8/3/17

Γιατί οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Ερντογάν;

Περίπου 1,4 Τούρκοι της Γερμανίας μπορούν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου. Η ψήφος τους μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τι ψηφίζουν όμως;


Η ψήφος των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων με τουρκική ή διπλή υπηκοότητα που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο επικείμενο δημοψήφισμα μπορεί να είναι καθοριστική για την τελική έκβαση, ακόμη κι αν εν τέλει προσέλθει στις κάλπες μόλις το 40% του εκλογικού σώματος, όπως στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
 Διότι από τους ενεργούς ψηφοφόρους, η πλειονότητα στηρίζει παραδοσιακά το συντηρητικό-ισλαμικό στρατόπεδο του Ταγίπ Ερντογάν. Στις τελευταίες εκλογές ήταν το 60% περίπου. Περισσότεροι από ό,τι στην ίδια την Τουρκία.
Πού το αποδίδει αυτό ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία Γκιοκάι Σοφούογλου, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, συνιστά στους συμπατριώτες του να ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση; «Οι Τούρκοι βλέπουν στον Ερντογάν κάποιον που ξαναβρήκε τη χαμένη τιμή του έθνους. Ένας ηγέτης που χτυπά το χέρι στο τραπέζι καιι οποίος λέει πού θα πάνε τα πράγματα. Κάποιος που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα συμπλέγματα κατωτερότητας των ανθρώπων. (…) Ο Ερντογάν τους δίνει το συναίσθημα (…) ότι είναι πιο δυνατοί, πιο μεγάλοι, πιο ισχυροί. Δεν μπορείς να το περιγράψεις. (…) Οι ίδιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι τους αρέσει στον Ερντογάν. Λένε μόνο ότι όταν ο Ερντογάν μιλάει με ξένους ηγέτες δεν σκύβει μπροστά τους, και αυτό είναι που θέλουν».

Για τη συνέχεια DW

2 σχόλια:

  1. Για τους τρεις παρακάτω λόγους:
    1. Γιατί έχουν δαφορές με συγγενείς που ζουν στην τουρκία.
    2. Γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η γαλατάσεράι και θα νικήσει την μπάγερν.
    3. Γιατί βαρέθηκαν να έρχονται οδικώς από την γερμανία μέσω ελλάδας και σκέφτονται να πηγαίνουν μέσω τσετσενίας κοφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσους τούρκους και να ρωτήσεις οι περισσότεροι θα σε πουν ότι είναι υπέρ του σουλτάνου για τον απλούστατο λόγο επειδή

    1) φοβούνται ο ένας την ρουφιανιά του άλλου
    (βλέπετε δεν είναι Ελληνικό προνόμιο η ρουφιανιά, το έχουν και οι τουρκαλάδες)

    2) δεν θέλουν όταν πάνε διακοπές στην τουρκία να έχουν προβλήματα για τον λόγο που αναφέρω ποιο πάνω

    3) η Γερμανία είναι γεμάτο από τούρκους πράκτορες και χαφιέδες

    4) και για τους λόγους που γράφει ο "έλλην φορολογούμενος"

    όταν ο σουλτάνος δεν είναι άλλο στην εξουσία οι περισσότεροι από αυτούς που τον στηρίζουν θα τον κατηγορούν και θα φτύνουν όπως έχουν το συνήθειο να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.