17/2/17

Με τι απειλεί η Ρωσία την Τουρκία; Ένα συγκλονιστικό άρθρο που πρέπει να μελετηθεί - Διάβασέ το και κράτατο κάπου, θα χρειαστεί!!!

Με τι απειλεί η Ρωσία την Τουρκία; Ένας σοκαριστικός ισχυρισμός 
(Φωτ.: pravdareport.com)
Άρθρο γνώμης internethaber.com
Η Μόσχα θέλει να συμπεριλάβει και το PYD στις συζητήσεις για την εκεχειρία στη Συρία, που γίνονται στην Αστάνα και η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτό.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει το λάθος που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας: προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία δίπλα της, με απειλές.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με της Ρωσία έχουν σκαμπανεβάσματα. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα σκαμπανεβάσματα έχουν γίνει ακόμη πιο έντονα. 

Η στιγμή που πέφτει το ρωσικό αεροσκάφος (φωτ.: @beijinghour)
Οι σχέσεις που εξελίχθηκαν σιγά-σιγά μετά τον ψυχρό πόλεμο, βελτιώνονταν χωρίς πρόβλημα μέχρι τον εμφύλιο στη Συρία. Παρόλο που ο εμφύλιος στη Συρία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι δυο χώρες η μία την άλλη, και οι δυο πλευρές προσπάθησαν να συνεχίσουν το είδος των σχέσεων που είχαν. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 24/11/2015 έγινε η αιτία για μια σοβαρή κρίση. Οι σχέσεις που μετά την κατάρριψη ήταν σε ένταση για έναν περίπου χρόνο, άρχισαν να βελτιώνονται μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Μετά από την επίσκεψη εκείνη, οι δυο χώρες είχαν μια επιτυχημένη συνεργασία στη Συρία. Αλλά στο σημείο που φτάσαμε, η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα λάθος που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της: δεν βλέπει ότι πρέπει να παροτρύνει την Τουρκία θετικά, αλλά προσπαθεί να την κρατήσει στο πλάι της με απειλές.
Ο Ομπάμα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να περιπέσει σε τέλμα η κατάσταση στη Συρία
Από την πρώτη μέρα της κρίσης η Τουρκία στήριξε την εδαφική ακεραιότητα και την δημοκρατική μεταμόρφωση της Συρίας.
Αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έδωσε σημασία ούτε στην εδαφική ακεραιότητα, ούτε και στη δημοκρατία. Αντιθέτως, επέλεξε μια ενεργητική στρατηγική για τη μη εύρεση λύσης.
Επέλεξε μια δομή που βασιζόταν σε μάχη για την εξουσία. Έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, για να δημιουργήσει ένα τέλμα, όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις μάχονται η μία την άλλη και οι χώρες της περιοχής είναι αντιμέτωπες η μια με την άλλη.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Οι Τούρκοι έχουν την ψευδαίσθηση της επιλογής. Νομίζουν ότι μπορούν να επιλέξουν τι θα κάνουν και με ποιους θα το κάνουν αγνοώντας ότι είναι ένα απλό πιόνι στην διεθνή σκακιέρα που το κινούν κατα βούληση οι μεγάλες δυνάμεις. Ο ίδιος ο αρθρογράφος αναφέρει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απειλούν την Τουρκία με το ίδιο πράγμα, το PYD. Προς ποια λοιπόν κατεύθυνση θα στραφούν πλέον εφόσον και οι δύο μεγάλοι παίκτες τους απειλούν με το ίδιο ακριβώς πράγμα? Αναμένουν αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση Τραμπ την στιγμή που η τελευταία εξοπλίζει τους Κούρδους? Η θα ανεχθεί η Ρωσία την παρουσία της Τουρκίας στον έδαφος της Συρίας αν η Τουρκία αλλάξει στάση?

