12/2/17

Τα σχέδια εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ

Βασίλης Βιλιάρδος
304
Το «Εθνικό Μέτωπο» της κυρίας Le Pen σχεδιάζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη μονομερώς, μέσα σε έξι μήνες μετά την εκλογή του – με τη μέθοδο που όφειλε η Ελλάδα να είχε επιλέξει πριν από την προδοσία του PSI, με το οποίο παρέδωσε τα κλειδιά της στους δανειστές, ουσιαστικά άνευ όρων.
Με απλά λόγια, προγραμματίζει τη μετατροπή του 80% του δημοσίου χρέους ύψους 2,1 τρις € (γράφημα) που έχει εκδοθεί στο γαλλικό δίκαιο (90% ήταν στην Ελλάδα), στο εθνικό νόμισμα της χώρας – ποσόν που υπολογίζεται στο 1,7 τρις €. Η μετατροπή αυτή είναι εφικτή, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα, με ένα απλό ψήφισμα της Βουλής – γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις χρηματαγορές.

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του δημοσίου χρέους της Γαλλίας σε δις $
Περαιτέρω, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να χαρακτηρίσουν μία τέτοια ενέργεια ως μία μη νόμιμη αναδιάρθρωση του χρέους, ως χρεοκοπία δηλαδή – αφού οι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους στα γαλλικά ομόλογα σε ευρώ, προσδοκούν την εξόφληση τους στο ίδιο νόμισμα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της S&P, «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν ο εκδότης των ομολόγων δεν τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τους αγοραστές και πιστωτές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής στο νόμισμα που προβλέπεται, κηρύσσεται σε χρεοκοπία«.
Εν προκειμένω, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία, δέκα φορές υψηλότερη από την ελληνική του 2012 – με κίνδυνο να επικρατήσει το χάος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς επίσης να καταρρεύσει η Ευρωζώνη.
Λογικά όμως το Εθνικό Μέτωπο απαντά πως δεν εκπροσωπεί τις αγορές ή τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν χάσει την αξιοπιστία τους μετά τα σκάνδαλα του 2008, αλλά το γαλλικό λαό – οπότε θα ενεργήσει αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του. Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή του χρέους σε εθνικό νόμισμα επιτρέπεται νομικά – οπότε οι δανειστές της χώρας δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τίποτα δικαστικά, ακόμη και αν οι εταιρείες αξιολόγησης τη χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία.
Συνεχίζοντας, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου δήλωσε πως η μετατροπή του ευρώ σε φράγκα θα είναι με την ισοτιμία 1:1 – ενώ, εάν το νόμισμα υποτιμηθεί, τότε θα είναι προς όφελος της Γαλλίας, αφού θα μειωθεί ανάλογα το βάρος του χρέους. Λογικά λοιπόν η χώρα θα θελήσει να κάνει μία ανταγωνιστική υποτίμηση του φράγκου, επειδή αφενός μεν θα επιβαρυνθούν οι δανειστές της, αφετέρου θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, οπότε οι εξαγωγές – κάτι που ήταν σε θέση επίσης η Ελλάδα πριν το PSI, το οποίο σωστά θεωρείται ως η μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία της.
Η υποτίμηση αυτή θα επιτευχθεί με την πληθωριστική εκτύπωση νέων χρημάτων από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας – οπότε θα έχει ένα επί πλέον πλεονέκτημα: την κάλυψη των αναγκών εκείνων των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση των τελευταίων ετών.
Η έξοδος τώρα από το ευρώ είναι μόνο ο ένας πυλώνας της οικονομικής στρατηγικής του Εθνικού Μετώπου – με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς επίσης την πληθωριστική μείωση του χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο «έξυπνος προστατευτισμός», κατά το παράδειγμα του προέδρου Trump – έτσι ώστε να γίνουν ισχυρότερες οι γαλλικές βιομηχανίες, καθώς επίσης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κάτι που σήμερα εμποδίζεται από τους κανόνες της ΕΕ.
Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε να καταλάβουν οι Έλληνες το μέγεθος της προδοσίας αυτών που υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη της πατρίδας τους, το PSI, ξυπνώντας επιτέλους και ζητώντας ενεργητικά την παραδειγματική τιμωρία τους – επίσης οι Γερμανοί το πού οδηγεί την Ευρώπη η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων τους, ιδιαίτερα της κυρίας Merkel και του κ. Σόιμπλε

