24/3/17

Κομισιόν: €500 εκ. για το προσφυγικό παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα - «Αξιοποιήστε τα»

Βρυξέλλες 
Αδιάθετα παραμένουν στην Ελλάδα 512 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ (AMIF) για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη δήλωση έκανε ο Χρήστος Στυλιανίδης, ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, απαντώντας στον Κώστα Αγοραστό, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην 122η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ο επίτροπος είπε: «Έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, ως τοπικές αρχές, να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροφήσετε αυτά τα λεφτά, για να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε από την πλευρά του ότι «σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο που μπορούν να υλοποιήσουν φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου».

Απαντώντας, ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι «τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών. Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων».

«Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ, που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε τη σημασία των κοινοτήτων φιλοξενίας (host communities) κι όπως είπε χαρακτηριστικά «για μας, στην ανθρωπιστική κοινότητα είναι μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη συμφιλίωση μεταξύ host and refugee communities». Στο σημείο αυτό δήλωσε: «Είχαμε φωτεινά παραδείγματα στην Ελλάδα, φιλοξενίας και αποδοχής του προσφυγικού κόσμου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι χωρίς τη συνεργασία του απλού ανθρώπου, καμία πολιτική δεν μπορεί να φθάσει στο απόγειο της εφαρμογής της».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.