4/2/17

Δείτε γιατί είναι ανέντιμη και αχάριστη η στάση Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο χαρακτήρας του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επηρεάστηκε καθοριστικά από την ισλαμική πίστη, όμως πάντα διέκρινα στη συμπεριφορά του στοιχεία της καταγωγής του από την περιοχή του Πόντου. Η συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου, του ανώτατου δικαστηρίου της Ελλάδας, να μην επιτρέψει την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται από αχαριστία και από ανεντιμότητα, κάτι που δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα των ανθρώπων της γης του Πόντου.
Να εξηγήσω το γιατί. Η ελληνική κυβέρνηση, το βράδυ του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, αν και είχε όλα τα στοιχεία των πτήσεων και των πραξικοπηματιών και του αεροπλάνου που τον μετέφερε, στην ουσία προστάτεψε εκείνη την περιπετειώδη πτήση του Τούρκου προέδρου από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στην Κωνσταντινούπολη, και το γνωρίζει αυτό ο ίδιος.
Επίσης, την επόμενη μέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός του έδειξε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του, από τους πρώτους ηγέτες χωρών παγκοσμίως, καταδικάζοντας το πραξικόπημα.
Λίγες μέρες μετά, και αφού είχαν καταφύγει στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, 37 αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί των ΤΕΔ (που το βράδυ της 15ης Ιουλίου επιχείρησαν να τον σκοτώσουν στο ξενοδοχείο του στη Μαρμαρίδα) υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να διαφύγουν στην Ελλάδα, κάτι που και πάλι γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν. Τότε η ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε μια τεράστια επιχείρηση στη θαλάσσια γραμμή Ρόδος-Σύμη, στην οποία συμμετείχαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερα και αεροσκάφη, για να επιτηρούν την περιοχή και να αποτρέψουν την είσοδο των πραξικοπηματιών στα ελληνικά νησιά. Και ήταν εύκολο να γίνει, αφού οι περισσότεροι ήταν βατραχάνθρωποι και μπορούσαν άνετα να περάσουν για παράδειγμα στη Σύμη.
Όταν όμως η Ελλάδα επί μέρες σφράγισε όλες τις θαλάσσιες διόδους, οι πραξικοπηματίες αναγκάστηκαν να κινηθούν προς την ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις τουρκικές διωκτικές Αρχές.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη, συνέβαλε στη σύλληψη των πραξικοπηματιών που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν.
Μετά από όλα αυτά, είναι αχαριστία και ανεντιμότητα από πλευράς του Τούρκου προέδρου να απευθύνει βαριές κατηγορίες στην Ελλάδα για τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών, τη στιγμή που θα έπρεπε να ευχαριστεί την Ελλάδα και να δηλώνει την ευγνωμοσύνη του.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

16 σχόλια:

