1/2/17

Διόρθωση ενός ρήματος για τις «Εγγυήσεις»

 Με τον Λάζαρο Μαύρο
Γ Ι Α ΤΗΝ πρέπουσα αλλαγή ενός ρήματος προς το καταλληλότερο, η σημερινή στήλη. Ενός ρήματος τής παρελθούσας Παρασκευής 27τρ. στο «Ειρήσθω» που είχε τον τίτλο «Προς τους 2 Νίκους, ο 1ος Γεν. Εισαγγελεύς Κρ. Τορναρίτης». Κι απευθυνόταν ονομαστικά στον Υπ.Εξ. του ελλα-δικού μας κράτους κ. Νίκο Κοτζιά και τον κ. Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο του κυπριακού μας κράτους. Όπου αναδημοσιεύτηκε Γνωμάτευση του αειμνήστου Κρίτωνος Τορναρίτη, πρώτου Γενικού Εισαγγελέως της Κυπριακής Δημοκρατίας, περί της «Συνθήκης Εγγυήσεως» του 1960, από δημοσίευμα της λευκωσιάτικης εφημερίδος «Ελευθερία» τής 23ης Ιανουαρίου 1965…
Σ Τ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ σχόλιό μας, γράψαμε ότι η Ελλάς [και η Κύπρος] ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος ΔΥΝΑΤΑΙ μονομερώς να καταγγείλει και να καταργήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων τού 1960, στην οποία υπήρξε - δυστυχώς και ζυριχικώς - συμβαλλόμενο μέρος. Κι ότι, επίσης, ΔΥΝΑΤΑΙ να καταθέσει και τα σχετικά διαβήματά της στον ΟΗΕ.
Επειδή, προπαντός, αφορούν και τις διατάξεις Αναγκαστικού Δικαίου (Ius Gogens) τού Καταστατικού Χάρτη τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τις οποίες, διατάξεις, εξυπαρχής παραβίαζε κι έκτοτε παραβιάζει η εν λόγω Συνθήκη, υπογραφείσα το ’60 υπό τού Ηνωμένου Βασιλείου, της Τζουμχουριεττί τής Τουρκίας, τού Ελληνικού Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας και, που γι’ αυτό τον λόγο, ήταν από το 1960 παράνομη («Ειρήσθω» 27.1.2017)…
Τ Ο ΡΗΜΑ που πρέπει ν’ αλλάξει, είναι το «δύναται».
- ΚΑΙ να αντικατασταθεί με το ρήμα «υποχρεούται».
- ΔΗΛΑΔΗ: Και η Ελλάς και η Κύπρος, δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη μέλη του ΟΗΕ, όχι μόνο δύνανται αλλά, πολύ περισσότερο, έχουν και υποχρέωση, έκαστο μονομερώς, να καταγγείλουν και να καταργήσουν την εξ αρχής συγκρουόμενη με το συγκροτημένο στον Καταστατικό Χάρτη τού ΟΗΕ Αναγκαστικό Διεθνές Δίκαιο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις του, οι οποίες δεν επιτρέπουν αλλ’ απαγορεύουν ρητώς σε όλα τα κράτη, οποιασδήποτε μορφής «επεμβατικά δικαιώματα» σε βάρος οιουδήποτε άλλου κράτους…

Ε Ι Ν Α Ι ΚΑΙ επικαίρως κατεπείγον αυτό το καθήκον των Κυβερνήσεων των δύο κρατών, αφού, ήδη, εισήλθαν από 12ης Ιανουαρίου ε.έ. στην «Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης» που ο Γ.Γρ. του ΟΗΕ συγκάλεσε με τις «Τρεις Εγγυήτριες του 1960» και η οποία προσήλκυσε το ενδιαφέρον και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Πότε θα είναι ξανά καταλληλότερος χρόνος, για να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με τις απεχθέστατες και παράνομες «Εγγυήσεις» και με τα «Επεμβατικά» δήθεν «Εγγυητικά» (κάθε είδους) Δικαιώματά» τους, είτε «αναχρονιστικά» είτε και «εκσυγχρονιστικά»;

Η ΣΤΗΛΗ ευχαριστεί τον εμβριθώς μελετήσαντα τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο αναγνώστη, για την υπόδειξη τής οφειλόμενης αντικατάστασης του ρήματος «δύναται» με το ρήμα «υποχρεούται». Κι η σημασία του είναι προφανέστατη...
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Μπορούν άραγε τα καλά μας πανεπιστήμια, να προσκαλέσουν σύντομα τους κ.κ Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ και Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια ημερίδα με τους πανεπιστημιακούς τουρκολόγους όλων των διαφορετικών απόψεων, για να διερευνήσουν δημοσίως (για να μάθει κι ο λαός) ποιες είναι οι γνώσεις, οι εκτιμήσεις και οι γνώμες τους για τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ προθέσεις της Τουρκίας επί του Κυπριακού, ώστε να εξιχνιαστεί γιατί άλλα φαντασιώνονται και δεν πείθονται από τις δηλώσεις του κ. Τουγρούλ Τουρκές, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβερνήσεως, του κ. Μεβλούτ Τσιαβούσογλου, υπ.Εξ. της Τουρκίας, ούτε κι απ’ το 105σέλιδο έγγραφο της Τουρκίας (των κ.κ. Νταβούτογλου και Τσιαβούσογλου) 23ης Ιουνίου 2014 για την Κύπρο στην ΕΕ, ούτε κι από το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» του πρώτου, μεταφρασμένο ήδη στα ελληνικά από το 2010;
Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.