17/2/17

Το πάθημα του Μαγγελάνου και ο Αλέξης Τσίπρας

Το 2004 ο Γιώργος Αλογοσκούφης πήρε με λιακάδα ένα τρύπιο καράβι, την ελληνική οικονομία, και χωρίς να το μπαλώσει, θέλησε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, μια από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. 

Έμαθε τίποτα από το πάθημα του Γ. Αλογοσκούφη και του Κώστα Καραμανλή ο Αλέξης Τσίπρας; Φαίνεται πως όχι. Σαν άλλος θαλασσοπόρος, πήρε κι αυτός το 2015 το ίδιο καράβι, αλλά σμπαραλιασμένο πια, και με το σύνθημα "οι Έλληνες ξέρουμε από θάλασσες", άνοιξε κι αυτός πανιά για τον Ατλαντικό. Το ταξίδι του συνεχίζεται ακόμη, παρ’ ότι θα έπρεπε πλέον να έχει καταλάβει ότι τα σάπια σκαριά δεν βγαίνουν μεσοπέλαγα όταν έχει φουρτούνα. 

Φαίνεται ότι δεν έχει διαβάσει την ιστορία ενός πραγματικού θαλασσοπόρου, του Πορτογάλου Φερδινάνδου Μαγγελάνου, που έζησε πέντε αιώνες νωρίτερα. Ο Μαγγελάνος ήταν ένας φιλόδοξος καπετάνιος, που ζηλεύοντας τη δόξα του Κολόμβου ο οποίος και είχε νωρίτερα ανακαλύψει την Αμερική, είχε φαγωθεί να κάνει τον περίπλου του κόσμου. Όταν ο βασιλιάς της Πορτογαλίας αρνήθηκε για τους δικούς του πολιτικούς λόγους να στηρίξει το σχέδιό του, ο Μαγγελάνος απευθύνθηκε στον βασιλιά της Ισπανίας με τον οποίο και υπέγραψε συμβόλαιο.

Του ανατέθηκε λοιπόν η αποστολή να ανακαλύψει μία νέα διαδρομή για τα περίφημα Νησιά των Μπαχαρικών (Spice Islands), στη σημερινή Ινδονησία, ώστε οι Ισπανοί να αποφεύγουν την Αίγυπτο και την Μέση Ανατολή.


Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.