20/2/17

Δεκατέσσερις διεθνούς φήμης Έλληνες οικονομολόγοι: Το Grexit παραμένει καταστροφικό για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση ξανάνοιξε τη συζήτηση ευρώ ή δραχμή. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή», αλλά «ευρώ ή Grexit». Και Grexit με νέα δραχμή δεν είναι λύση, είναι καταστροφή.
Κατ’ αρχάς, η ανάμνηση καλών εποχών με τη δραχμή δεν σημαίνει ότι οι εποχές ήταν καλές εξαιτίας της δραχμής ούτε ότι θα επανέλθουν με Grexit και νέα δραχμή ενώ οι εταίροι μας παραμένουν στο ευρώ. Οι δραχμιστές υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: σβήσιμο του δημοσίου χρέους, σβήσιμο των ιδιωτικών χρεών και ισοτιμία 1:1 νέας δραχμής με ευρώ. Τέτοιες υποσχέσεις είτε είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, είτε προδίδουν μια βαθιά άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας.

Στην επταετία της κρίσης, η Ελλάδα έχασε τη θέση που κατείχε ανάμεσα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η σημερινή της κατάσταση αντικατοπτρίζει την παραγωγικότητά της, πράγμα που σημαίνει ότι η βελτίωση την πρώτη οκταετία του 21ου αιώνα ήταν απατηλή, αποτέλεσμα της τεχνητής αύξησης της κατανάλωσης μέσω δανεισμού. Τέτοιος δανεισμός θα είναι ανέφικτος επί πολλά χρόνια σε περίπτωση Grexit.
Οι συνέπειες του Grexit θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά υποτίμηση της νέας δραχμής σε σχέση με το ευρώ και η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συρρικνωθεί δραματικά. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε ευρώ θα γίνει πολύ μεγαλύτερο σε νέες δραχμές και πολύ πιο δυσβάσταχτο. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε νέες δραχμές, με μείωση της αξίας τους τουλάχιστον στο μισό. Η αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα θα έχει, επίσης, ως συνέπεια τη χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και την επιδείνωση της ανεργίας. Βραχυπρόθεσμα, τα όποια πλεονεκτήματα μιας αυτόνομης νομισματικής πολιτικής θα εξανεμιστούν υπό το βάρος της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα και καύσιμα είναι πολύ πιθανές. Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες, θα τυπώνει πληθωριστικό χρήμα και θα καταφεύγει σε περαιτέρω λαϊκιστικές πολιτικές, εξαλείφοντας τόσο τα κέρδη ανταγωνιστικότητας από το αδύναμο νόμισμα όσο και τις όποιες ελπίδες για ξένες επενδύσεις.
Οι μακροχρόνιες συνέπειες του Grexit θα είναι ακόμη πιο δραματικές για το βιοτικό μας επίπεδο. Το κατρακύλισμα της παραγωγικότητας έχει σταματήσει μόνο και μόνο γιατί η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρώ. Εξω απ’ το ευρώ, η παραγωγικότητα και το βιοτικό μας επίπεδο θα μειωθούν σημαντικά. Οι σύγχρονες και ευημερούσες οικονομίες, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, βασίζονται στην αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας τον πλούτο που παράγεται για να χρηματοδοτήσουν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Εχουν επίσης έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και, συνεπώς, περιορίζει τις κομματικές επιρροές.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αδυνατούν να κάνουν τα απαραίτητα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης συμβάλλει στη μακροχρόνια σύγκλισή μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενδυναμώσει τη ροπή προς τις πελατειακές δομές και θα ενισχύσει τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε μια κλειστή και φτωχή οικονομία με υψηλή διαφθορά.
