21/2/17

Ένας έμπειρος «διανοητής του πολέμου» στην Εθνική Ασφάλεια του Τραμπ

Ένας έμπειρος «διανοητής του πολέμου» στην Εθνική Ασφάλεια του Τραμπ
O Tραμπ παρουσιάζει τον νέο του Σύμβουλο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Ο υποστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ αναλαμβάνει τη θέση του συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ μετά το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση του Μάικλ Φλιν.
Παρουσιάζοντας τον υποστράτηγο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για έναν άνθρωπο με εξαιρετικό ταλέντο και ικανότητες απόλυτα σεβαστό στις τάξεις των Ένοπλων Δυνάμεων.
Ο 54χρονος Μακμάστερ υπηρέτησε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (που έμεινε μόλις τρεις μέρες στη θέση του) δεν φαίνεται να έχει σχέσεις με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και προτού ορκιστεί ο νέος πρόεδρος, είχε επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Στις επαφές του εκείνες φέρεται να να είχε συζητήσει το θέμα των μέτρων που έλαβε ο Ομπάμα μετά τις αποκαλύψεις για ρωσικό κυβερνοπόλεμο κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Το περιοδικό ΤΙΜΕ είχε τον Μακμάστερ στη λίστα του 2014 με τα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα σε επίπεδο επιρροής, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ίσως αποδειχθεί ο «σπουδαιότερος διανοητής του πολέμου» του 21ου αιώνα.

Έχει επίσης τη φήμη του ανθρώπου που μιλά ανοικτά, χαρακτηριστικό που αρέσει ιδιαίτερα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε άρθρο του το 2013 στους Times της Νέας Υόρκης, ο Μακμάστερ σημείωνε ότι οι ΗΠΑ δεν διδάχθηκαν από τους πολέμους, καλώντας να βγουν συμπεράσματα και διδάγματα από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Προειδοποιούσε επίσης για το αυτονόητο: δεν πρέπει κανείς να αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από πολέμους όπως αυτούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς πρόκειται για μια συνεχή αλλαγή προκλήσεων, ενώ ζητούσε περισσότερη έμφαση στην επόμενη μέρα.

Θεωρούσε, για παράδειγμα, ότι στα πρώτα στάδια της επιχείρησης στο Ιράκ (πίσω στο 2003) δεν έγιναν αρκετές προσπάθειες για να καμφθεί -πολιτικά τουλάχιστον- η αντίσταση.

Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου αποτελεί ουσιαστικά το σύνδεσμο του Λευκού Οίκου με τις Υπηρεσίες Ασφάλειας και ασφαλώς είναι χρήσιμη η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.