10/2/17

Σ. Καλεντερίδης : Αναβάθμιση Τουρκικής Προκλητικότητας αν τελικά βγει το "Τσεσμέ" στο Αιγαίο

Ηχητικό - Σάββας Καλεντερίδης
Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας, για έρευνα του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου παράνομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί αναβάθμιση της Τουρκικής πρόκλησης στην οποία η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει άμεσα διπλωματικά με ευελιξία προς τις Μεγάλες Δυνάμεις γεωπολιτικά γιατί η μόνη επιλογή που της απομένει μετά είναι η αποτρεπτική ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Αυτά δήλωσε στον 9.84 ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόκληση στο Αιγαίο είναι ίσως η σοβαρότερη από όλες και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς από την κυβέρνηση.

12 σχόλια:

  1. Σε τέτοιες καταστάσεις το ανησυχητικό για μένα είναι, πως φτάσαμε στο σημείο να απωλεσουμε ισχύ και διαπραγματευτική χαρτιά στις δύο προηγουμενες κρίσεις του '87 και - κυρίως- του '96 που σημειωτέον βρισκόμασταν σε απείρως καλύτερη θέση ως Ελλάδα...Και απλά υποχωρήσαμε...σήμερα άραγε τι; Με ποιους; Το μόνο παρήγορο είναι πως και οι Τούρκοι είναι κακά για λόγου τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βγηκε ενα 214 αποτι λεγεται...
    Αρα νομιζω οτι η καλύτερη στρατηγικη ειναι η βυθιση του τσεσμε χωρις να καταλαβει κανεις τπτ..
    Και μαλιστα σε ελληνικα χωρικα υδατα ή δυνατον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτα τα είδα και στην TV και άλλαξα αμέσως κανάλι γιατί εχω σιχαθεί τα ίδια και τα ίδια . Μπήκε το Τουρκικό πλοίο μέσα , μπήκαν τα αεροπλάνα μέσα, μπήκαν εδω μπήκαν εκει .... Έλεος φτάνει ή αλλιώς κάντε κατι !!! και το οτι δεν έφτασαν οι Τούρκοι στην Εύβοια ευχαριστώ να τους πούμε !!! Κάντε κάτι ραγιάδες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά τον πατριωτισμό που με διέπει, λόγω αγωγής, παιδείας και προσωπικών υπαρξιακών αλλά και ιστορικοκοινωνικών ιχνηλασιών, προσπαθώ να είμαι και ειρηνιστής. Έτσι υποθέτω ότι στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να γίνει κάτι ως τα παρακάτω:
    Εφ' όσον το ξένο πλοίο εισέρχεται σε Ελληνικό χώρο (τελικά και η θάλασσα έχει σύνορα), είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταγγελθεί το γεγονός σε όλα τα διεθνή fora, Οργανισμούς κ.λπ., από Ο.Η.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο., μέχρι βέβαια και Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Εθνικός-Κρατικός χώρος είναι και Ενωσιακός. Στα διαβήματα αυτά θα μπορούσε να αναφέρεται και η απόφαση τού Ελληνικού Κράτους να καλέσει το πλοίο εισβολέα να φύγει ειρηνικά, με ίδια μέα και στην συνέχεια εφ' όσον δεν συμμορφωθεί, να οδηγηθεί από Ελληνικά πλοία σε λιμάνι (π.χ. τής Χαλκίδας ή των Κυθήρων), όπου θα παραμείνει φυλαττόμενο, μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση που το έστειλε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και ζητήσει συγγνώμην.
    Και φυσικά να το εφαρμόσουμε αυτό και να ακολουθήσουμε κατόπιν αυτήν την πρακτική και να ρυμουλκυθεί το "Τσεσμέ" από ρυμουλκά πλαισιούεμενο και συνοδευόμενα από πλοία τού Πολεμικού μας Ναυτικού.
    Λέω εγώ τώρα.
    Μιάς και υποθέτω ότι το να το βυθίσουμε ακούγεται βαρύ και επιθετικό και σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει. Αλλά ας το μαζέψουμε, θεωρουμένων των επιβαινόντων σε αυτό ως παρανόμως εισελθόντων στην Ελληνική επικράτεια.
    Και να επακολουθήσουν τα νόμιμα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καθολου βαρυ κιεπιθετικο...εχουμε την υποχρεωση απεναντι στους ελλαδιτες & κυπριους νεκρους & αγνοουμενους το '74...
      Εξαλλου "λαθη" ειναι ευκολο να συμβουν...