Αντί για Grexit, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και μακροχρόνια θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους. Η αύξηση της παραγωγικότητας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας ιδιαίτερα στο μέτωπο των επενδύσεων, η ιδιωτικοποίηση τομέων της οικονομίας όπου το κράτος απέτυχε, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναστροφή της κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες ανεξάρτητα από το τι νόμισμα θα έχουμε. Εάν όμως έχουμε νέα δραχμή θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο να γίνουν, βυθίζοντας την χώρα σε μακροχρόνια φτώχεια.
Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι προκάτοχοι καθυστερούσαν, και οι εταίροι έδωσαν πιο μεγάλη έμφαση στα δημοσιονομικά παρά στις μεταρρυθμίσεις. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν και το σύστημα διακυβέρνησης ευρύτερα – την εφαρμογή των νόμων και την απονομή της δικαιοσύνης, τα οποία όλα χωλαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης. Οπως έχουν αποδείξει πολλές οικονομικές μελέτες, η κακή διακυβέρνηση αποτελεί τεράστιο αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή η οικονομική ανάκαμψη.
Μειοψηφίες ακυρώνουν ή καθυστερούν σημαντικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντά τους, κατάφωρες παρανομίες όπως η καταστροφή δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας παραμένουν ατιμώρητες, η φοροδιαφυγή καλπάζει και τα φορολογικά χρέη συσσωρεύονται. Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί στη «μαύρη τρύπα» της ατέλειωτης λιτότητας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Η κρίση τώρα στον όγδοο χρόνο της έχει υποβάλει σε αφόρητη δοκιμασία άτομα και θεσμούς της χώρας. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου είναι ανελέητη και πρωτοφανής. Χρειαζόμαστε έξοδο από αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυτό απαιτεί αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμίσεις μέσα στο ευρώ, όχι Grexit. Εκτός ευρώ και χωρίς την πίεση των θεσμών, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν ποτέ. Με Grexit, όλες οι θετικές προοπτικές μηδενίζονται.
Η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρέχοντάς μας επίσης τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για καλύτερους όρους, για ανάπτυξη και προσαρμογή του χρέους. Επειδή η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να τάσσεται εναντίον της συνοχής της E.Ε. και του ιδίου του ευρώ, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εργασθούμε όλοι για τη σταθερότητά του και την επιτυχία της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Ετσι θα ικανοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες οφείλουν επίσης να ανταποκριθούν τάχιστα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για τον περιορισμό της λιτότητας και τη στήριξη της αναπτυξιακής τροχιάς της Ελλάδας.
Γιώργος-Μάριος Αγγελέτος, MIT, Κώστας Αζαριάδης, Washington University in St. Louis, Κώστας Αρκολάκης, Yale University Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University, Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Chicago, Κώστας Μεγήρ, Yale University, Χάρης Ντέλλας, University of Bern, Νίκος Οικονομίδης, New York University, Στυλιανός Περράκης, Concordia University, Εμμανουήλ Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χριστόφορος Πισσαρίδης, London School of Economics, Nobel Prize in Economics, Βασιλική Σκρέτα, University College London, Θανάσης Στέγγος, University of Guelph, Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt.
Καθημερινή