    Τέλος, δεν μπορώ να κατανοήσω από που πηγάζει τόση αυτοπεποίθηση από πλευράς Τουρκίας την στιγμή που δεν μπορούν χωρίς έξωθεν βοήθεια να καταλάβουν μία μικρή πόλη ενώ ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να φέρουν απέναντί τους παραδοσιακούς συμμάχους. "Η Τουρκία μοιάζει με μία αλεπού, μόλις μυριστεί ότι της στείνουν παγίδα αρχίζει και χοροπηδάει και το μόνο που καταφέρνει είναι να πιαστεί και από τα τέσσερα πόδια."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φαίνεται ότι θα της συμβεί αυτό που φοβάται" καταλήγει ο συγγραφέας, η Ρωσία όμως ή μήπως η Τουρκία; Αυτοπεποίθηση δηλώνουν ή αγωνία οι κραυγές;

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω αυτοπεποίθηση, γιατί δεν θα χρησιμοποιούσαν ανοικτά απειλές αλλαγής στρατοπέδου. Θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να μεταπηδούν σε διαφορετικά στρατόπεδα ανάλογα με τα συμφέροντά τους και όσο συχνά θέλουν χωρίς καν να υπολογίσουν την γνώμη των μεγάλων δυνάμεων. Απειλούν ανοικτά τους πάντες, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία νομίζοντας ότι όλοι τους χρειάζονται και ότι δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα με την Τουρκία χωρίς να έχει λόγο.

      Διαγραφή
    3. η τουρκια ειναι μεταξυ σφυρας και ακμονος...
      Αναρωτιεμαι για εμας τι ρολο να επιφυλασσουν οι "μεγαλοι";

      Διαγραφή
    4. Πολύ φοβάμαι ότι είμαστε σε χειρότερη θέση από την Τουρκία. Με τόσους ισλαμικούς θύλακες εν υπνώση στην χώρα μας, σε λίγο καιρό με την Αλβανική μειονότητα και την δική μας εσωτερική φαγωμάρα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Η Τουρκία με λίγη πολιτική βούληση μπορεί να φέρει την ειρήνη στα εδάφη της έστω και αν αυτό σημαίνει μερική αυτονομία σε ορισμένες περιοχές της. Εμείς???

      Διαγραφή
    5. Ιδιαίτερη γνώση περί ψυχολογικών επιχειρήσεων δεν διαθέτω, διαισθητικά μου φαίνεται πως: Όσο μεγαλύτερες οι απειλές που εκτοξεύεις, η δύναμη που επειδεικνύεις και η βιασύνη σου ν' αλλάζεις φιλίες και τακτικές, τόσο δυσκολότερη η θέση που βρίσκεσαι.

      Διαγραφή
  2. Eπιμενω εδω και πολυ καιρο, μεσα απο την φιλοξενη αυτη σελιδα, οτι η ακρατη καιροσκοπικη εξωτερικη πολιτικη(διαχρονικα) της Ρωσσιας θα πληρωσει βαρυ τιμημα, και ειδικα η προσπαθεια εφελκυσης της τουρκιας εξω απο την αμερικανονατοικη σφαιρα επιρροης, ειναι η παγιδα της Αγκυρας....Ας τελειωνουν οι ρωσσικες αυταπατες....Η Ρωσσια δεν μπορει να σηκωσει το "βαρος" της τουρκιας για πολλους λογους αλλα κυριως γιατι δεν επαρκουν τα χρηματα (Αρα και της συντηρησης της τουρκιας μακρια απο την δυση)...Επιπροσθετως απο την στιγμη που η τουρκια διεκοψε τον κουρδικο διαδρομο θα επανελθει στις αγκαλες τις Δυσεως που ειναι ο οικονομικος της πνευμονας...Κανεις δεν παιζει με την ισχυ της Δυσης οσο και αν εχει αποδυναμωθει, ειδικα αν ειναι μικρομεγαλος οπως η μπουγιουκ γειτων......Τα πετρελαια θα περασουν και μεσα απο την κουρδικη περιοχη και μεσα απο τον ελεγχομενο απο την τουρκια συριακο κομματι(και πιθανον να βγουνε απο την αλεξανδρεττα)....Ετσι η γειτων θα κερδισει καποια χρονια ισορροπιιας με το αναδυομενο κουρδικο κρατος κανοντας μπιζνες μαζι του οπως ακριβως κανει στο β.Ιρακ με μπαρζανι και ταλαμπανι.....Ετσι και οι αμερικανοι θα ειναι ευτυχεις, και μερικως οι κουρδοι,σιγουρα ευχαριστημενος ο Σουλτανος που την γλυτωσε , και και θα μεινει με το παγωτο ΜΟΝΟ Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑς τσαρος....Ο οποιος ειχε την ευκαιρια πραγματικα να ξαναμπει χοντρα στο παιχνιδι στην Μ ανατολη, αλλα ας μην γελιωμαστε υπερδυναμη εισαι οταν εχεις και τα οπλα και τα λεφτα και ο Πουτιν δεν τα εχει αρκετα..... να δουμε πως οι ρωσσοι θα βγαλουν εξω απο την συρια την τουρκια? Με ποιον? με ανταρτικο των κουρδων?(που δεν λυγισε την μπουγιουκ) 30 χρονια? με τον καθημαγμενο συριακο στρατο? Η τουρκια ηρθε για να μεινει στην συρια και μακαρι να διαψευστω......οποιος κερδιζει εδαφος αυξανει την γεωστρατηγικη του αξια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "η ακρατη καιροσκοπικη εξωτερικη πολιτικη(διαχρονικα)"