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.
    Ὅσα ἄρθρα τοῦ κ. Βιλλιάρδου ἔχω διαβάσει, εἶναι ὅλα σοβαρότατα καί ἰδεολογικῶς ἀντικειμενικά, δηλαδή κατ'αρχήν ἀμιγῶς ἐπιστημονικά. Ἐάν περιλαμβάνουν δέ καί ἀξιόπιστα οικονομικά δεδομένα , πρᾶγμα τό ὁποῖο εἶναι ἀπό πάρα πολύ πιθανόν ἕως ἀπολύτως βέβαιον (διότι ὁ ἄνθρωπος ἔχει σοβαρότητα), τότε τίθεται τό ἐρώτημα:
    Ἔχοντας τέτοιες ἀναλύσεις στήν διάθεσή της, ἡ Εἰσαγελική ἀρχή τί πρέπει νά κάνῃ;
    Νά περιμένει κυβερνητική ἀλλαγή γιά νά παρακάμψῃ μόνον τότε, θέματα πού νομοθέτησε ἀντισυνταγματικῶς ἡ Βουλή;
    Παραβλέποντας ὅτι στοιχεῖον τῆς χειραγωγήσεως τῆς Ἑλλάδος ὁλόκληρης, διά τῆς Ζώνης τοῦ εὐρώ, στήν οἰκονομική ὑποδούλωση, εἶναι ὁ ἄμεσος ἤ ἔμμεσος ἔλεγχος πολλῶν πολιτικῶν ἐπιλογῶν, καί ἡ μή δημοκρατική διατήρησή ἐγνωσμένης ἀδυναμίας πολιτικῶν (ὡς ἐκπροσώπων ἀσήμαντης μειοψηφίας στόν λαό καί διά "περίεργων" διαδικασιῶν - π.χ. ἐκλογές πολύ πρό τέλους τετραετίας, ἀντιστροφή τοῦ ΟΧΙ τοῦ δημοψηφίσματος τῆς 5ης Ιουλίου 2015 καί ἀντισυνταγματική ἀγνόησίς του στήν συνέχεια) σέ θέσεις κλειδιά;
    Μέ διαβρωμένες τίς πολιτικές ἀποφάσεις στά οἰκονομικά ζήτήματα, λησμονεῖται ἐπισήμως ὅτι: Οἱ λόγοι δημοσίου συμφέροντος γιά λήψη ἐκτάκτων μέτρων, ἀφοροῦν πρῶτα τήν πραγματική οἰκονομία καί ὕστερα, σχδόν ἐλάχιστα, τήν χρηματοπιστωτική κρίση ρευστότητας, πού εἶναι ἀντιμετωπίσιμη εἴτε ἐντός τοῦ εὐρώ, εἴτε ἐκτός τοῦ εὐρώ, μέ κατάλληλες πολιτικές ἀποφάσεις κυρίαρχου κράτους.
    Τό ἄρθρο 28 τοῦ Συντάγματος δέν ἐπιτρέπει ἐκχώρηση ἐθνικῆς κυριαρχίας στήν Εὐρωζώνη. Διότι στερεῖται δημοκρατικῶν προϋποθέσεων. Καί μέ τήν ρήτρα μή ἀλληλεγγύης, ἀντιβαίνει στήν ἀρχή τῆς ἀμοιβαιότητος τοῦ ἄρθρου 28 τοῦ Συντάγματος, ἀλλά καί στό δίκαιο τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως.
    Δέν ὑπάρχουν πολιτικά θέματα στά ὁποῖα νά μήν εἶναι ἀρμόδια ἡ δικαστική ἐξουσία, εἰ μή μόνον ὅταν ὅλα βαίνουν καλῶς καί δημοκρατικῶς, ἀλλά καί τότε ἀκόμη, πολύ εξαιρετικῶς. - Ἡ νεοφανής θεωρία, πού ἐνέσκυψε μετά τό 2003, ὅτι γιά τά πολιτικά θέματα ἀρμόδιοι εἶναι μόνον οἱ πολιτικοί, εἶναι θεωρία πού προορίζεται γιά τυραννικό καθεστώς, καί εἶναι νομικῶς ἀνύπαρκτη πολιτική θέση, μή σύμφωνη μέ τήν νομική συνταγματική παράδοσή μας.
    ΥΓ. Τό καλημέρα κύριε Πρόεδρε, ἐτέθη καί ὡς χωρατόν, διότι ἔχοντας τόν τίτλο αὐτόν ἡ μισή Ἑλλάδα, διά τοῦ σχολίου, πολλοί καλοῦνται εἰς ἐγρήγορσιν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος με το PSI και πόσο επλήγησαν ξένοι και εγχώριοι πιστωτές:
    http://imperatorlex.blogspot.gr/2014/04/psi.html

