2/2/17

Με «αγκάθια» η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία

 
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα 
(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αγκυρα
Το ρήγμα στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία επιβεβαίωσε η επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα, όπου άκουσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να ξεδιπλώνει αιτήματα προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία στην γερμανική και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Η γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε με τον κ.Ερντογάν και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό ετέθη και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «είπαμε η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό».

«Σε αυτό το θέμα οι πλευρές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και πιο υπομονετικές και οι αναγκαίες θυσίες πρέπει να είναι αμοιβαίες. Όχι μονόπλευρες» είπε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός.

Κορυφαίο όμως γεγονός που επισφράγισε το ταξίδι της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν η στιγμή που ο κ. Ερντογάν απαίτησε από την Ανγκελα Μέρκελ, ενώπιον των δημοσιογράφων, να μην χρησιμοποιεί τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία».

«Ο όρος ισλαμισιτκή τρομοκρατία προκαλεί σοβαρή θλίψη σε εμάς τους μουσουλμάνους. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια τέτοια έκφραση, δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί το Ισλάμ να συνυπάρχει με την τρομοκρατία. Είναι θλιβερό να μιλάμε για ισλαμιστική τρομοκρατία εξαιτίας του ISIS. Σας παρακαλώ να μην χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό. Γιατί, εφόσον χρησιμοποιείται, εμείς πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή. Εγώ ως ένας μουσουλμάνος πρόεδρος δεν μπορώ να το δεχτώ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη χώρα που δίνει μάχη ενάντια στο ISIS ανάλογη με αυτή που δίνουμε εμείς» είπε ο κ. Ερντογάν παρεμβαίνοντας στις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου.

Τι κι αν η Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησε από την πλευρά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ήταν πλέον αργά. «Η θρησκευτική ελευθερία είναι πολύ σημαντική για εμένα, τη θεωρώ στοιχείο της δημοκρατίας. Στη Γερμανία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βιώνουν ελεύθερα οι μουσουλμάνοι την πίστη τους. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του Ισλάμ και του ισλαμιστικού» είπε η κ. Μέρκελ, ωστόσο αυτό που έμεινε από την κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν η παρέμβαση του τούρκου προέδρου.

Η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε ακόμη στον κ. Ερντογάν την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας της ελευθερίας της έκφρασης. «Με το πραξικόπημα είδαμε πώς ο τουρκικός λαός ξεσηκώθηκε για τη δημοκρατία» είπε η κ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για την προωθούμενη από τον Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση. «Σε αυτή την περίοδο προφανούς πολιτικής αναταραχής», προσέθεσε, «θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να προστατευτεί ο διαχωρισμός των εξουσιών και πάνω από όλα η ελευθερία της έκφρασης και η πολυφωνία της κοινωνίας». Παράλληλα διευκρίνισε ότι έθεσε και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Η Γερμανία, όπως και άλλοι σύμμαχοι της Τουρκίας, εκφράζει φόβο ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού προκειμένου να καταστείλει τους αντιφρονούντες.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε μία σειρά σημαντικών θεμάτων: το προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία, οι εξελίξεις στο Ιράκ, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, την συνεργασία στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, θέματα που αφορούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η τουρκική πλευρά ζήτησε από την γερμανική να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όταν στην Τουρκία μιλούν για τρομοκρατία εννοούν το Κουρδικό, την ένοπλη αριστερή οργάνωση DHKP/C, αλλά και το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα δείχνει ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ειδικά στο θέμα του Γκιουλέν, σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τούρκοι πολίτες που ζήτησαν του τελευταίους μήνες άσυλο από τη Γερμανία. Πρόκειται κυρίως για δικαστικούς που διέφυγαν στη Γερμανία μετά τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν που ακολούθησαν την εκδήλωση του πραξικοπήματος αλλά και στρατιωτικούς, πολλοί εκ των οποίων υπηρετούσαν στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ράμσταϊν και ζήτησαν άσυλο φοβούμενοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για 22 άτομα, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 40. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχεται ότι υπάρχουν τούρκοι πολίτες που ζήτησαν άσυλο, δεν ανακοινώνει ωστόσο τον αριθμό τους.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τήρησε αποστάσεις από τις θέσεις Ερντογάν, λέγοντας απλά ότι κατανοεί τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς, αλλά όσον αφορά την έκδοση τούρκων πολιτών που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης τεκμηρίων και τις αρχές του γερμανικού κράτους δικαίου.