      Διαγραφή
    2. Κρίτων,

      Οι καταγγελίες στους διεθνείς καφενέδες, που προτείνεις, είναι απλώς χαμένος καιρός. Έχουν κατ' επανάληψη δείξει ότι μάς γράφουν, μάλλον μάς έχουν εσαεί γραμμένους, διότι είμαστε κράτος ψοφοδεές και ανυπόληπτο, ανίκανο/αδιάφορο να υπερασπισθεί τα συμφέροντά του.

      Ειδικά για τούς Τούρκους, η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που τούς έδωσαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν κότσια και σοβαρότητα, στο "Mavi Marmara" στις 31 Μαΐου 2010.

      Όλα τ' άλλα είναι απλώς φιοριτούρες, φρου φρου κι αρώματα...

      Διαγραφή
    3. Είναι φρου φρου κι' αρώματα όσο οι διπλωμάτες μας και κυρίως οι Κυβερνήσεις μας αρκούνται στις "αρωματισμένες" επαφές τους, ψοφοδεείς (όπως λές) αργόσχολοι, άνευροι τουρίστες στους χώρους αποφάσεων. Εάν τα διαβήματα στους "καφενέδες"(που όμως καθορίζουν τις εξελίξεις) γίνοντα με θετικότητα και αποφασιστικότητα , αλλιώς θα ήταν τα πράγματα. Ένα τέτοιο γιουρούσι στο "ΤΣΕΣΜΕ" μόνον όσοι το έχουν προετοιμάσει με διεθνή σωστή δικτύωση και προαποδοχή θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν. Το Ισραήλ ως κρατική παρουσία έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη σοβαρότητα και διεθνή πειθώ απ' ότι η Ελλάδα με τούς σαλταδόρους που κατά καιρούς στελεχώνουν τις Ελληνικές κρατικές θέσεις, νενέκοι (στην πλειονότητά τους αγγλόδουλοι) οσφυοκάμπτες σε αναζήτηση τού ισχυρού τής εποχής για να τον κολακέψουν.

      Υ.Γ. Το "αγγλόδουλοι" δεν έχει ιδιαίτερη απαξία λόγω αγγλίας, αλλά λόγω δουλικότητας σε μια ξένη κυβέρνηση.Απλά στην εποχή μας νομίζω ότι έχουν ατονήσει οι ρωσόδουλοι, γερμανόδουλοι και γάλλόδουλοι και κυριαρχούν οι των "αγγλικών σταύλων".

      Διαγραφή
    4. Μα Κρίτων, γιατί να λέμε πράγματα, που ξέρομε ότι δεν γίνονται; Η διεθνής πολιτική υποστηρίζει την Τουρκία, πάει και τελείωσε. Καλό, κακό, ίσιο, στραβό, έτσι είναι. Βέβαια, είναι άχρηστοι και οι εκπρόσωποί μας στους καφενέδες, εκεί έχεις σαφώς δίκιο, αλλά και να μιλούσαν, θα μιλούσαν σε ώτα μη ακουόντων.

      Γι' αυτό σού έφερα παράδειγμα το Ισραήλ και πώς έβαλε μια και καλή την Τουρκία στην θέση της, ρεζιλεύοντας ταυτοχρόνως και τις αυτοκρατορικές της βλέψεις.

      Το Ισραήλ είναι κράτος σοβαρό, κράτος αποφασισμένο να ζήσει, εν αντιθέσει προς το κακορίζικο ελλαδικό κρατίδιο.

      Διαγραφή
  5. Βγάζεις τα καράβια και τα υποβρύχιά σου... με το που βλέπεις τούρκικη μύγα... την στέλνεις στον πάτο.. απλά τα πράγματα.. και άσε τους ευρωπαίους να λένε ότι θέλουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κύριε Καλεντερίδη. Ευχαριστούμε για την ανάλυση για άλλη μια φορά .
    Την πιθανότητα δεύτερου πραξικοπήματος πριν το δημοψήφισμα πως την αξιολογείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως πλέον τα πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους ακόμα και έτσι όπως είμαστε!
    κάποτε μου έλεγε ένας παλιός μου αξιωματικός καθώς υπηρέτησα στο πολεμικό ναυτικό σε φρεγάτα ότι στον τουρκο καλό είναι προτού σου ρίξει χαστουκιά να σηκώσεις το χέρι μόνο έτσι μαζεύεται ! Βεβαία με αυτή την σαπίλα που υπάρχει στο πολίτικο σκηνικό τις χωράς ποιος έχει τα κότσια να σηκώσει το χέρι που τόσα χρόνια η προδοσία τους και ο ραγιαδισμός τους σε ξένες δυνάμεις μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο! οι άνθρωποι είναι επικίνδυνη και καλό είναι όλοι οι ελληνες να ξυπνήσουμε προτού είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.