5/2/17

Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης»

Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες ιδιωτικά και επαγγελματικά και έχω συναναστραφεί χιλιάδες ανθρώπους. Όταν ήρθα στη Σουηδία, γρήγορα πείστηκα ότι η σουηδική κοινωνία είναι διαφορετική από όσες έχω δει και προσπαθήσει να καταλάβω.
Η κοινωνία έχει φτιαχτεί πάνω στη στιβαρή παραδοχή ότι κάθε μέλος της είναι και συμπεριφέρεται ως τέλειος πολίτης. Καθένας προσωπικά νιώθει και συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Είναι τρομερά σημαντικό γι’ αυτούς να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη σε όλα.
Είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημόσιας ζωής τους, για παράδειγμα, να είναι όλα τα έγγραφα της χώρας δημόσια και προσβάσιμα. Ακρίβεια στο λεπτό, επιμονή για την αλήθεια, άμεσο και ειλικρινές feedback όταν συζητούν, συνεργασία και ομαδικότητα. Έχουν αυστηρή αντίληψη του ιδιωτικού χώρου και του προσωπικού τους χρόνου, γι’ αυτό δεν είναι προσπελάσιμοι εύκολα στην ιδιωτική τους ζωή. Αλλά δεν θα δείτε πουθενά στον κόσμο τέτοιο σεβασμό στην ουρά, τέτοια υπομονή και καρτερικότητα μέχρι να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο μπροστινός τους.
Δεν περνάει ο «γλυκός λόγος» στον κυρ-πόλισμαν, όταν παρανομήσεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όταν γίνεται έλεγχος εισιτηρίων. Δεν υπάρχει πιο επείγον από τα ήδη επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Μου πήρε λίγο καιρό να το καταλάβω, να πάω κάτω από το εύκολο κλισέ «Βόρειοι, ορθολογιστές και αυστηροί». Η αυστηρότητα του συστήματος και της κοινωνικής οργάνωσης οφείλεται στο σεβασμό της έννοιας «Πολίτης».


Για τη συνέχεια cna

13 σχόλια:

  1. και φυσικα ολα αυτα πηγαζουν απο την ΠΑΙΔΕΙΑ, πραγμα αγνωστο στο 90% των Ελληνων αδερφων μας. Μας τσακισαν, μας εκλεψαν μας απαγαγουν την συνειδηση. Αφιερωνουμε ωρες ολοκληρες να μιλαμε και να πιστευουμε οτι εχουμε παντου εχθρους. Εφυγα το 1984 για την Γερμανια και εβλεπα τους Τουρκους σαν τερατα μεχρι που αναγκαστηκα να κανω ευχαριστες παρεες με αυτους και να περασουν τα χρονια με σεβας ο ενας για τον αλλον. Εβλεπα τους Γερμανους σαν αδερφια μου, εκλεισα φιλιες με Γιουγκοσλαβους ακομα και οταν διαιρεθηκαν, καθε Ρωσσος, Ολλανδος, Γαλλος, Μαροκινος, Ιρλανδος εγινε φιλος μου. Τα παιδια μου μεγαλωσαν με αλλες 10 φυλες, Τουρκους, Κουρδους, Μογγολους, Ιταλους, Ισπανους κλπ. Ταξιδεψα πολλες φορες στην Νοτια Αμερικη και εμαθα τι εστι ευτυχια και απλη ζωη. Ελληνας παρεμινα, διοτι γεννηθηκα Ελληνας, αλλα μου λειπει η ΠΑΙΔΕΙΑ ρε παιδια.....μας λειπει το ηθος, η Ευγενεια, η Αξιοπρεπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι μπορείς να το αισθάνεσαι και να το βιώνεις για πολύ , όταν όμως ακούσεις δυο native σουηδούς να μιλάνε για σένα αποκαλώντας σε γκαστερμπάιτερ τοτε θα καταλάβεις ότι η πατρίδα σου είναι μία.Μπορεί να ναι σκληρή και κακιά σαν μητριά αλλά αυτήν μόνο έχεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να καταφέρουμε κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε μία «Πολιτεία» ανάλογη με αυτή της Σουηδίας (που ας μην γελιόμαστε, σε κάποια καίρια θέματα είναι πολλά χρόνια μπροστά), έστω και στα δικά μας «μεσογειακά» μέτρα, θα πρέπει πρώτα από όλα να απαλλαχθούμε από τις κακές μας συνήθειες.

