15/2/17

Το Soykirim (Γενοκτονία) και η Ένωσις στον τουρκο-φασισμό

και ο... Ναζίμ ΧικμέτΛάζαρος Μαύρος
Μ Ι Α ΛΕΞΗ αγρίως απαγορευμένη στην Τουρκία: Η λέξη soykirim, επειδή σημαίνει γενοκτονία. Και το τουρκικό κράτος - «βαθύ & ξέβαθο» κεμαλικό & ισλαμικό - απαγορεύει την αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ακόμα κι επί ποινή φυλακίσεως ή δολοφονίας: Την υπέστη κι ο 53χρονος Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντικ, που δολοφονήθηκε 19.1.2007 έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, «AGOS», στην Κων/πολη.
Τη λέξη soykirim, όμως, χρησιμοποίησε άφοβα και τεκμηριωμένα, αποδεικνύοντάς την μέσα απ’ τα τουρκικά αρχεία το 2006 ένας ξεχωριστής γενναιότητας αυτοεξόριστος Τούρκος επιστήμονας, ο Τανέρ Ακτσιάμ. Στο πολύ σπουδαίο βιβλίο του, «Μια Επαίσχυντη Πράξη - η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ζήτημα της Τουρκικής Ευθύνης», που εκδόθηκε το 2007 στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Παπαζήση, με πρόλογο του Κύπριου καθηγητή Μάριου Ευρυβιάδη.
Μ Ε ΤΗΝ ίδια ακριβώς νοοτροπία, τουρκικού χαρακτήρα φασιστική, τα τουρκοκυπριακά όργανα, υποτελείς και ηγέτες του κατοχικού ψευδοκράτους της Τουρκίας στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου, επιχειρούν να επιβάλουν απαγόρευση ακόμη και στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οποιαδήποτε αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950! Απειλώντας, μάλιστα, με μια «νέα 20ή Ιουλίου 1974», ημέρα έναρξης της τουρκικής Εισβολής…

Σ Τ Ο Ν ΠΥΡΗΝΑ της πρόκειται για την ίδια ακριβώς νοοτροπία που διά στόματος Ακιντζί προχθές στον «Πολίτη - Γενί Ντουζέν» απαίτησε την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο μετά τη «λύση», ως στρατο-εξαναγκαστική μέθοδο (απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας) για την αποτροπή - απαγόρευση («αποτρεπτικό παράγοντα» τον είπε επί λέξει ο Ακιντζί) τής λειτουργίας δημοκρατικού πολιτεύματος, της λαϊκής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης, όπως ανέλυσε χθες η στήλη «Ειρήσθω».

Κ Α Ι ΠΡΟΦΑΝΩΣ αν μπορούσαν να ξεθάψουν τον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) θα τον… δολοφονούσαν και θα τον κατακρεουργούσαν: Για όσα αυτοεξόριστος διαμήνυσε, μέσα από την αριστερή εφημερίδα «Αυγή» των Αθηνών, δύο εβδομάδες αφ’ ότου άρχισε στην Κύπρο 1η Απριλίου 1955 ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός και αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ:

- «ΣΤΙΣ ΦΩΝΕΣ των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή - η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς - του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα.
Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο, γράφει, όταν η νήσος απαλλαγή από τους Άγγλους ιμπεριαλιστάς, οι Τούρκοι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του κυπριακού λαού, με τη συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κυπρίους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν» («Αυγή», 14.4.1955)…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.