  1. Σάββα, αισθήματα ευγνομοσύνης και εντιμότητος δεν χωρούν στην πολιτική. Ούτε των Ποντίων!
    Ας μην κοροΐδευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν Σαββα μου βρεις εναν πολιτικο που κράτησε συνεπή έντιμη σταςη μεχρι τωρα ο σουλτάνος να μας τον δείξεις.....γιατι νομίζω οτι οι συμπαθείς του ειναι με βαςη τα καλα και συμφέροντα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουναντιον, ολοι αυτοι οι αξιωματικοι θα μας ηταν απολυτα χρησιμοι στις πληροφοριες και επρεπε να τους αφησουμε την εισοδο στην Ελλαδα, τι 1 τι 8 τι 38, ο Ρ.Τ. Ερντογαν τα ιδια θα ελεγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστές οι παρατηρήσεις και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για κάποιες κρίσιμες ώρες τού περίεργου πραξικοπήματος 15/7/2016.
    Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον και βέβαια όχι για την "πίκρα" που εκφράζει ο Σάββας Καλεντερίδης σχετικά με την συμπεριφορά τού (μάλλον "εξωμότη", ως φαίνεται) σουλτάνου. Αλλά για όσα λέει και αναφέρει με πρόφαση την κακή "διαγωγή" τού τελευταίου. Και προτιμώ την διατύπωση στην Pontos News "... η Ελλάδα, ως μη ώφειλε, συνέβαλε στη σύλληψη των πραξικοπηματιών που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν." Και μάλιστα ούτε απλώς "ως μη ώφειλε", αλλά "η Ελλάδα ως ούκ έδει". Χωρίς να είμαι "ανθρωποκτόνος", νομίζω ότι η Ελλάδα μάλλον κακώς αναμείχθηκε στην εξέλιξη τού παραπάνω πραξικοπήματος, μολονότι λέγεται ότι, εάν επικρατούσαν οι παξικοπηματίες θα ήταν χειρότεροι γείτονες.
    Είναι απόλυτα ολισθηρό να στηρίζεται κανείς στην αξιοπιστία μερίδας εχθρών του, όταν μάλιστα ειδικώς οι τούρκοι επί αιώνες εφαρμόζουν την αρχή τους να υπογράφουν συμφωνίες για να μην τις τηρήσουν (βλ. σχετικώς και δήλωση τού Αμπντουλά Γκιουλ κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στο Μπακού, http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/blog-post_620.html) .
    Και μιάς και κατέγραψε ο αρθρογράφος την αχαριστία τού σουλτάνου, ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με την αρχαία λαϊκή σοφία, ως ευεργετηθείς αχάριστος ο σουλτανίσκος είναι βέβαιος εχθρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους.Λυπάμαι αλήθεια μα απ ότι βλέπω,αργά ή γρηγορότερα μια αναμέτρηση μοιάζει αναπόφευκτη.
    Διπλωματικά οικονομικά απο άποψη γεωστρατηνικων ισορροπιών,και νομίζω σίγουρα σ επίπεδο εξοπλισμού δε θα βρούμε καλύτερη στιγμή. Σίγουρα δε μπορούμε ν αφήσουμε τους απέναντι να επιλέξουν το momentum.θα ναι καταστροφικό.
    Αλλιώς,το δίκοπο μαχαίρι της Χάγης που κι Αυτό όμως πρέπει να τρέξει Γρήγορα.
    Και φως απ τις ηγεσίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχασατε? Είμαστε σε κρίση Φραγκα δεν υπάρχουν για το πόπολο άρα σερβίρουμε στους ούγκανους τουρκιλίκι, γερμανιλίκι, ολλανδιλίκι και όλα σε -ιλίλι .
    Ο ταγίπ είδε ότι χτίστηκε με αίμα και κόπο να καταστρέφεται (τα τουρκικά 10ετή ομόλογα είναι πιο φθηνα και από χαρτίυωείας,οι τουριστικές επενδύσεις χάσκουν άδειες ...) τι να κάνει το τελευταίο καταφύγειο των ηλιθίων είναι ο φασισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. [Ἐμεῖς καί δέν φοβόμαστε, καί μιλᾶμε σοβαρά μέ διάθεση νά κάνουμε καλό γιά ὅλους. Οἱ κακόπιστοι, φυσικό εἶναι νά νομίζουν ὅτι τούς μοιάζουμε καί ὅτι ἄρα, κάτι δικό μας μόνον ἐπιδιώκουμε!]
    Φοβᾶμαι λοιπόν, μήπως παρερμηνευθῆ τό ἀνωτέρω πολύ "ψυχολογημένο" καί ἰσορροπημένο ἄρθρο, ἀπό κακόπιστους συμβούλους τοῦ Ἐρντογκάν,
    - πρῶτον ὡς "πονηρά' στοχευμένο γιά νά καλμάρῃ τόν Ἐρντογκάν
    - δεύτερον ὡς ἔνδειξη φόβου τῶν Ἑλλήνων, μπροστά στό ἐνδεχόμενο ἐπιθετικῆς συμπεριφορᾶς τοῦ Ἐρντογκάν, καί
    - τρίτον ὡς εὐκαιρία νά πιεσθῆ ὁ Ἐρντογκάν νά ἀποδείξῃ τόν γενιτσαρισμό του ἐμπράκτως.
    _ Τό μόνο ἰσχυρό "κόμμα" σέ ἀδύναμες κυβερνήσεις, ὅπως ἡ σημερινή τουρκική, εἶναι τό "κόμμα" τοῦ πολέμου πρός πλέον αὐτῶν ἀδυνάμους. Ὅλο τό θέμα ἄρα, εἶναι πότε σφάλλουν στό ποιός εἶναι ὁ ἀδύναμος...., ὅπως μέχρι τώρα τό ἔχουν ..."ἐπιτύχει"!
    Δοκίμασαν τό Ἰσραήλ πού τούς φούσκωσε λίγο τά μυαλά...(γιατί;) , ἀλλά ξεφούσκωσαν,
    δοκίμασαν τόν Ἄσσαντ, καί ἀπέτυχαν καί βιούλιαξαν,
    δοκιμάζουν μέρος τοῦ ΙΣΙΣ, δέν εὐδοκιμοῦν...,
    δοκίμασαν πρόκληση κατά τῆς Ρωσίας, γιατί θεώρησαν ὅτι θά μποροῦσαν νά πρωτοστατήσουν σέ ἀποδόμηση τοῦ Πούτιν, ἀπάντησε ἤπια καί σοφά, σχεδόν ἀνταταποδίδοντας τό κακό μέ καλό, καί βγαίνοντας σαφῶς ἀπό πάνω,
    ἄν δοκιμάσουν καί μέ μᾶς, διότι δέν τούς μένει τίποτα ὕστερα, ....θά εἶναι ἡ πρώτη φορά πού θά ἐπιχειρηθῆ κάτι τόσο ἀπρόβλεπτο, καί σέ ἀποτέλεσμα ἀλλά κυρίως σέ συνέπειες, μετά τόν Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Μέ τήν εἰς ἄτοπον ἀπαγωγή, φυγές πρός τά ἐμπρός, καί μέ ἐλπίδα στηριγμένη στήν Θηρεσία Μαίη.... Ἤ, ἀκόμη χειρότερα, στήν Ἄνγκελα Μέρκελ....Πιό πιθανό εἶναι νά τά βρῆ ὁ μικρός "σουλτάνος" μέ μέρος τῶν κεμαλο-γκιουλενιστῶν, καί νά λήξῃ ἐκεῖ τό ὅλον ζήτημα. _ ....Ἄλλωστε πόσα χρόνια ζῆ ἐπί γῆς κάθε ἄνθρωπος; Ἄλλος κυττάζει τί ἐντυπώσεις θά ἀφίσει γιά λίγα χρόνια μετά τόν θάνατό του , καί πόσους παράδες θά ἀφίσει στά παιδιά του, ἄλλος ὅμως, τί πρόσωπο θά ἔχῃ μπροστά στόν Κύριο μέ τίς πράξεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ερντογάν είναι ανέντιμος και άτιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Σάββα λέτε ότι,Όταν όμως η Ελλάδα επί μέρες σφράγισε όλες τις θαλάσσιες διόδους..Η ερώτηση μου είναι. Γιατί η Ελλάδα να μπορεί να σφραγιση το σημείο αυτό τόσο αποτελεσματικα,Και να μην μπορεί να πράξη το ίδιο στο προσφυγικο/μεταναστευτικο?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      @ Vasilis

