22/2/17

Κυπριακό - Οι εμμονές οδηγούν σε ναυάγιο

Μάριος Πούλαδος
  • Αγανακτισμένοι οι Τούρκοι με το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ
  • «Απόν 'θέλει να πάει στον μύλον, 5 μέρες κοσσινίζει», ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στα καμώματα και τις προκλητικές δηλώσεις Ακιντζί-Τσαβούσογλου
Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στέλνοντας το μήνυμα προς τους «οραματιστές» της Ένωσης, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των «αδελφών» της στο νησί.Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για «επιθετική στάση», ισχυριζόμενος ότι η συμπεριφορά του για την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, στην παρούσα χρονική συγκυρία, «απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της ε/κ πλευράς.
Η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, ωστόσο πρώτα η Βουλή της ε/κ πλευράς πρέπει να διορθώσει το λάθος της», είπε, προσθέτοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι μια ξεκάθαρη βάση για τις συνομιλίες. Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για εγωιστικές εμμονές, που αποσκοπούν στην ταπείνωση του συνομιλητή τους, και οδηγούν τον διάλογο σε κατάρρευση.

Εμμονή σε εγγυήσεις
Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως όσο οι Τ/κ τις χρειάζονται, η Τουρκία θα τις παρέχει. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, είπε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν το δίκαιο της απαίτησής των Τ/κ. Σχολίασε επίσης την κίνηση Αναστασιάδη «να βροντήξει την πόρτα φεύγοντας για να καπνίσει τσιγάρο», σημειώνοντας πως άλλο η φιλία και άλλο η σοβαρή διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ, σε μια δήλωση αγανάκτησης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «η υπομονή έχει και τα όριά της».

Οι εκβιασμοί Ακιντζί
Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως η διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει σε δημοψήφισμα, αν προηγουμένους δεν γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής Προεδρία και η ενεργός συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων. Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τις απαράδεκτες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που είναι προγραμματισμένες για αύριο Πέμπτη.
Ουσιαστικά ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διορθώσει «το λάθος», ενώ προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, ζητώντας δήλωση από τον Υπουργό Παιδείας της ε/κ πλευράς, με την οποία θα αναιρεί από τον κατάλογο των σχολικών εορτών την όποια αναφορά για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Ο εγκάθετος της Άγκυρας στην Κύπρο ισχυρίστηκε ότι η ε/κ νεολαία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, και αντί, όπως είπε, να τους καλλιεργείται μια κουλτούρα ειρήνης, τους εμβολιάζουμε με «καταστροφικές ιδεολογίες του παρελθόντος».

Στην αντεπίθεση ο Αναστασιάδης
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και του Τ/κ ηγέτη, που τον καλούν να διορθώσει το λάθος της Βουλής και επιμένουν στις εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για εγωιστικές εμμονές που αποσκοπούν στην ταπείνωση. «Εύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε προσθέτοντας πως η υπομονή έχει όρια.
«Οφείλει να κατανοήσει ένα: εγώ την Πέμπτη θα είμαι εκεί. Εάν εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις. Στην κυπριακή υπάρχει μια παροιμία, και ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη και στην τουρκοκυπριακή γλώσσα, 'απόν 'θέλει να πάει στον μύλον, 5 μέρες κοσσινίζει’», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε σημειώνοντας πως θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός διακόπτεται ο διάλογος και «εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους».

Μυρίζει ναυάγιο
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Πέμπτης. Σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που διήρκεσε μία ώρα, η κ. Σπέχαρ είπε: «Είναι πολύ βοηθητικό για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, η κ. Σπέχαρ είπε «θα δω τον κ. Αναστασιάδη αύριο, αλλά θα δω το θέμα αυτό μόλις έχω μιλήσει και με τους δύο ηγέτες». Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η συνάντηση της Πέμπτης δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Επιφυλακτικοί οι Βρετανοί
Σε μια παράλληλή εξέλιξη, την πάγια θέση της κυβέρνησής του, ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιοδήποτε πλαίσιο ασφαλείας συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες, επανέλαβε ο Βρετανός Υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν. Ερωτηθείς από τη φιλοκύπρια βουλευτή Τερέζα Βίλιερ, κατά πόσο συμφωνεί ότι «οι εγγυήσεις τρίτων χωρών δεν πρέπει να έχουν θέση σε μια νέα λύση για την Κύπρο, ο Βρετανός αξιωματούχος απάντησε:
«Εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντική διευθέτηση ασφαλείας θέλουν για την επανενωμένη Κύπρο, η οποία θα επιτρέπει σε αμφότερες τις κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς. Επομένως, ως εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει έναν υποστηρικτικό ρόλο και είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε διευθέτηση είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.