14/2/17

Εθνικό Συμβούλιο: Ομόφωνη δήλωση για αντιδράσεις των Τ/κ για «Ένωση»

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε μέσα σε κλίμα γενικής αντιπαράθεσης για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Εθνικό Συμβούλιο με ομόφωνη δήλωσή του, «καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της 'Ενωσης", υπογραμμίζοντας πως "τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση».

Με την ομόφωνη δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, "το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου".

Δηλώσεις αρχηγών
Από πλευράς του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις διαστάσεις που έλαβε και στην τ/κ πλευρά το θέμα ψήφισης από τη Βουλή της τροπολογίας του νόμου για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος εν μέσω διαπραγματεύσεων, απηύθυνε έκκληση κυρίως προς τον Μουσταφά Ακιντζί όπως αυτός συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους έκανε κατά καιρούς δηλώσεις - όπως επανάληψη μιας 20ης Ιουλίου -, αλλά η ε/κ πλευρά δεν έθεσε θέμα για τις διαπραγματεύσεις.

Από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «Πρέπει να προχωρήσουμε σε επανακαθορισμό της στρατηγικής μας και έχουμε καταθέσει 20λιδο έγγραφο. Ευχόμαστε να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις μας. Στο έγγραφό μας καταγράφονται οι λόγοι αποτυχίας των συνομιλιών. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει προϋπόθεση από την Τουρκία για 4 ελευθερίας προκειμένου να γίνει μια νέα Γενεύη.
Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «Οι κίνδυνοι για 4 ελευθερίες είναι χειρότεροι και από τις Εγγυήσεις και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Εμείς έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που ο ΠτΔ χειρίζεται το Κυπριακό. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε έγγραφο με τις απόψεις μας».

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι οι Τούρκοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη την αποδοχή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών a priori και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του τόπου πριν να πάμε στη Γενεύη, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εξερχόμενη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Κληθείσα να πει αν η προϋπόθεση αυτή τέθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους απάντησε: "Προφανώς".
Η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν κατάθεσε προτάσεις, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για αλλαγή στρατηγικής "γιατί όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά είναι και δική μας άποψη, δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα για την αλλαγή στρατηγικής".
"Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις, αλλά κρίνουμε ότι αυτή τη στιγμή ούτε ο Πρόεδρος θα αλλάξει τη στρατηγική του, ούτε και θα βοηθήσει (αυτό) την προσπάθειά μας. Εκείνο που προσπαθεί η Κυβέρνηση να κατανοήσει είναι αν η τουρκική πλευρά έχει καλές προθέσεις και εάν μετά το δημοψήφισμα θα αλλάξει και η στάση του Ερντογάν στην Τουρκία", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ωστόσο η Κυβέρνηση αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση".
Απαντώντας σε ερώτηση "γιατί πάμε στη Γενεύη 2 εφόσον γνωρίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν μπορεί να υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν θα υπάρξει, από την Τουρκία", η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν ξέρει αν θα πάμε σε Γενεύη 2 "γιατί οι Τούρκοι βάζουν ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών a priori και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση του τόπου πριν να πάμε στη Γενεύη".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως "είναι ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτή η θέση των Τούρκων και να συμμορφωθούν. Δεν νομίζω ότι μπορούν να επιβάλουν ότι θέλουν".
Ερωτηθείσα σε σχέση με πληροφορία πως ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, αύριο Τρίτη, λόγω κάποιων αντιδράσεων στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα, η κ. Θεοχάρους είπε πως "μόλις έχουμε ενημερωθεί και εμείς για αυτή την εξέλιξη και κάποιες δηλώσεις του (Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά) Ακιντζί, οι οποίες είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες, και συζητείται αυτή τη στιγμή το αν θα δοθεί απάντησε στον Ακιντζί και στην ψευδοβουλή".
Κληθείσα να πει αν υπάρχει περίπτωση η Βουλή να πάρει μέτρα για να αλλάξει αυτή την απόφαση, η κ. Θεοχάρους απάντησε: «Οχι δεν νομίζω. Δεν έχει τεθεί (τέτοιο) ζήτημα. Οι αιτιάσεις των Τούρκων είναι πέρα για πέρα αστήρικτες και ανόητες. Δεν μπορεί να παρεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ελληνοκυπρίων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «Σε λίγο θα υπάρξει γραπτή απάντηση του ΠτΔ μετά τις δηλώσεις Ακιντζί. Αναφορικά με τη διάσκεψη στη Γενεύη και τη μπέρδεμα αναφορικά με το αν έχουν τεθεί ως προϋπόθεση οι 4 ελευθερίες από την Τουρκία προκειμένου να διεξαχθεί νέα διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια προϋπόθεση.
Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να υποβάλουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους, ενώ σε όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς του και προτείνουν χάραξη άλλης πολιτικής, τους κάλεσε όπως τεκμηριώσουν αναλυτικά τις εισηγήσεις τους.
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.