12/2/17

Κρίσιμες αποφάσεις για την Κύπρο πίσω από κλειστές πόρτες

Του Κώστα Βενιζέλου
Πανηγυρίζουν για την αναλογία 4:1 που αφορά την παρουσία Ελλαδιτών και Τούρκων στο νησί μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό, που θεωρείται σύγκλιση, αν και ο κ. Ακιντζί το ξανασκέφτεται. Οι Ελλαδίτες είναι υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε. και με τον περιορισμό που τίθεται βασικά ψαλιδίζονται δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ένωσης σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης.
Το αντιεπιχείρημα είναι πως διαφορετικά δεν θα μπορούσε να περιοριστούν οι Τούρκοι να έλθουν μαζικά στην Κύπρο. Κοντολογίς, αντί να διασφαλισθεί ένας κανόνας που ισχύει σε όλη την Ε.Ε. για πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλαδιτών. Μετά αρχίζουν, βέβαια, στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται πως ακόμη και «όλοι οι Ελλαδίτες να έλθουν στην Κύπρο, που δεν θα έλθουν», δεν θα έχουμε πρόβλημα καθώς υπάρχει η αναλογία. Και ποιος είναι εκείνος που καθορίζει πόσοι θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.;
Αυτοί που είναι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και κόβουν- ράβουν μια συμφωνία που δεν υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα; Με τέτοιες προσεγγίσεις είναι που έχουμε φτάσει στο σημείο η Τουρκία να ζητά εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. και για Τούρκους πολίτες που θα ζουν στην Κύπρο. Δεν εννοεί βέβαια αυτούς, τους έποικους, που θα νομιμοποιηθούν με την αναλογία πληθυσμού  802.000 με 220.000 καθώς εκείνοι θα είναι πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου. Εννοεί  όσους θα εξασφαλίζουν άδεια παραμονής και θα ζουν στην Κύπρο.

Η ιστορία με τον περιορισμό των δικαιωμάτων «κολλά» και στις προσεγγίσεις που ακούγονται σιγά-πυκνά, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους, στα χωριά τους. Γι' αυτό, λένε οι ειδήμονες, να μην ανησυχούν οι Τούρκοι και... κλείνοντας με νόημα το μάτι αφήνουν να εννοηθεί πως «κάτι άλλο θα διεκδικήσουν». Πώς προκύπτει πως δεν θα επιλέξουν να επιστρέψουν πολλοί Ελληνοκύπριοι; Τους έχουν ρωτήσει ή έχουν κανένα μηχάνημα μέτρησης;

Με αυτή τη λογική συζητούσαν αρχικά και με τον «συναισθηματικό δεσμό» που έχει ένας άνθρωπος με την περιουσία του (Όποιος ήταν πριν το 1974 κάτω των δέκα χρονών δεν θα μπορεί να επιστρέψει και θα έχουν περισσότερα δικαιώματα στις περιουσίες οι σφετεριστές). Μετά που μέτρησαν τις αντιδράσεις ανέκρουσαν πρύμναν. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό καθώς υπάρχει διαφωνία, αν και ο λαλίστατος τις τελευταίες ημέρες κ. Ακιντζί το θεωρεί μέσα στο πακέτο συμφωνίας για το περιουσιακό.

Το Κυπριακό καταδιώκεται από διάφορους μύθους, που έχει να κάνει με το τι θέλει και τι όχι ο πολίτης. Από τη μια είναι η λαϊκή κυριαρχία και από την άλλη οινομολάγνοι, που αποφαίνονται παραμένοντας ενίοτε απόμακροι από την πραγματικότητα. Μια φορά ρωτήθηκαν οι πολίτες και αποφάνθηκαν πως αυτά που συζητούνταν και συσσωρεύθηκαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας δεν ήταν αποδεκτά. Ρωτήθηκαν οι πολίτες και αποφάσισαν σε δημοψήφισμα.

Και αμέσως μετά άρχισαν οι ερμηνείες του αέρα. Απέρριψαν μεν το σχέδιο αλλά δεν σημαίνει αυτό αλλά εκείνο. Ό,τι τους βόλευε, δηλαδή, για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική, την αποτυχημένη και αδιέξοδη. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Αποφασίζουν πόσοι θα επιστρέψουν, εάν θα επιστρέψουν, που θα ψηφίζουν και ποιοι θα ψηφίζονται κ.λπ.

Πηγη : apopseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.