16/2/17

Τριγμοί στο εσωτερικό κομμάτων λόγω ενωτικού δημοψηφίσματος

Γιώργος Καυκαλιάς
Οι προεκτάσεις και οι εντάσεις από την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, δε λένε να κοπάσουν.
Πέραν της έντασης που έχει προκληθεί στο πεδίο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία αναγκάζει τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να λειτουργήσει σήμερα ως "πυροσβέστης", μετά και τις αντιδράσεις Ακιντζί, η ένταση έχει μεταφερθεί και εντός των κομμάτων τα οποία τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας.
Σημαντικά στελέχη έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους, από αυτή του κόμματός τους, ιδιαίτερα σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Ο Γιάννης Αρμεύτης, μέλος του ΔΗΚΟ και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος για δυο θητείες στη Λεμεσό, με ανάρτηση του στο Facebook, ξεκαθάρισε ότι θέτει τον εαυτό του εκτός ΔΗΚΟ, μέχρι να αλλάξει η ηγεσία του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "Από Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταστεί κομπάρσος του εθνικισμού και των άκρων".

Την θέση Αρμεύτη ασπάζεται και η Αθηνά Κυριακίδου η οποία σε σχόλιό της αναφέρει "Δυστυχώς Γιάννη μου, το κόμμα μας μεταλλάχθηκε σε ακροδεξιό και εθνικιστικό! Κρίμα!.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΚΟ στο δήμο Αγλαντζίας, Μαρίνος Κλεάνθους, αναφέρει "Μπράβο Γιάννη! Συμφωνώ και ακολουθώ το ίδιο! Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων" αναφέρει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ".

Πλήθος απλών υποστηρικτών και διαχρονικών μελών του ΔΗΚΟ, έχουν εκφραστεί εναντίον του ότι το κόμμα τους ακολούθησε το ΕΛΑΜ στην τροπολογία που κατέθεσε, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και τριγμοί εντός του κόμματος, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.

Αντιδράσεις και εντός της ΕΔΕΚ

Ένα σημαντικό στέλεχος της ΕΔΕΚ, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης εκφράζει την αντίθεσή του σε ότι αφορά στη στήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας και αναφέρει ότι "δεν προσφέρουμε τίποτα με το εξαντληθούμε σε λαικίστικες προσεγγίσεις και σε ένα ανταγωνισμό να αποδείξουμε ότι είμαστε πιό Έλληνες από τον άλλο... κατέθεσαν την πρόταση οι υμνητές αυτών που στο όνομα της ένωσης έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο και ριζώθηκαν εδώ και μεις την στηρίξαμε γιατί φοβηθήκαμε τί; Να μας κατηγορήσουν για λιγότερο έλληνες. Ποιοί ,αυτοί που είναι ταυτισμένοι με τα χειρότερα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού; Η θα μπούμε στην λογική που καλλιεργούσε η ηγεσία του ΔΗΣΥ για χρόνια ότι Έλληνας είναι όποιος τυλιχτεί την ελληνική σημαία και πάει στο γήπεδο χειρονομώντας μάλιστα προσβάλλοντας μάλιστα το σύμβολο μας".

Ο κ. Παπαδάκης συνέχισε τονίζοντας ότι "Αύριο οι του ΕΛΑΜ θα προτείνουν στην βουλή να μειωθεί στο μισό ο μισθός τους βουλευτές και ο υπόλοιπος να πηγαίνει σε... φιλανθρωπικά ιδρύματα και επειδή κάποιοι ανόητοι θερμοκέφαλοι θα τους πουν μπράβο θα ακολουθήσουμε; Αντί να πουν όλοι και να φροντίζουν να μπαίνουν στη βουλή οι καλύτεροι που να αξίζουν πολύ περισσότερα απ αυτά που παίρνουν (με τις σωστές τους αποφάσεις) και πάλι ανάποδα θα πάμε.Το αποτέλεσμα να μπαίνουν στη βουλή οι ανίκανοι,οι ανεπάγγελτοι και εκατομμυριούχοι για το φίτσιο.Και ο δρόμος της κατηφόρας δέν θα έχει τέλος".

"Να πούμε ότι ο πόθος του ελληνισμού της Κύπρου για ένωση ήταν ένας μονόπλευρος έρωτας χωρίς ανταπόκριση γιατί οι κυβερνήσεις του αθηναϊκού κράτους δεν....γιατί δεν οι προστάτες τους για να μην ενοχληθούν τα συμφέροντα τους.Τη στιγμή που η Τουρκία εργάζεται μεθοδικά για αποαναγνώριση της Κ.Δ και μας αποκαλεί ελληνοκυπριακή διοίκηση εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε όπλα.Εκτός αν δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι η Κ.Δ αποτελεί την προστασία για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού".

Στο ίδιο ύφος και η επίσημη νεολαία της ΕΔΕΚ, η οποία διαφοροποιεί τη θέση της από αυτή της ΕΔΕΚ για το συγκεκριμένο θέμα. Η Νεολαία ΕΔΕΚ αποστασιοποιείται από την ΕΔΕΚ και διαφωνεί  με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για συμπερίληψη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στις επετείους στα σχολεία. Θεωρούμε ότι αυτή η υπερψήφιση δεν έχει να προσφέρει καμία καλή υπηρεσία στην παιδεία και στην βιωσιμότητα της όποιας λύσης όποτε και αν έρθει αυτή. Μια τέτοια κίνηση μόνο έξαρση εθνικιστικών τάσεων μπορεί να εξυπηρετήσει, αναφέρουν. Θεωρούμε ότι η χρησιμότητα μιας τέτοιας απόφασης μόνο αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει σε μια κατακερματισμένη ταξικά και οικονομικά κοινωνία, λέει η νεολαία της ΕΔΕΚ.
Κυβέρνηση: Δεν θα αφήσουμε κάποιους να εκτροχιάσουν τη διαδικασία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή "Όλα στο φως" του Ράδιο Πρώτο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα αφήσουν τη διαδικασία να εκτροχιαστει. Αν κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν μια απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, για να εξυπηρετήσουν δικά τους άλλα συμφέροντα, αυτό δε θα γίνει ανεκτό, ανέφερε. Η σημασία στη διαπραγμάτευση είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και εκεί η ε/κ πλευρά έχει ξεκάθαρες θέσεις. Αν ο κ. Ακιντζί θέλει τη λύση του Κυπριακού, αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

ΑΚΕΛ: Χωρίς συγκεκριμένες κινήσεις, φοβούμαστε αδιέξοδο στις συνομιλίες

"Ως ΑΚΕΛ έχουμε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη. Αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, φοβούμαστε ότι οι συνομιλίες πιθανό να καταλήξουν σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί επίσης να υποτιμάται το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά την όλη προσπάθεια", αναφέρει σε σημερινή του ομιλία ο Άντρος Κυπριανού.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.