10/2/17

Περί Στρατηγικής εκ του... αρχείου

Με τον Λάζαρο Μαύρο
Δ Υ Ο… ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ περί Στρατηγικής, τα οποία θα μπορούσαν να είναι διδακτικά. Αν ίσως υπάρξουν ποτέ πρόθυμοι να… διδαχθούν. Ξεκολλημένοι, προπάντων, απ’ το «εμείς δεν έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία» της αλαζονικής τους ανεπάρκειας.
Το 1ο αναφέρεται στην εναρκτήρια διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής τής Τουρκίας για το Κυπριακό. Μετά που οι Βρετανοί υποκίνησαν την Άγκυρα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα ΕΟΚΑ της Κύπρου. Το 2ο δείχνει τη συνέχιση τής ίδιας Στρατηγικής, ακόμα κι αν οι επόμενοι ανέτρεψαν με πραξικόπημα και κρέμασαν εκείνους που τη σχεδίασαν…

- 1 9 5 6 : Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές προσκάλεσε, από το… αγρίως αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το σημαίνον στέλεχός του και ικανό καθηγητή Νιχάτ Ερίμ και του ανέθεσε την εκπόνηση Στρατηγικής για την Κύπρο. Προϊόν: Οι δύο Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956. Αποτελούν έκτοτε, τη θεμελιώδη κι απαρέγκλιτη Στρατηγική όλων ανεξαιρέτως των τουρκικών κυβερνήσεων (1956-2017).
- ΜΕ ΒΑΣΗ τις Εκθέσεις Ερίμ, η κυβέρνηση Μεντερές, διά του υπ.Εξ. Φατίν Ρουστού Ζορλού, ανέθεσε μυστικά στο «αθέατο» Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Γ.Ε.Π.) του στρατού, τον σχεδιασμό της αναγκαίας, «υπόγειας», στρατιωτικής στρατηγικής, προς εφαρμογή του Σχεδίου Ερίμ. Ο ταγματάρχης Ισμαήλ Τάνσου εκπόνησε το 1957 το επιτελικό «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου»:

- ΓΙΑ ΤΗ δημιουργία στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο του μυστικού στρατού τής ΤΜΤ (1958). Υπό τη διοίκηση Τούρκου εν ενεργεία συνταγματάρχη κι άλλων αξιωματικών που στάλθηκαν στην Κύπρο με πλαστές ταυτότητες επαγγελμάτων κι αποστολή, την αναγκαία για το Σχέδιο έναρξη (α) αιματηρών διακοινοτικών συγκρούσεων και (β) τη δολοφονική φίμωση κάθε διαφωνούντος Τουρκοκυπρίου. Όταν ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, η ΤΜΤ ήταν ήδη εξοπλισμένη με οπλισμό για 10.000 «μουτζαχίντ» (ένοπλους μαχητές).

- 1 9 6 0 : Την 27η Μαΐου, στρατιωτικό πραξικόπημα Κεμαλιστών ανέτρεψε τον Μεντερές, τον οποίο, όπως και τον Ζορλού, τους καταδίκασαν σε θάνατο και τους κρέμασαν. Οι πραξικοπηματίες επέδραμαν και στο Γ.Ε.Π. που το θεωρούσαν ως τη μυστική «Γκεστάπο» του Μεντερές. Ο Ισμαήλ Τάνσου εξήγησε στον επιφανή Κιονελίτη πραξικοπηματία συνταγματάρχη Αλπασλάν Τουρκές (μετέπειτα αρχηγό - Φύρερ των «Γκρίζων Λύκων» και πατέρα τού νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, του Τουγρούλ Τουρκές) τη μυστική «εθνική» τους αποστολή για την Κύπρο. Αποτέλεσμα:

Η ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ κυβέρνηση που κρέμασε τους Μεντερές - Ζορλού όχι μόνο ακολούθησε, αλλά κι ενίσχυσε δι’ όλων των μέσων την περαιτέρω υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής τους… Τα παρέθεσε στο βιβλίο του «Φάκελος ΤΜΤ» 1998 ο Σπύρος Αθανασιάδης. Τα έγραψε και στο δικό του βιβλίο «In Reality No One Was Asleep» o ίδιος ο Ισμαήλ Τάνσου (μετφρ. στ’ αγγλικά 2007 Αϊχάν Σουτζιούογλου), αλλά:
Ποιος από το κυπριακό κράτος, τις κυπριακές κυβερνήσεις, τις ηγεσίες των πάνσοφων κομμάτων… διαβάζει, ή σκαμπάζει από… Στρατηγική, αφού όπως ανέκαθεν διατείνεται - εκφράζοντας προφανώς όλους - ο ηγέτης τού ΑΚΕΛ, «εμείς δεν έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία» για… οτιδήποτε;
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποιοι, κλιμακωτά διαδοχικοί, υπομονετικά επίμονοι και «κεκτημένα» προστιθέμενοι, στόχοι τής πάγιας εναντίον του Ελληνισμού στην Κύπρο, Στρατηγικής τής Τουρκίας, επιτυγχάνονται φέτε-φέτα, μέσα από τη διαδικασία των «διακοινοτικών» συνομιλιών (τον «μόνο δρόμο», αφορισμένων όλων των -ποιων;- άλλων), από τις «4 Κατευθυντήριες Γραμμές» των Μακαρίου - Ντενκτάς 12.2.1977 ώς την «Κοινή Διακήρυξη» Αναστασιάδη - Έρογλου 11.2.2014 και την από 12.1.2017 Πενταμερή της Γενεύης των Αναστασιάδη - Ακιντζί;
Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.