12/2/17

Το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του ΓΓ ΟΗΕ στην Κων/πολη

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ προηγήθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 Μάριος Αδάμου
Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνάντησης που είχε διάρκεια μια ώρα και τριάντα λεπτά και η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, από πλευράς του, ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε στον κ. Γκουτέρες ότι η χώρα του θα συνεχίσει την στήριξη της για δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι στη διάθεση των εμπλεκόμενων μερών για να υποστηρίξουν την αναζήτηση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινοβραδινή συνάντηση του, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ:

"Συνήθως όταν με ρωτάνε αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για μια διαδικασία, απαντώ με μια διάσημη φράση του Jean Monnet: 'Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν είμαι απαισιόδοξος είμαι απλώς αποφασισμένος'.  Είμαι αποφασισμένος να κάνω το καλύτερό, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι πρωταγωνιστικός. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στις κοινότητες και τους εγγυητές".

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για συνέχιση της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διασφάλισης των καλύτερων δυνατών πιθανοτήτων για επιτυχή κατάληξη:

"Η πρόοδος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο θέμα της ασφάλειας και την ίδια ώρα να είναι συμβατή και με τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας".

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίστηκε ότι διαχρονικά η τουρκική στάση στις συνομιλίες ήταν εποικοδομητική:

"Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο, να τεθεί υπό ασφάλεια το μέλλον του τ/κ λαού και να μην υπάρξει κανένα δυσάρεστο γεγονός. Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για την Τουρκία είναι ένα από τα ζητήματα που δεν εγκαταλείπονται. Επιπλέον είναι εκ των ων ουκ άνευ η δίκαιη και ίση εκπροσώπηση της κάθε πλευράς στην νέα δομή που θα ιδρυθεί".

Επίσης ψηλά στην ατζέντα των επαφών του κ. Γκουτέρες στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Προσφυγικό.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.