14 σχόλια:

  1. Τί προτιμάτε? Να είσαστε νέος, υγιής και πλούσιος ή γέρος, φτωχός και άρρωστος?
    Θα μου απαντήσετε ασφαλώς νέος, υγιής και πλούσιος σέ Μετρητά, σε Ευρώ βέβαια. Η παραμονή στο ισχυρό ευρώ προφανώς μία καλύτερη επιλογή από ένα αδύνατο νόμισμα με υψηλό πληθωρισμό.
    Το πρόβλημα όμως είναι οι Όροι Παραμονής, που πολλοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία. "There ain't no such thing as a free lunch".
    Οι Δανειστές απαιτούν πλεόνασμα του 3.5%, δια να πληρωθεί το Δημόσιο χρέος.
    Για να επιτευχθεί όμως χρειάζονται αυξήσεις στους υφιστάμενους φόρους, νέοι φόροι και έκτατες εισφορές. Επίσης απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις, στους μισθούς, στίς παροχές, απολύσεις δια μείωση εξόδων και άλλα...
    Οι Δανειστές μας λένε: Θέλετε παραμονή στο ευρώ? Ωραία. Φάτε τις σάρκες σας μέσω φόρων, πουλώντας και την Περιουσία σας, διότι θέλουμε τα λεφτά μας.
    Απαιτούν να πωληθεί και η Δημόσια περιουσία αλλά και να μετατεθεί το υπόλοιπο χρέος στούς έχοντες και κατέχοντες Έλληνες Ιδιώτες. Για αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζονται το Περιουσιολόγιο, ο net Wealth Tax, έκτατες εισφορές και άλλα πολλά...
    "That is the catch", το πολύ υψηλό κόστος παραμονής στο ευρώ. Και είναι προφανές ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη
      έχεις αναρωτηθεί μήπως ζητήσουν σε ευρώ όλα όσα τους χρωστάμε ακόμα και αν ππάμε στη δραχμή;
      Και τότε θα απαιτούν τα ίδια.
      Και στη δραχμή, μνημόνια θα έχουμε.
      Όσο για τα γεωπολιτικά, εκτός Ε.Ε. θα λεληλατήσουν την Ελλάδα άπαντες...
      Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για γεωπολιτικούς λόγους και για γεωπολιτικούς πρέπει να παραμείνει.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο όσον αφορά το χρέος, εάν πάμε στην δραχμή. Θα μας το απαιτήσουν σε ευρώ, λόγω των ρήτρων ευρώ στο Μνημόνιο 2, πού υπέγραψε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
      Όσον αφορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την χώρα μας, οπωσδήποτε θα γίνουν πολύ μεγαλύτεροι εκτός Ε.Ε., λόγω Τουρκίας.

      Δέν επρότεινα λύση δραχμής ή εξόδου από Ε.Ε.. Απλώς είπα την άποψη μου, πως ΚΑΙ η παραμονή μας στο ευρώ και τα Μνημόνια, οδηγεί την χώρα μας και τους κατοίκους της, στην οικονομική υποδούλωση και καταστροφή.
      Το ΑΕΠ της χώρας έχει καταρρεύσει. Οι πτωχοί ήδη έχουν πουλήσει τα χρυσαφικά τους και ότι άλλο πολύτιμο είχαν στά ενεχυροδανειστήρια για να επιβιώσουν. Αλλά και οι "πλούσιοι" θα υποστούν και άλλες τεράστιες οικονομικές απώλειες μέσω της βαρύτατης φορολόγησης δια να πληρωθούν τα χρέη του δημοσίου.
      Μπήκαμε στην ΕΟΚ - Ε.Ε. δια να προφυλαχθούμε από τους Τούρκους και καταντήσαμε υπόδουλοι των ανάλγητων Δανειστών μας...

      Διαγραφή
    3. Φώτη καλά έκανες και είπες την άποψή σου.
      Όμως το ΚΥΡΙΟ πρόβλημα δεν είναι το ευρώ.
      Είναι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
      Μ' αυτό το σύστημα και εντός και εκτός, καταστρεφόμαστε.
      Όμως η Ευρώπη είναι μια γεωπολιτική επιλογή.
      Κοίτα τους κ@ολοάγγλους πώς θέλουν να βγάλουν την Κύπρο από την Ε.Ε.
      Θέλουν να την λεηλατήσουν εκτός Ε.Ε.

      Διαγραφή
    4. Φώτη,

      >Για να επιτευχθεί όμως χρειάζονται αυξήσεις στους υφιστάμενους φόρους, νέοι φόροι και έκτατες εισφορές. Επίσης απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις, στους μισθούς, στίς παροχές, απολύσεις δια μείωση εξόδων και άλλα... <

      Αφού ποτέ δεν κάναμε το παραμικρό για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα προσήλκυαν επενδύσεις, που με την σειρά των φέρνουν ανάπτυξη, φυσικά και θα απαιτηθούν αυτά που γράφεις.
      Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η μόνη χώρα απ' αυτές που χρεοκόπησαν, που δεν έκανε τίποτε για ν' αλλάξει κάτι από τα κακώς κείεμνα, αλλά αρκέστηκε σε καταστροφική φορολογία και, γενικά, εντελώς ερασιτεχνική πολιτική.
      Είτε με €, είτε με δραχμή, η Ελλάδα είναι χαμένη περίπτωση.