      Αυτοί οι επιθετικοί προσδιορισμοί, μάλλον την τουρκική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζουν, παρά την ρωσική.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρωσω οτι η καιροσκοπικη πολιτικη της Ρωσσιας στην Συρια εγινε εξ αφορμης Α)της αποστασης των γραμμων ανεφοδιασμου της πολεμικης της μηχανηςΒ) ωστε να σφραγιστουν οι γραμμες ανεφοδιασμου της ΙΣΙΣ μεσω τουρκιας και να πεσει το Χαλεπι πιο γρηγορα....Οι ρωσσοι πιστεψαν οτι ο ψυχολογικος αντικτυπος αυτης της νικης θα τελειωνε τον πολεμο τουλαχιστον με μερικους απο τους αντιπαλους του ΑΣΑΝΤ.....Για ΑΥΤΟ και επετραπη ολεθριως στην τουρκια να εισελθει στην Συρια , και με την προσδοκια οτι οι αμερικανοι θα την πιεζαν ωστε να διαρραγει η σχεση...Μονον που ο τραμπ ενδιαφερεται να φαγωθει το ποντικι(ΙΣΙΣ) ανεξαρτητου γατας(κουρδοι -ΤΟΥΡΚΙΑ) ....Ετσι σε λιγο θα εχουμε ακομη ενα "εχθρικο" κουρδικο θυλακα προς το ΡΚΚ αυτη την φορα στο εδαφος της Συριας εχθρικο προς τον Ασαντ και συνεργαζομενο με την Μπουγιουκ ωστε να περασουν τα πετρελαια.....και πειτε μου μετα ποιος ητηθηκε στην συρια......

      Διαγραφή
    3. >Μονον που ο τραμπ ενδιαφερεται...<

      Πολλοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο εκάστοτε πρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει απολύτως τίποτε, διότι αυτή καθορίζεται από ισχυρά κέντρα οργανωμένων συμφερόντων.

      Διαγραφή
  3. oλα αυτα παρα πολυ σωστα δοσμενα...
    ομως,υπαρχουν μερικες παραλειψεις-ασαφειες.
    1)Οι ΗΠΑ επιθυμουν διακαως την συγκρουση της τουρκιας με το Ιραν...
    2)Σαυτην την διαδικασια,ευελπιστουν να "εκβιασουν¨την συμφωνη γνωμη της Ρωσιας.
    Αρα,η δηθεν φιλια της τουρκιας με την ρωσια ειναι ουσιαστικα ενα ακομη "δωρακι" της δυσης προς την ρωσια με σκοπο τον δελεασμο της.
    3)Σε περιπτωση αποτυχιας της φιλικης προσεγγισης ρωσιας-τουρκιας,τοτε η τουρκια θαχει να αντιμετωπισει την Ρωσια,το PYD & το Ιραν.Οι δε δυτικοι θα σπρωξουν την ρωσια προς την Κινα,κατι που προφανως δεν θελουν.Eρωτηματικο θα αποτελει ο ρολος της Ινδιας που επιμενουμε να την βγαζουμε απο την εξισωση.Αλλα εδω καποιο λογο θαχει κιη Μ.Βρετανια.
    Καταληκτικα,νομιζω οτι η ρωσια παιζει εξυπνα ενισχυοντας το PYD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.