      Τὸ ἴδιο σκέφθηκα καὶ ἐγώ ἀγαπητὲ,μόλις τὸ διάβασα.

      Ὅμως δὲν εἶναι τὸ ὅτι ἡ θάλασσα δὲν ἔχει σύνορα ποὺ εἶπε ὁ καραγικιόζης,εἶναι τὸ ὅτι μὲ φύλαξη τῶν θαλασσίων συνόρων πώς θὰ γεμίση μὲ ἀφροασιατικὴ "ἀφροκρεμα" ἡ Εὐρώπη γιὰ τὸν τελικὸ σκοπὸ,δλδ τὸ σχέδιο "Μιγαδικὴ Εὐρώπη" τοῦ γνωστοῦ πλέον Coudenhove-Kalergi;

      Νομίζεις πῶς ἄν δὲν συμφωνοῦσαν σὲ αὐτὸ θὰ γίνοντουσαν πρωθυπουργοί;
      Ὅλα τὸ καλόπαιδα τῆς Βουλῆς συμφωνοῦν στὸν θάνατο τῶν Εὐρωπαϊκῶν ἐθνῶν.

      Διαγραφή
    2. "Ὅλα τὸ καλόπαιδα τῆς Βουλῆς συμφωνοῦν στὸν θάνατο τῶν Εὐρωπαϊκῶν ἐθνῶν"

      Μην τούς υπερτιμάς. Δεν τούς ενδιαφέρει αυτούς τίποτε άλλο, εκτός από τις απολαβές των, όπως κάθε επαγγελματία.
      Άλλωστε, αν ρωτήσεις κάποιον από τούς 300 "εθνοπατέρες" ποιος ήταν ο Coudenhove-Kalergi, πόσοι νομίζεις ότι θα τον ξέρουν;

      Και στο κάτω-κάτω τής γραφής, γιατί να συμφωνούν με τον θάνατο των ευρωπαϊκών εθνών; Τι έχουν να κερδίσουν απ' αυτό; Ενώ τώρα έχουν τούς Έλληνες ψηφοφόρους, που τούς ψηφίζουν και τούς εξασφαλίζουν τα προς "το ζει ν, δίχως να σκάπτωσιν", όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ροΐδης.

      Διαγραφή
  10. Αγαπητέ Σάββα οι πληροφορίες και οι απόψεις σου. για άλλη μία φορά είναι πολύτιμες. Θέτω υπ' όψιν σου και σε παρακαλώ να σχολιάσεις τις δηλώσεις της βουλευτίνας ανηψιάς του Οτσαλάν που έκανε χθές στο RT στην εκπομπή της Οξάνα Μπόικο WORLDS APART και με τις οποίες εμπλέκει τους 8 φυγάδες τούρκους αξιωματικούς με ύποπτη απόπειρα στο Ίμραλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...and the one million dollars question:
    Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα η μεσοπρόθεσμα νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ήταν αλληλεγγυη Σάββα και το ξέρεις, ήταν στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να επιτρέψει, στον ερδόγκανο, να επιβιώσει του πραξικοπήματος. Ο ερδόγκανος ο ψυχοπαθής, είναι ο καλύτερος στρατιώτης της Ελλαδίτσας μας. Τσάκισε την τουρκική στρατιωτική ελίτ, φούντωσε τον εμφύλιο, διάλυσε συμμαχίες και κατέστρεψε το αξιόμαχο του τουρκικού στρατού. Κοίτα τα φρούτα, όχι το δέντρο, Σάββα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.