του κοινού εταίρου των Τ/κ και από το 2004 στην ΕΕ χρησιμοποιούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία. “Αυτό είναι το πραγματικό προνόμιο, εάν είναι προνόμιο”, είπε.
Εμείς δεν θέλουμε προνόμια, θέλουμε πολιτική ισότητα, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι στα ομοσπονδιακά συστήματα η πολιτική ισότητα δεν είναι προνόμιο αλλά μια ανυποχώρητη αρχή. Και η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα ούτε και οι Τ/κ μιλώντας για ομοσπονδία ζήτησαν σε κάθε (ομοσπονδιακό) όργανο (αριθμητική) ισότητα. Σε κάποια θα υπάρξει αυτό, πχ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο 4-5, στη Γερουσία 20-20, στο Συμβούλιο ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Ωστόσο, σημείωσε, δεν θα είναι σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα. “Και ούτε να ζητήσεις κάτι τέτοιο είναι σωστό”, ανέφερε.
Ωστόσο, συνέχισε, είναι σημαντικό στα όργανα όπου δεν θα υπάρχει αριθμητική ισότητα να υπάρχει πολιτική ισότητα και αυτό, σύμφωνα με τις παραμέτρους των ΗΕ, σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή, που να περιέχει την έννοια της πολιτικής ισότητας, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τις ψήφους και των δύο πλευρών και πως σε αντίθετη περίπτωση, λήψη αποφάσεων με μια απλή πλειοψηφία σημαίνει δομή ενιαίου κράτους. “Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, είπε.
Σε αυτή τη φιλοσοφία, ανέφερε, ζήτησαν το μίνιμουμ που είναι αν για παράδειγμα σε ένα όργανο υπάρχουν 9 άτομα, 6 Ε/κ και 3 Τ/κ, μια απόφαση να λαμβάνεται τουλάχιστον με μια θετική ψήφο Τ/κ. Ακόμα, είπε, οι Ε/κ προσεγγίζουν αυτό το θέμα ερμηνεύοντάς το ως “εμπόδια στην λειτουργία του κράτους” και προσπαθούν να το εμποδίσουν.
“Βλέπω στις τελευταίες δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη ότι συνεχίζεται αυτή η λάθος στάση σε αυτό το θέμα”, είπε. Μίλησε δε για αντίφαση λέγοντας ότι ενώ η ε/κ πλευρά αποδέχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από 7 Ε/κ και 4 Τ/κ, να χρειάζεται μία θετική ψήφος από έναν Τ/κ Υπουργό, στα άλλα όργανα το ίδιο πράγμα το διερμηνεύει ως εμπόδιο στη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους.
Διερωτήθηκε γιατί εάν υπάρξει πρόβλημα θα σημαίνει ότι πάντα θα το προκαλούν οι Τ/κ, και αν δεν θα υπάρχει κώλυμα στη λήψη αποφάσεων σε κάποια όργανα με την ψήφο των Ε/κ. Δεν υπάρχει λογική απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι λέει στον συνομιλητή του πως θα είναι δύσκολη η πρόοδος σε αυτό το θέμα εάν δεν υπάρξει αφομοίωση της έννοιας της ομοσπονδίας.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε πολλά θέματα υπήρξε πρόοδος αλλά για να γίνει η πενταμερής διάσκεψη συνέβαλε σημαντικά η τ/κ πλευρά και τώρα πια είναι η σειρά των Ε/κ να κάνουν κάποιο βήμα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.