22/2/17

Μύλος με το Ταμείο Υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Διασταυρούμενες διαφωνίες καθήλωσαν το ν/σ στην κοινοβουλευτική Επ. Οικονομικών

Λευκωσία: Οι διαφωνίες μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Υδρογονανθράκων προκαλούν σκοπέλους, με αποτέλεσμα να παραμείνει το νομοσχέδιο καθηλωμένο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Υπουργείο και Ελεγκτική Υπηρεσία αντί να τα βρουν, το χάσμα μεγαλώνει μεταξύ τους καθώς η δεύτερη με αυστηρή επιστολή που απέστειλε στη Βουλή στήνει στον τοίχο το Υπουργείο. Το κατηγορεί πως αρνείται να συμπεριλάβει εισηγήσεις της στο νομοθέτημα. Παράλληλα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί το Υπουργείο Οικονομικών «έχει την αβρότητα», κατά την έκφρασή της, «να μην της κοινοποιεί τις επιστολές που αποστέλλει στη Βουλή».
Όπως υποστηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, το νομοσχέδιο παρουσιάζει σημαντικές αποκλείσεις από τις θεμελιώδεις αρχές που είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ταμείου με την αποφυγή όσο το δυνατόν πολιτικών και άλλων παρεμβάσεων σε σχέση με τους διορισμούς και τις επενδυτικές αποφάσεις. Επίσης, υποστηρίζει πως παραβιάζονται οι αρχές σε σχέση με τη διασφάλιση της έγκαιρης εισροής των εισπράξεων στο Ταμείο από τους υδρογονάνθρακες, για να επενδυθούν ανάλογα. Εκφράζει φόβους για αφαίρεση σημαντικών ποσών και χρήση τους για άλλους σκοπούς, προτού αυτά κατατεθούν στο Ταμείο.

Οι κύριες διαφορές του Υπουργείου και της Υπηρεσίας είναι σε σχέση με τα στάδια ελέγχου. Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφωνεί με τον διορισμό της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου στην Επιτροπή Υπόδειξης του Ταμείου. Παράλληλα, διαφωνεί με τη δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να  διορίζει ανεξάρτητα μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου του Ταμείου Υδρογονανθράκων και ζητά τα μέλη της Επιτροπής να είναι μέλη από το Διοικητικού Συμβούλιο του Ταμείου. Όπως υποστηρίζει, ο διορισμός τρίτων προσώπων, πέραν δηλαδή των μελών του ΔΣ του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, θα αυξήσει τις δαπάνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών εμμένει στις θέσεις του. Μάλιστα, σε προηγούμενη επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας τάχθηκε υπέρ των διαφοροποιήσεων που προτείνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως θα συνιστά κακή πρακτική αυτό που εισηγείται το Υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου να υπάγεται απευθείας στο ΔΣ που διορίζεται από την Κυβέρνηση, αλλά όχι και στον εκτελεστικό διευθυντή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά τόνισε την ανάγκη  να υπάρξει σύντομη κατάληξη επί του νομοσχέδιου. Υπέδειξε πως έχει σημασία να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στους επενδυτές, ότι έσοδα από το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθούν με τον πιο βέλτιστο τρόπο. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως από το νομοσχέδιο απουσιάζει ένα πολύ βασικό στοιχείο που υπάρχει στο νορβηγικό μοντέλο. Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις από το Ταμείο σε έργα που έχουν προστιθέμενη αξία στα μακροοικονομικά της χώρας και δεν εξυπηρετεί τις κοινωνικές πολιτικές. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε πως το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να τους ενημερώσει για τον τρόπο που θα γίνονται οι επενδύσεις.

Γράφει: Ελευθερία Παϊζάνου
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.