24/2/17

Το κυπριακό πρόβλημα μέσα από κρίσιμα ερωτήματα

Το νόστιμον ήμαρ για τον γυρισμό στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια κακή και μη βιώσιμη λύση
1. Σε τι συνίσταται το κυπριακό πρόβλημα; Το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής της Τουρκίας και κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και από το 2004, εδάφους της Ε.Ε., αφού με την ένταξη στην Ε.Ε. εντάχθηκε ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου, με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα εδάφη.
2. Τι σημαίνει λύση του Κυπριακού; Για την ελληνική πλευρά, αλλά και για τον Ο.Η.Ε., σημαίνει την άρση των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την Τουρκία. Ο Ο.Η.Ε., με αλλεπάλληλα ψηφίσματά του, αποφάσισε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, θέτουμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, την άρση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις.

3. Τι θεωρεί ως λύση η τουρκική πλευρά και τι επιδιώκει με τη λύση;
* Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί εκλιπούσα και αξιώνει με τη δική μας υπογραφή να διαλυθεί.

* Μέσω της λύσης και με την απαίτηση να ισχύσουν οι 4 ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους επιδιώκει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα.

* Την απο-ενοχοποίησή της και την de jure αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμου νόμιμου κράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα μεταβληθεί σε «ομόσπονδο» κράτος με σαφή στοιχεία συνομόσπονδου κράτους. (Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συγκλίσεις, το κάθε συνιστών κράτος θα έχει την εξουσία για δική του παιδεία, αστυνομία, δικαστική εξουσία και οικονομική διαχείριση).

* Τη νομιμοποίηση των εποίκων και την πρόβλεψη για τον νόμιμο πολλαπλασιασμό τους, αφού θα επιτρέπεται η εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην «ομόσπονδη Κύπρο», ως εργαζομένων για μια πενταετία...

* Ως κύριο στρατηγικό στόχο, που έθεσε από το 1964 διά του Νιχάτ Ερίμ, η Τουρκία έχει τον πλήρη γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, τον οποίο θα πετύχει με την αποστρατιωτικοποίησή της, που προβλέπεται στην προτεινόμενη λύση. Ως αποστρατιωτικοποιημένο κράτος θα εκχωρήσει την ασφάλειά του στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

* Την τριχοτόμηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών και της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση και τον έλεγχο του φυσικού αερίου διά της κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας.

4. Πότε θα καταλήξουμε σε λύση; Η λύση προϋποθέτει συμφωνία - σύμβαση, δηλαδή σύμπτωση των βουλήσεων, μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων, που είναι από τη μια η Τουρκία και από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, τόσο το ψευδοκράτος όσο και ο κ. Ακιντζί εξακολουθούν να είναι υποτελείς στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, όπως διαπίστωσε και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

5. Υπάρχει δυνατότητα για την πλευρά μας να υποχωρήσει από τις ανωτέρω αρχές για να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως προτείνουν ορισμένοι; Χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, την άρση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, φρονούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αλλά μόνο εξυπηρέτηση των πιο πάνω στόχων της Τουρκίας.
Χωρίς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, οι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες, δεν θα είναι κατ' ουσίαν ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο και επικυριαρχία της Τουρκίας.

6. Είναι στοιχείο λειτουργικότητας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, η εκ περιτροπής προεδρία; Εκτός της εύκολα προβλέψιμης δυσλειτουργίας του κράτους, με δεδομένη την επιβολή και πλήρη έλεγχο από την Τουρκία των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων, είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος της Κύπρου δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε όποια επιθυμία ή προτροπή ή κέλευσμα της Τουρκίας.

7. Η ελληνική πλευρά θέλει ειλικρινά λύση; Απέναντί μας, δυστυχώς, δεν έχουμε τους Τουρκοκυπρίους, αλλά το βαθύ κράτος του Ερντογάν και έχουμε υπόψη την ιστορική ασυνέπεια της Τουρκίας στις διεθνείς της συμβάσεις και σχέσεις.
Γι’ αυτό θέλουμε λύση αληθινή, βιώσιμη, στηριγμένη στις ευρωπαϊκές αρχές. Υποστήκαμε τις συνέπειες της κατοχής για 42 χρόνια, με πολλές δυσκολίες και στερήσεις περισσότερο οι πρόσφυγες και υπομένουμε μέχρι σήμερα ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.
Είναι λογικό το επιχείρημα ότι με την πάροδο του χρόνου, παγιώνονται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθεί για 42 χρόνια να υπάρχει και να αναγνωρίζεται από τον Ο.Η.Ε. και την Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία.
Για 42 χρόνια εξακολουθεί η Τουρκία να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., δηλαδή να είναι τόσο η Τουρκία παράνομη όσο και το ψευδοκράτος. Το νόστιμον ήμαρ για τον γυρισμό στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια κακή και μη βιώσιμη λύση.

Θέλουμε λύση εδώ και τώρα, αλλά όχι λύση όπως-όπως. Πρέπει να αντέξουμε, πρέπει να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για λύση, αληθινή, ειλικρινή, αξιοπρεπή και βιώσιμη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.