Επιγραμματικά, παρά την επίσημη θέση του Βερολίνου ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικό εταίρος, ο σκεπτικισμός που υπήρχε πριν από την επίσκεψη Μέρκελ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά επιβεβαιώθηκαν και τα «αγκάθια» που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Γιάννης Μανδαλίδης
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Βρίσκει ὁ Ἐρντογκάν τήν Μέρκελ ἄσχετη στά θρησκευτικά θέματα, καί τά κάνει! Θρασύτατα, θέτει σοβαρότατο θέμα πολιτικῆς ὀρθότητας στόν δημόσιο λόγο γιά τήν Εὐρώπη ὁλόκληρη, καί ἡ Νέρκελ δέν ἔχει τίποτα ούσιαστικό νά τοῦ ἀπαντήσῃ:
    Φυσικά, ἀφοῦ τόν νοῦ της τόν ἔχει 'δαπανήσει" κατά τῆς Ρωσίας.
    Γιά νά δοῦμε τί εἶπε ὁ Ἐρντογκάν, καί τί ἐννοεῖ, λίγο πιό καλά:
    Α) Εῖπε ὅτι "Δεν μπορεί το Ισλάμ να συνυπάρχει με την τρομοκρατία"!
    Δηλαδή, οἱ ἀποκεφαλισμοί τῶν χριστιανῶν, καί τό γδάρσιμο ζωντανῶν τῶν χριστιανῶν, καί τά παλουκώματα ζωντανῶν τῶν χριστανῶν, καί τό κρέμασμά μας ἀπό τσιγκέλια σάν σφαχτά ἀπό τούς Τούρκους, δέν χαρακτηρίζουν ὅλη τήν ἱστορία τῆς Τουρκίας στά Βαλκάνια ἐπί πέντε αἰῶνες;
    Μήπως ἐννοεῖ ὁ Ἐρντογκάν ὅτι τά ἔπρατταν αὐτά οἱ Τοῦρκοι ὡς Τοῦρκοι μόνον, καί ὄχι ὡς μουσουλμάνοι καί ἰλσαμιστές;
    Β) Τί κι ἄν θεωρητικά ἰσλάμ σημαίνει ἴσως "εἰρήνη"; Ἡ πράξη τῶν ἰσλαμιστῶν μετράει. - Καί ὁ Φαραώ περιγράφεται σέ αρχαῖα αἰγυπτιακά κείμενα ὅτι, ἀφοῦ ἔσφαζε καί ἐρήμωνε, ἔφερνε "εἰρήνη"...ἀλλά τέτοια εἰρήνη.... - Τέτοια παραποίηση τῆς ἱστορίας, ὅπως αὐτήν πού ἐπιχειρεῖ ὁ Ἐρντογκάν, εἶναι ἰσοδύναμη μέ τό νά πῆ κάποιος ὅτι οἱ Σταυροφορίες ἦσαν εἰρηνευτική ἐπιχείρηση, μια προσπάθεια γιά τήν ....εἰρήνη.
    Γ) Δέν "είναι θλιβερό να μιλάμε για ισλαμιστική τρομοκρατία εξ αιτίας του ISIS', ἀλλά ἀντίθετα, εἶναι πολύ θλιβερό τό νά φιμωθοῦμε καί νά μήν μιλᾶμε γιά ἰσλαμιστική τρομοκρατία ὑπό τοῦ ΙΣΙΣ, ἄρα καί ἐξ αἰτίας τοῦ ΙΣΙΣ.
    Ἤδη, μεγάλη χάρη τοῦ κάνει τοῦ Ἐρντογκάν (καί ὅπως φαίνεται, ματαίως!) ὅποιος ἀναφέρεται σέ «ἰσλαμιστική τρομοκρατία» ἀντί σέ ἰσλαμική τρομοκρατία, πού εἶναι τό ἱστορικῶς καί θρησκευτικῶς ἀκριβές. Ἐκτός καί ἄν τό Κοράνιο ἀπαγορεύει τίς δολοφονίες τῶν "ἀπίστων" καί δέν τήν λένε αὐτήν τήν ἀπαγόρευση οἱ ἰμάμηδες, ἀλλά προτρέπουν σέ δολοφονίες "ἀπίστων" ἀντίθετα πρός τό γράμμα τοῦ Κορανίου....
    Δ) Λίγο ἀκόμη καί θά μᾶς πῆ ὁ Ἐρντογκάν, νά σεβαζόμαστε τούς μουσουλμάνους δολοφόνους τῶν χριστιανῶν, καθώς καί τούς ἰσλαμιστές τρομοκράτες χριστιανῶν καί μουσουλμάνων τοῦ ΙΣΙΣ, γιά νά ἀφίσουμε τό θέμα στήν διάκρισή του...., διότι τούς πολεμᾶ ἡ Τουρκία....
    Ε) Τελικά, πράγματι καλά εἶπε ὁ Ἐρντογκάν, ὅτι " Η σιωπή σημαίνει αποδοχή" , ἀλλά ἕνας πραγματικός πιστός τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ, πρέπει νά σιωπᾶ ὅταν μιλᾶνε γιά πραγματικά ἐγκλήματα φρικτῶν δολοφονιῶν καί γιά τρομοκρατία, ὑπό ὁμοδόξων του μουσουλμάνων ὡς μουσουλμάνων. Ἐκτός καί ἄν ὁ Ἐρντογκάν ἀποκηρύσσει τό ΙΣΙΣ, λέγοντας ρητῶς, ὅτι "δέν εἶναι μουσουλμάνοι αὐτοί τοῦ ΙΣΙΣ". Ἀλλά δέν τό ἔχει ἀποκηρύξει ἔτσι....Ἄρα....
    ΣΤ) Τί παραμύθια τῆς Χαλιμᾶς λοιπόν, εἶναι αὐτά τοῦ Ἐρντογκάν; Ἄκου "Δεν μπορεί το Ισλάμ να συνυπάρχει με την τρομοκρατία"!!!
    Ἀντίθετα, τό πρόβλημα τῆς ἀνθρωπότητας ἐν γένει, ἀλλά καί τῶν ἴδιων ὅσων γεννήθηκαν μουσουλμάνοι, εἶναι ὅτι τό Ἰσλάμ δέν μπορεῖ νά ὑπάρχει χωρίς τήν τρομοκρατία, ἀργά ἤ γρήγορα, ὅλων ὅσων δέν τό ἀσπάζονται τόσο, ὥστε νά γίνονται καί οἰ ἴδιοι δολοφόνοι ὅταν τούς ζητηθῆ αὐτό ἀπό ἄλλους «πιστούς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.