    Ευάγγελος Βενιζέλος: Η αλήθεια για το PSI και τα ασφαλιστικά ταμεία
    http://www.evenizelos.gr/tt2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν νικήσει η Λε Πεν στην Γαλλία.Πράγμα αρκετά δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο όπως ήταν προ μερικών ετών π.χ. το ευρώ παύει να υπάρχει και θα το τελειώσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί διότι δεν τους συμφέρει να συντηρούν την ένωση με το μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους εκτός νομίσματος.Ίσως για αυτό να μαζεύουν και χρυσό.Αν η επίδραση του Μπρέξιτ στο ευρώ ήταν 1 η επίδραση του Frexit είναι 1000.
    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι εξαιτερικά δύσκολη η εκλογή της αν και πριν δυο χρόνια ήταν σχεδόν αδύνατη.Θα παίξουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες ρόλο.Αν δε οι Αμερικανοί θέλουν να βοηθήσουν ίσως δούμε και καμία τρομοκρατική επίθεση...
    Πάντως συμφέρει τον ελληνικό λαό είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η εκλογή της Λε Πεν στη Γαλλία τόσο που απορώ γιατί τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα δεν βοηθούν εκλογικώς τη Μαρί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρύβε λόγια! Και στις ΗΠΑ είχαν σίγουρη την σύζυγου του σφάχτη της Σερβίας, κοίτα που είμαστε τώρα.

      Διαγραφή
  4. FT: Χρέος 1,7 τρισ. ευρώ σε γαλλικό δίκαιο θα μετατραπεί σε φράγκα εάν εκλεγεί η Le Pen

    09/02/2017 - 21:31

    Ο Moritz Kraemer, εκ των βασικών στελεχών της S & P επισημαίνει ότι η μετατροπή του χρέους σε άλλο νόμισμα θα αποτελούσε χρεοκοπία.