    Θα πρέπει επιτέλους να ξεχάσουμε την καραμελίτσα «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι άλλοι σκαρφάλωναν στα δέντρα», διότι δεν μας συμφέρει καν η σύγκριση, αφού οι «άλλοι» εξελίχθηκαν ενώ εμείς ζούμε σε τρώγλες με αναμνήσεις άξιων προγόνων.

    Θα πρέπει επιτέλους να πείσουμε τους εαυτούς μας πως ούτε οι «καλύτεροι» είμαστε, ούτε η χώρα μας είναι «φιλέτο» διότι δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο και εμείς να εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί.

    Θα πρέπει επιτέλους να παραδεχτούμε, πως δεν μας φταίνε οι «κακοί ξένοι», οι «νεφελίμ» και οι «αεροψεκασμοί» - εμείς οι ίδιοι και οι κακές μας συνήθειες φταίνε.

    Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως οι «μεσσίες» είναι φανταστικά πρόσωπα και κανείς «Σώρρας», κανείς «Γέροντας Προφήτης», κανείς «Άγιος Τάδε» και κανένας χειρομάντης μέντιουμ και καταφερτζής μάγιστρος δεν πρόκειται να μας σώσει, εκτός κι αν εμείς οι ίδιοι κολυμπήσουμε στα βαθιά.

    Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά τους πολιτικούς που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και τις τύχες των παιδιών μας, αντί να επιλέγουμε ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε περίπτερο να διοικήσουν, για να διαχειριστούν Εθνικά θέματα.

    Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως για να καταφέρουν μια μέρα τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα από εμάς και να μεγαλουργήσουν, απαιτείται να αποκτήσουν επιστημονική κατάρτιση (εκτός από την βασική Παιδεία, την ανθρωπιά και την Αγωγή που πρέπει να έχει ένας Πολίτης), αντί να συνεχίσουν να θεωρούν ως αληθινές τις θρησκοληπτικές ανοησίες που επινόησε κάποιος «προφήτης» (οποιασδήποτε θρησκείας, δόγματος κλπ).

    Θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε έξυπνα αντί να χάφτουμε μύγες και να γινόμαστε (οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις δυστυχώς είναι ελάχιστες για να ανατρέψουν την γενική εικόνα) περίγελος. Ακόμη κι αν υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που τρέφουν σεβασμό στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» ή «Έλληνες», το κάνουν λόγω των σπουδαίων προγόνων μας και όχι λόγω των δικών μας κατορθωμάτων. Κι αν μερικοί από «Ελληναράδες» μεταξύ μας θεωρούν ακόμη εαυτούς «’ξυπνοπούλια» κι όλους τους άλλους «Αμερικανάκια», αρκεί να θυμηθούμε τι ψηφίζαμε τόσα χρόνια και ποιους απίστευτους τύπους επιλέγαμε για να μας κυβερνάνε.

    Όταν λοιπόν καταφέρουμε τα παραπάνω, εμείς ή τα παιδιά μας ή τα παιδιά των παιδιών μας (για να «ξεπλυθεί» η έμφυτη βλακεία και ο ωχαδερφισμός πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν μερικές γενιές), τότε ίσως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η Ελλάδα του μέλλοντος να είναι μια χώρα που θα χαίρεσαι για να ζεις - μέχρι τότε, αλίμονο μας αν παρεκλίνουμε του στόχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόμισες γλαύκα ες Αθήνας. Το τι "πρέπει" το έχομε διαβάσει/ακούσει κατά κόρον. Κανείς, όμως, απ' αυτούς που τα γράφουν/λένε δεν μάς είπε πώς θα καταφέρομε αυτή την αλλαγή. Διότι αυτό (πρέπει να) είναι το ζητούμενο.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Nativist,

      Η αρχή μιας προσπάθειας βελτίωσης, πάντα ξεκινάει με ένα «πρέπει» που θέτει τον στόχο.