      Διαγραφή
    5. Nativist,
      Γιά να υπάρξουν επενδύσεις πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, πως οι επενδυτές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.
      Αυτή ΔΕΝ υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει για πολύ καιρό, διότι:
      1)Yπάρχει ο κίνδυνος κουρέματος όπως έγινε αιφνιδίως στην Κύπρο.
      2)Μεγάλη πιθανότητα για έξοδο από το ευρώ, σε νέο νόμισμα που θα υποτιμηθεί σημαντικά.
      3)Οι Ελληνικές τράπεζες με δάνεια 90-100 δισ. από ΕΚΤ, είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες.
      4)Υπάρχει κίνδυνος έκτατης εισφοράς επί της περιουσίας, μέσω του υπό δημιουργεία Περιουσιολογίου.
      5)Η φορολόγηση είναι βαρύτατη, λόγο της τραγικής οικονομικής κατάστασης του κράτους.
      6)Το ρίσκο πολέμου με την Τουρκία είναι υψηλό.
      Διά αυτούς τους λόγους ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, πέραν αυτών των Vulture Funds που θα αγοράσουν κερδοσκοπικά, για "pennies on the dollar".
      Όσον αφορά τις λεγόμενες "μεταρρυθμίσεις", είναι μεν αμφιβόλου αποτελεσματικότητος, είναι δε πολύ αργά, (διότι το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο, 326 δισ. ευρώ σύν 95 δισ. ευρώ των τραπεζών), δια να σώσουν την κατάσταση.
      Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και ο κόσμος είναι γενικά οργισμένος, έχει φτάσει στα όρια του, και πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί άλλα μέτρα.

      Διαγραφή
    6. 1) Το κούρεμα είναι άσχετο προς τις επενδύσεις. Αυτό που εννοώ είναι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση π.χ. ενός σταθερού και σοβαρού φορολογικού συστήματος, ώστε να ξέρει ο επενδυτής τι τού ξημερώνει αύριο. Μείωση των φόρων και μάλιστα δραστική, μείωση τής γραφειοκρατίας, συντόμευση των εκδικάσεων διαφορών από την Δικαιοσύνη κλπ.

      2) Αντιθέτως, η πιθανότητα για έξοδο από το € είναι πολύ μικρή.

      3) Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

      4) Βλέπε (1). Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη σ' ένα σοβιετικό καθεστώς. Διότι με την βαριά φορολογία πήρε η Οκτωβριανή επανάσταση τής περιουσίες των Ρώσων αστών και όχι με νόμο.

      5) Το είπα.

      6) Τόσα χρόνια δεν εμπόδισε το ρίσκο, τώρα θα εμποδίσει; Ξέρεις πόσες επενδύσεις έγιναν μετά την κήρυξη επιστράτευσης το 1974, ακριβώς επειδή κάποιοι βρήκαν φθηνές ευκαιρίες;

      Και τελικά, σε τι από τα παραπάνω θα ωφελήσει η έξοδος τής Ελλάδος από το €, ή και την ΕΕ ολότελα;

      Διαγραφή
    7. 1)Το κούρεμα έχει σχέση με τις επενδύσεις. Στην Κύπρο, όσες εταιρίες είχαν χρήματα στην Τράπεζα, πάνω από ένα ελάχιστο ποσό, κουρεύτηκαν. Οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, δεν κρατούν τις καταθέσεις τους κατά το πλείστον στο εξωτερικό?
      2)Μικρές ή μεγάλες οι πιθανότητες εξόδου, αποτελεί ρίσκο, όχι ευκαταφρόνητο σε καμμιά περίπτωση.
      3)Φαίνονται τα δάνεια αυτά σε κάθε μηνιαίο ισολογισμό της Τραπέζης Ελλάδος.
      http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/isologismos2016.pdf
      4)Χιλιάδες έχοντες και κατέχοντες, άλλαξαν ήδη φορολογική κατοικία, και έγιναν κάτοικοι εξωτερικού. Οι λόγοι είναι προφανείς.
      5)Συμφωνούμε εδώ.
      6)Η σημερινή κατάσταση είναι ασύγκριτα ποιό επικίνδυνη από το 1974, διότι η οικονομία μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, και η Τουρκία περιμένει την ευκαιρία...

