10/2/17

Σκάνδαλο μεγατόνων η βόμβα στο Κορδελιό

Γράφει ο ταξίαρχος ε.α. Γιώργος Μουρουζίδης

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Την Κυριακή οι κάτοικοι της περιοχής του Νέου Κορδελιού θα μετακινηθούν, ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενη έκρηξη κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας. Η τελευταία μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Ν. Κορδελιού χρονολογείται από την εποχή που εγκατέλειψαν την πατρογονική τους εστία στη Μ. Ασία, εξαιτίας της διαχρονικής ελληνικής διχόνοιας και των σφαλμάτων τής τότε στρατιωτικής ηγεσίας .
Δυστυχώς η διχόνοια, οι έριδες, ο τοπικισμός, τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι εγωισμοί ποτέ δεν εξέλιπαν από αυτήν τη χώρα.
Μολονότι μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ανάλογες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία, ακόμα και εντός αστικού ιστού, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκκένωση περιοχής στην Ελλάδα.
Επιχείρηση στο Ικόνιο του Πειραιά για εξουδετέρωση βόμβας 500 κιλών, τον Ιούλιο του 2009.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά:
  • Στις 26 Δεκεμβρίου 2016, 54.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη του Άουγκσπουργκ στη νοτιοκεντρική Γερμανία, όταν εργάτες ανακάλυψαν μια βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Λόγω του μεγέθους της βόμβας (1,8 τόνοι), η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 βρέθηκε βόμβα 250 κιλών στο Ντόρτμουντ. Η ακτίνα εκκένωσης ήταν 250 μέτρα.
  • Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκσκαφών για την κατασκευή σταθμού του μετρό στον Πειραιά, βρέθηκε βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛΑΣ που απέκλεισε το σημείο για αρκετή ώρα, ενώ αργά το απόγευμα η ειδική μονάδα του στρατού ΤΕΝΞ, την παρέλαβε με ασφάλεια.
Η επικείμενη επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από προσωπικό του ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς), το οποίο έχει μικρότερη εμπειρία, συγκριτικά με την εμπειρία που απέκτησαν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ (Σώμα Υλικού Πολέμου) από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης και καταστροφής εκατοντάδων βομβών τα τελευταία 70 χρόνια.
Ήδη από το 1949, η ειδικότητα του πυροτεχνουργού είναι νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου του ΣΞ.
Μέχρι το 2014, στο φάσμα των...

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

3 σχόλια:

  1. κε Ταξίαρχε..

    για κάποιον που έχει σχέση με τις Ε.Δ αυτά που γράφετε ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ..σκεφθείτε πως ακούγονται σε κάποιον εκτός Ε.Δ....
    Μάλλον είναι αξίωμα ότι.."ου γαρ έρχεται μόνον"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πλάκα είναι ότι επικαλούμενος τις διχόνοιες ως πληγή , συμβάλλει σε ακόμα μία ...
    για ένα θέμα που ίσως γνωρίζει κάτι παραπάνω από μένα ,τον άσχετο, αλλά αγνοεί σαφέστατα λιγότερα από αυτούς που τους ανατέθηκε να το ΛΥΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτονομία και Πάσης Ελλάδος, ναούμ!!!

    Το περιστατικό εδώ, θυμίζει εποχές πριν το 1984 (*), τότε που η Αστυνομία Πόλεων και η Χωροφυλακή ήταν αυτόνομα Σώματα (είχαν δλδ τον δικό τους αρχηγό και υπάγονταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) και μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις υπήρχε συνεργασία των δύο Σωμάτων (και αν δούλευαν καλά οι μοτορόλες του Τοτόμη... χαχαχα!).

    Διαβάζαμε τότε στις εφημερίδες, που έγραφαν χαρακτηριστικά ότι π.χ. ένα περιπολικό της Αστυνομίας κυνηγούσε στη Λεωφ. Βουλιαγμένης ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο και λίγο πριν το ύψος της τότε Αμερικάνικης Βάσης «Ελληνικόν» (στάση «Χασάνι»), σταματούσε την καταδίωξη, αφήνοντας έτσι ανενόχλητους τους κλέφτες να συνεχίσουν την έξαλλη (**) πορεία τους προς Γλυφάδα, διότι - όπως έγραφαν οι φυλλάδες -... οι αστυνομικοί του περιπολικού θα ελέγχονταν μετά αυστηρά από τους ανωτέρους τους, επειδή - κυριολεκτικά - θα «έμπαιναν στα χωράφια» της τότε Χωροφυλακής, αν τελικά συνέχιζαν την καταδίωξή τους!!!

    Η Αστυνομία Πόλεων ήταν ένα σώμα 10-12 χιλιάδων ατόμων, σαφώς μικρότερο της Χωροφυλακής, με αποστολή την αστυνόμευση των πόλεων της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Κέρκυρας.

    Τα προάστια της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, το νησί της Κέρκυρας εκτός από την πόλη, η πόλη της Θεσσαλονίκης και όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια ήταν στην ευθύνη της Ελληνικής Χωροφυλακής, καθώς επίσης τα Δικαστικά Μέγαρα, η Βουλή, τα Ανάκτορα και η ασφάλεια υψηλών προσώπων σε όλη την επικράτεια.

    Η Αστυνομία Πειραιά ήταν η πιο διαβόητη για τη σκληρότητά της, λόγω και της ισχυρής παρουσίας του ΚΚΕ στην περιοχή.

    (*) Το 1984 αποφασίστηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη να συμπτυχθούν τα δύο Σώματα σε ένα, την Ελληνική Αστυνομία, πράγμα που έγινε τον Οκτώβριο με τον Νόμο 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ - 152. Η Ελληνική Αστυνομία συστήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1984 και ώρα 12.00'.

    (**) κλασική ατάκα της εποχής: «Γιατί κυρ αστυνόμε να μην σε περάσω;;; Αφού έχω καλjύτερο εργαλjείο (Ford Mustang «πουσαρισμένο») απ' το δ' κό σ' (περιπολικό Saravalaki)»

    [σοβαρά στοιχεία από Wikipedia και εφημερίδες]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.