      Για αρχή, ξεκίνα τη μέρα σου (και των οικείων σου) βγάζοντας εντελώς από το μυαλό σου πως για όσα καλά ή άσχημα συμβαίνουν γύρω σου, υπεύθυνος είσαι εσύ και οι επιλογές σου. Δεν μπορεί για παράδειγμα επί δεκαετίες να ζούσες με πιστωτικές κάρτες διάγοντας lifestyle Μυκόνου, να σκορπούσες τα πεντοχίλιαρα στον αέρα και τώρα που οι πολιτικοί (που εσύ ο ίδιος ψήφισες) σου ‘κόψαν το μπαγιόκο κι ήρθε η ώρα της πληρωμής, να καταφεύγεις σε προσευχές, δεήσεις και λιτανείες σε κάποιον ασπρομάλλη φανταστικό φίλο να τα φέρει έτσι βόλτα ώστε να σε σώσει με κάποιο μαγικό χέρι. Δεν μπορεί επίσης να χάφτεις παραμύθια από προφήτες και γερόντους που υποτίθεται πως «υποσχέθηκαν» την Αγια Σοφιά στο πιάτο, τη στιγμή που (προς το παρόν) δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε δυο γαϊδάρων άχυρα.

      Ας είμαστε σοβαροί. Όσο ο «Ελληνάρας» εναποθέτει τεμπέλικα την τύχη του σε υποτιθέμενες προφητείες και εμπιστεύεται σαν αγράμματος ανθρώπους που δεν είναι ικανοί ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών τους να δέσουν σωστά, όχι μόνο η κατάσταση θα χειροτερεύει, αλλά το τέλος θα έρθει πολύ γρηγορότερα από όσο νομίζουμε.

      Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ελπίδα του Έθνους είναι με κάποιο μαγικό τρόπο, να πέσει πάνω μας μια βόμβα και να σκοτώσει ΟΛΟΥΣ μας άνω των 10 ετών. ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Για να επιβιώσει μόνο η επόμενη γενιά που ΕΑΝ ανατραφεί σωστά με τις Ελληνικές αξίες μεν, έχοντας όμως το βλέμμα στην επιστήμη, πέρα από ανοησίες που κουβαλάμε στο πετσί μας. Ίσως τότε, ίσως, η Ελλάδα να έχει μέλλον.

      Διαγραφή
    3. >Η αρχή μιας προσπάθειας βελτίωσης, πάντα ξεκινάει με ένα «πρέπει» που θέτει τον στόχο<

      Δεν διαφωνώ, αλλά αυτή η αρχή έχει γίνει και μάλιστα κατά κόρον εδώ και πολλά χρόνια. Καιρός να περάσομε στο "παρασύνθημα", ήτοι ποιος και πώς θα τα εφαρμόσει αυτά. Άλλως, θα αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια.

      Όσον αφορά στα υπόλοιπα, αν είχες παρακολουθήσει σχόλιά μου, θα έβλεπες ότι αυτά έγραφα και γράφω, ωσαύτως κατα κόρον και ιδίως σε ό,τι αφορά τις γελοίες "προφητείες". Όχι, δεν μ' έχεις παρακολουθήσει καθόλου.

      Όσο για την τελευταία παράγραφο, μάλλον ρητορική υπερβολή, αλλά νομίζω ότι το κεφάλαιο ελλαδικό κράτος (όχι ΕΛΛΑΔΑ, διότι αυτή είναι μεγαλύτερη αυτού) έχει οριστικά κλείσει.

      Ο Χρήστος Γιανναράς έφραφε σε επιφυλίδα του το 2010, ότι "Ζούμε το ιστορικό μας τέλος, αλλά όχι ηρωικά. Απλώς παρακολουθούμε, δίχως επίγνωση, την κηδεία μας". Νομίζω ότι και η κηδεία τελείωσε πια και τον πικρό καφέ τον ήπιαμε.

