7/2/17

Σημαντικό άρθρο! Tα «αγκάθια» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hürriyet μετά την επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. Ο Ντενίζ Ζεϊρέκ μάς εισάγει στο θέμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την προαναφερθείσα επίσκεψη.

Άρθρο του Ντενίζ Ζεϊρέκ (Deniz Zeyrek) στην εφ. Hürriyet, 6/2/2017.
Τι είναι το πρόβλημα των Tornado;
Το περιοδικό Der Spiegel, που εκδίδεται στη Γερμανία, έκανε έναν ενδιαφέροντα ισχυρισμό λίγο πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου.

Στην είδηση έγραφε πως η Τουρκία, επειδή δεν της επιτρέπεται η πρόσβαση στις φωτογραφίες που εξασφαλίζουν τα γερμανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου Tornado, όταν υπερίπτανται του εδάφους της Συρίας, δεν δίνει άδεια για την δημιουργία κτηρίου στρατωνισμού και διοίκησης της αεροπορικής μονάδας των Γερμανών που έχουν ως έδρα τη βάση Ιντζιρλίκ.
Έχω στο αίμα μου και το διπλωματικό ρεπορτάζ... Μόλις ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Άγκυρα η Άνγκελα Μέρκελ, έβαλα μπροστά. Ρώτησα και τις δύο πλευρές να μάθω «τι είναι η υπόθεση Tornado». Βρήκα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Κάτι δεν κολλάει στο δημοσίευμα αυτό.
    1) η Τουρκία έχει εκτοξεύσει στο διάστημα και έχει θέσει σε τροχιά τον πρώτο υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας κατασκοπευτικό δορυφόρο, με την ονομασία Göktürk-1 τον Δεκέμβριο του 2016.Ο υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος εκτιμούν τουρκικές πηγές και αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα πως θα κάνει τον γύρο της Γης κάθε 90 λεπτά, ενώ θα στέλνει 358 φωτογραφίες ανά ημέρα ή 60.000 φωτογραφίες ανά έτος.

    2) Ο κατασκευαστικός τομέας ήταν η αιχμή του δόρατος της τουρκικής οικονομίας, η ατμομηχανή της .Το 2010 έτος ορόσημο η τουρκική αμυντική βιομηχανία πήρε τα σκήπτρα σημειώνοντας αλματώδη άνοδο μέχρι το 2015. Απο το 2016 και ένθεν αξιοσημείωτη είναι η στασιμότητα της πορεία της.

    Σημαντικό τμήμα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας αποτελεί ο τομέας της κατασκευής μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων καθώς και ο σχεδιασμός για την κατασκευή νέων UAV μέχρι και το έτος 2030. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν με απίστευτη συχνότητα, τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρουν στο τουρκικό στρατό στην Νοτιοανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ σε επιχειρήσεις κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμμα τος (PKK).Οι αυξημένες δυνατότητες όμως δεν έχουν αποτυπωθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο,αντίθετα μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες πως η επιχειρησιακή αναβάθμιση του PKK έχει απομειώσει τα τυχόν πλεονεκτήματα που προσδίδει η εγχώρια τουρκική βιομηχανία στις Τ.Ε.Δ.

    3) Πάμε στην κατάρριψη του κατάρριψη του τουρκικού φωτοαναγνωριστικού αεροσκάφους RF-4E την 22/6/2012,το οποίο υπερίπτατο της Συρίας.Μια κατάρριψη η οποία ήταν ενδεικτική των μέσων με τα οποία η Τουρκία επιχειρούσε κατασκοπεία σε βάρος και της Συρίας. Αξιοσημείωτο δε το γεγονός πως δεν υπήρξε καμιά αξιόπιστη αναφορά για το τι πραγματικά συνέβη τότε μέχρι σήμερα απο τουρκικής πλευράς.

    4) και τέλος ερχόμαστε στην επιχείρηση εισβολής στην Συρία (Ροζάβα) με την κωδική επωνυμία Ασπίδα του Ευφράτη.Μια εισβολή η οποία επικοινωνιακά έχει καλυφθεί απο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με έναν τρόπο ειδυλλιακό. Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη.Οι Τ.Ε.Δ. ειδικά κατά τον 5ο μήνα της επιχείρησης πλησίον της Al Bab έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα σε όλα τα επίπεδα παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τον “ανθό” της αμυντικής τους βιομηχανίας, ως και την αφρόκρεμα των στρατιωτικών δυνάμεων τους.Τι συμβαίνει λοιπόν;

    Τα τουρκικά “παράπονα” λοιπόν με κέντρο αναφοράς την βάση του Ιντσιρλίκ πρός Γερμανία και ΗΠΑ δεν είναι τα μοναδικά. Ερχονται να προστεθούν σε αυτά για την δράση των αμερικανικών στρατιωτικών στην συνεργασία τους με τις Τ.Ε.Δ. Κατά την Ασπίδα του Ευφράτη όπου κατηγορήθηκαν για διάβρωση του FSA.Προστίθενται σε αυτά για την δράση των συμμαχικών δυνάμεων σε Νότιο Κουρδιστάν και στην Ροζάβα. Και όλα αυτά ξυπνούν μνήμες απο το Hood event το 2003,όταν Τούρκοι καταδρομείς διασύρθηκαν-γελοιοποιήθηκαν απο τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σουλεμανίγια του Ιράκ.
    (https://endtimescafe.files.wordpress.com/2014/11/figure-4-metzel-ap-photo-july-2003.jpg)

    H επιτακτική αναγκαιότητα για την πρόσβαση στην φωτογράφιση των κινήσεων-μετακινήσεων της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG -ως προβάλλεται και απο την Χουρριέτ- καταδεικνύει λοιπόν τόσο το απόλυτο εύρος της δομικής τουρκικής επιχειρησιακής αδυναμίας όσο και τους ενδόμυχους φόβους της Αγκυρας πως η συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Τουρκίας και υπέρ των Κούρδων του PKK και στην Συρία έχει περάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τακτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.