      Θα πρότεινα, αφού υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι κυβερνώντες να σταματήσουν να βάζουν νέους φόρους ή να κάνουν αυξήσεις φόρων, και να απαιτήσουν από τους δανειστές να μας απαλλάξουν εντελώς από τους τόκους, ώστε να σταματήσει ο ανατοκισμός του χρέους, ώστε να υπάρξει κάποια ανάσα διά την χώρα μας...

      Διαγραφή
    8. Δεν υπάρχει πρωτόγενες πλεόνασμα, Φώτη, όπως δεν υπήρχε ούτε επί Σαμαρά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Από πού να γεννηθεί; Από την απεινή φορολογία και απ' αυτά που χρωστά το κράτος σε οργανισμούς και ιδιώτες και δεν τα εξοφλεί;

      Στα βασικά, νομίζω, ότι συμφωνούμε. Πάντως, το €, εκεί ήθελα από την αρχή να καταλήξω, δεν μάς εμποδίζει να κάνομε αυτά που έπερπε να είχαν γίνει προ πολλού. Μεταξύ των άλλων, που είπαμε, πάταξη τής διαφοπράς και τής φοροδιαφυγής.

      Διαγραφή
  2. Οι ίδιοι θα υποστηρίζανε, πριν μπούμε στο ευρώ ότι "το ευρώ είναι το ασφαλές λιμάνι της ελληνικής οικονομίας"...
    Αλλού ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ελληνικος λαός οσο υπάρχει ακομα εχει να κανει μια δύσκολη επιλογή.Ελευθερια η Σκλαβιά ; Το ποια κατάσταση θελει περισσότερη δουλειά το βρίσκει μετα.Αν δεν επιλέξει δε θα υπάρχει.Προγονοι μας επέλεξαν ελευθερία η θάνατο αρκετά χρονια πριν πολλάκις.Στην ιστορια κανεις αυτο που πρέπει για ας γινει οτι θελει.Αν ανέλυε ο Έλληνας το 1940 τη διαρθωση των δυνάμεων και το ευ ζην του μετα θα ο μιλούσαμε γερμανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι η ελευθερία ταυτίζεται με νόμισμα! και μάλιστα οχι υπαρκτό αλλά φαντασιακό είναι δικό σου συμπέρασμα...

      Διαγραφή
  4. για τις λεγομενες διαρθρωτικες αλλγες θα μιλησει κανεις? 8 χρονια συζηταμε γι'αυτες αλλα τιποτα δεν γινεται.Δηλαδηεπι της ουσιας μια και μοναδικη θα εφτανε για να βγουμε απο την λασπη.ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ,αυτο σημαινει αμεση ελαφρυνση ετησιως σε πολλα δις €,και διοχετευση αυτων στην πραγματικη οικονομια και συγκεκριμενα στην παλια ατμομηχανη της χωρας,ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,των 10-50 ατομων.Βεβαια μαζι με γενναια φορολογικη μεταρυθμιση, δηλαδη με φορολογικους συντελεστες αντγωνιστικους της ευρυτερης περιοχης μας.Αυτο και μονο αυτο κατ'αρχην αρκει για να ξεκινησει η ανακαμψη με συνεπεια την μειωση της ανεργιας,που σημαινει περαν των αλλων ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.Η ιδεες της δραχμης ειναι για θιασωτες του ολοκληρωτισμου-τα δυο ακρα του πολιτικου φασματος συμπιπτουν σ'αυτο απολυτα-και για γνωστους κρατικοδιαιτους ΚΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ''ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ''κοινως λαμογια του κερατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.