      Λυπούμαι που δεν μπορώ να είμαι κάπως αισιόδοξος. Απαισιοδοξία, ή ρεαλισμός; Το αφήνω στην κρίση όσων μού κάνουν την τιμή να με διαβάζουν.

      Διαγραφή
    4. @ Pointman

      «...να πέσει πάνω ΜΑΣ (*) μια βόμβα και να σκοτώσει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ (*) άνω των 10 ετών. ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ (*).»

      Ωρέ τι (βουλγάρκες μπόμπες) πίνεις σύντροφε και δεν ΜΑΣ (*) δίνεις;

      Πάντως, αν με σώσεις, υπόσχομαι ότι θα σ' ανοίξω taxfree αποτεφρωτήριο στη Μπαλγκάρια· να τα 'κονομήσεις (στην κρίση επάνω) και μετά να πας να φας τα λέβα σου σε σουηδικούς κιοφτέδες (köttbullar) ή - αν είσαι ψαροφάγος ayde que - σε «ζυμωμένες» ρέγγες (Surströmming)... χαχαχα!

      Sorry, Helena Paparizou - «Agkaliase Me» πριν με... βομβαρδίσουν οι Βαρβαροσώστες!!!

      (*) Mass Destruction ... https://www.youtube.com/watch?v=uzgBD2wysuI

      Διαγραφή
    5. @ Nikolaos,

      Το ποιός "πίνει" εδώ μέσα είναι προφανές. Ειδικά ο τρόπος που γράφεις φανερώνει πολλά. Ποιές λοιπόν το χορταράκι σου (και δεν εννοώ τσαγάκι) που τόσο φαίνεται να αγαπάς κι άσε το πνεύμα & την άποψη... Νικολάκη

      Διαγραφή
  4. Πάντα γελάω με τέτοια άρθρα και τους διάφορους που τα γράφουν, όχι ότι δεν ισχύουν κάποια πράγματα από αυτά που γράφει, ισχύουν 100% αλλά ξέχασε να πει ότι δεν είναι όλα και τόσο ρόδινα πχ. πρέπει να περιμένεις χρόνια μέχρι να βρεις σπίτι.... εσύ που ζούσες στην Ελλάδα και τώρα στην Σουηδία και επιτέλους νοηθείς πολίτης τι έκανες στην Ελλάδα για να αλλάξουν τα πράγματα; Μάλλον τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Nativist,

    Δύστυχώς η δική μας γενιά δεν πρόκειται να έχει την χαρά να δούμε την Ελλάδα μας σοβαρή χώρα. Βλέπεις είμαστε πολύ κακομαθημένος λαός και δεν μπορούμε να αλλάξουμε από την μια μέρα στην άλλη. Το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τις επόμενες γενιές και ίσως άν είμαστε τυχεροί σε 2, 3, 5 ή 10 γενιές να φανούν αποτελέσματα...

    ...πάντως, όσο κάνουν κουμάντο οι παπάδες, οι εσχατολόγοι και οι πωλητές ελπίδας, μην περιμένουμε βελτίωση. Θέλει προσπάθεια να ξεριζώσεις παθογένειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, είσαι εκτός ελληνικής πραγματικότητας, έχεις κάποιες προκαταλήψεις κι αυτό είναι φανερό απ' αυτά που γράφεις:

      >άν είμαστε τυχεροί σε 2, 3, 5 ή 10 γενιές να φανούν αποτελέσματα<

      Ποιες 2,3,5 ή 10 γενιές, ρε φίλε; Η Ελλάδα έχει ήδη σβήσει.