    Περίπου 1,7 τρισεκ. ευρώ γαλλικού δημόσιου χρέους θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε γαλλικά φράγκα αν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο και η Marine Le Pen κερδίσει στην προεδρική κούρσα, αποτελώντας σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης την μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί στο πλανήτη αναφέρουν οι Financial Times.
    Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen να έρχεται δεύτερη στις εκλογές στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι επενδυτές αρχίζουν να τιμολογούν την αύξηση του κινδύνου από μια νίκη του Εθνικού Μετώπου.
    Ανώτερα μέλη του Εθνικού Μετώπου έχουν πει στους FT ότι εάν έρθουν στην εξουσία θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσουν περίπου το 80% του Γαλλικού χρέους ύψους 2,1 τρισεκ. ευρώ το οποίο έχει εκδοθεί σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο και όχι σε αγγλικό δίκαιο.
    Ο David Rachline, ο επικεφαλής της στρατηγικής για το Εθνικό Μέτωπο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι μόνο περίπου 20% του συνολικού δημόσιου χρέους της Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και θα παραμείνει σε ευρώ, αλλά για το υπόλοιπο χρέος η Γαλλία θα έχει το δικαίωμα να το μετατρέψει σε γαλλικά φράγκα.
    Αυτό, σύμφωνα με τους οργανισμούς αξιολόγησης, είναι πιθανό να αποτελέσει την μεγαλύτερο χρεοκοπία στην ιστορία, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους 200 δισεκ το 2012.
    Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ευρώ.
    Ο Moritz Kraemer, εκ των βασικών στελεχών της S & P επισημαίνει ότι η μετατροπή του χρέους σε άλλο νόμισμα θα αποτελούσε χρεοκοπία.
    «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια εδώ…
    Εάν ο εκδότης δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής στο νόμισμα που προβλέπεται δηλαδή σε ευρώ αυτό σημαίνει χρεοκοπία.
    Ο Alastair Wilson, επικεφαλής αξιολογήσεων δημόσιου χρέους της Moody’s, είπε ότι θα εξετάσει οποιαδήποτε χώρα εγκαταλείψει το ευρώ με όρους χρεοκοπίας σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος με βάση το οποίο εκδόθηκε το χρέος.
    Το τεστ για μας είναι…
    Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα είναι σε θέση να πάρουν πίσω την αξία της επένδυσης τους…
    Ο David Rachline, ο επικεφαλής της στρατηγικής για το Εθνικό Μέτωπο δήλωσε ότι το γαλλικό χρέος θα μετατραπεί σε αναλογία «ένα φράγκο προς ένα ευρώ».
    Όμως πρόσθεσε ότι η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει σε κάποια διολίσθηση το ευρώ και έτσι θα μειωθεί το συνολικό ύψος του χρέους της Γαλλίας.
    Νομικοί δήλωσαν ότι η μετατροπή ομολόγων σε άλλο νόμισμα που διέπονται από το γαλλικό δίκαιο θα ήταν θεωρητικά εφικτή, διότι κάθε έθνος μπορεί να αλλάξει τους δικούς της νόμους.
    Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσουν την Γαλλία στα δικαστήρια με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε η Αργεντινή μετά την χρεοκοπία του 2001.

    http://bankingnews.gr/διεθνή/item/292604-ft-χρέος-1,7-τρισ-ευρώ-σε-γαλλικό-δίκαιο-θα-μετατραπεί-σε-φράγκα-εάν-εκλεγεί-η-le-pen.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Even a Le Pen Win Won’t Be Enough to Break Up Euro, Banks Say

    by
    Stefania Spezzati
    February‎ ‎12‎, ‎2017‎ ‎2‎:‎00‎ ‎PM

    UniCredit says France leaving the euro is a ‘very low’ risk

    Commerzbank says a Le Pen victory can trigger capital flight

    Whatever the outcome of France’s presidential elections, it probably won’t raise the odds of an exit from the euro, most analysts say.

    The chances of anti-euro candidate Marine Le Pen winning the second round on May 7 are slim and even if she does, the National Front party leader is unlikely to get a majority in the legislative vote in June, according to banks including Barclays Plc and UniCredit SpA. Without strong support in Parliament, her ability to push for a referendum on the country’s membership in the currency union will be limited, according to most currency strategists and economists.

    Nevertheless, a Le Pen victory can’t be ruled out and would spark a capital flight from France and peripheral euro nations such as Italy, Commerzbank AG says. The common currency slid 1.5 percent against the dollar in the past week on the mounting political concerns, while Credit Agricole SA and Morgan Stanley advised clients to sell the euro.

    Below is a compilation of economists’ and strategists’ views:

    .....................................................................

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-12/even-a-le-pen-win-won-t-be-enough-to-break-up-euro-banks-say

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.