      >πάντως, όσο κάνουν κουμάντο οι παπάδες, οι εσχατολόγοι και οι πωλητές ελπίδας, μην περιμένουμε βελτίωση. Θέλει προσπάθεια να ξεριζώσεις παθογένειες<

      Αυτοί επηρεάζουν ένα πάρα πολύ μικρό μέρος ανεγκεφάλων. Δεν είναι το πρόβλημα αυτοί και ούτε ασφαλώς κάνουν κουμάντο.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Nativist,

    Θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος εάν αυτό θα σήμαινε πως θα βελτιωνόταν η κατάσταση και θα είχε συμφέρον η Ελλάδα. Φοβάμαι όμως, πως δεν κάνω λάθος…

    Βλέπεις, δεν είναι τυχαίο που συγκεκριμένη «κίτρινη» ιστοσελίδα (και φυλλάδα που κρέμεται στα μανταλάκια) που καθημερινά πουλάει προφητείες, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων σε επισκεψιμότητα πανελληνίως.

    Ούτε είναι τυχαίο ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μέσα στην απελπισία του στρέφεται σε νεοναζί, σε προέδρους 15μελούς και σε αυτόκλητους Ελλάνιους μεσσίες από το διάστημα που του υπόσχονται ο καθένας αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει.

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού πιστεύει ότι αν οι παπάδες βγάλουν βόλτα τα απομεινάρια οστών μια έφηβης κοπελίτσας που πέθανε πριν 1000 χρόνια στους διαδρόμους του νοσοκομείου, θα σηκωθούν οι καρκινοπαθείς στα πόδια τους και θα ψέλνουν ωσαννά.

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει στα σοβαρά πως θα «πάρουμε την Πόλη» επειδή το υποσχέθηκε κάποιος «γέροντας» ή το είδε στον ύπνο του ο «της Αριζόνας», ενώ την ίδια στιγμή στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πόλεμος», κλάνει μέντες (κατά το κοινώς λεγόμενο) και τρέχει να αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ενώ νιώθουν δέος και κατάνυξη μπροστά στις θαυματουργές παντόφλες και ένα μπογιατισμένο νοβοπάν που δακρύζει, θεωρούν ανοησία ότι κάποιοι άλλοι (ακόμη πιο παλαβοί) ελπίζουν να γλεντήσουν 72 παρθένες... μετά θάνατον.

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι τουλάχιστο το 40% των Ελλήνων (βάσει επισήμων στατιστικών) αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά του επειδή φοβάται μην του τα «δηλητηριάσουν» και την ίδια στιγμή είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα «μαυριδερά» παιδάκια που «κουβαλάνε ένα σωρό αρρώστιες».

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πιστεύουν στα σοβαρά ότι οι «νεοταξίτες» τους ψεκάζουν με αεροπλάνα που σχηματίζουν τρίλιζα στον ουρανό και πως οι «κακοί ξένοι» δεν επιτρέπουν στους «πανεξυπνάκηδες» Έλληνες να εξορύξουν τον ορυκτό πλούτο, επειδή έτσι αποφάσισαν σε μια μυστική «λέσχη».

    Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι αυτό ο λαός «πανεξυπνάκηδων» έχει αναδείξει στην εξουσία ανθρώπους που ξεματιάζουν τους πιλότους πριν την απογείωση ή που αφαιρούν την «κακή αύρα», ή που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την Μυτιλήνη από τη Λέσβο ή που κάνουν καν τον κόπο να διαβάσουν τις συμβάσεις που υπογράφουν για το μέλλον της χώρας ή που αφήνουν τον αγέρα να παρασύρει τη Σημαία…

    …βόμβα φίλε! Βόμβα, η μόνη λύση! Βόμβα να φύγει η πλέμπα - κι εμείς ακόμη αν χρειαστεί, διότι ΟΛΟΙ μας έχουμε συμβάλει έστω και λίγο στο χάλι που βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στόχος σου είναι μάλλον ξεκάθαρος και είσαι απ' αυτούς που θέλει να περάσει τις απόψεις του και όχι να κάνει διάλογο.

      "Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει .... ενώ την ίδια στιγμή στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πόλεμος», κλάνει μέντες (κατά το κοινώς λεγόμενο) και τρέχει να αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ"

      Εσύ με ποια στοιχεία αποφαίνεσαι ότι αυτοί οι καραγκιόζηδες είναι "η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων";

      Ου με πείσεις καν με πείσεις. Αρκετά ασχολήθηκα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.