9/2/17

Τέλος η ειδική βίζα στους Τούρκους πολίτες για τα νησιά του αν. Αιγαίου - Αντιδρά η Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Επιστολή στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, απέστειλε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους επισκέπτες.
Αναλυτικά, η επιστολή του υπουργού:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου, μετά την 30η Οκτωβρίου 2016.
Προς τούτο και το Υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων, προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφερειάρχη, η οποία με επιστολή-απάντηση προς τον υπουργό τονίζει πως «δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος», καθώς μια τέτοια απόφαση θα έχει τραγικές συνέπειες στον τουρισμό των νησιών.
Το κείμενο της επιστολής της Χρ. Καλογήρου:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη λάβαμε την υπηρεσιακού ύφους επιστολή σας με την οποία μας ανακοινώνεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».
Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος.
Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση.
Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω».
Πηγή: Λήμνος 

5 σχόλια:

  1. Η είσοδος είανι ελεύθερη μόνον για λαθρομετανάστες από εδώ και πέρα τελεία και πάυλα. Ελπίζω να είδατε τοπαρατράγουδο της Πάνια τι έκανε στην Ουκρανία στη συνέντευξη τύπου. Ο άνθρωπος έχει προφανώς νευρολογικά προβλήματα σίγουρα δε βρίσκεται σε αγωγή νομίζω πως μόνο και μόνο για ιατρικούς λόγους είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιο λόγο οι τουρκοι υπήκοοι να έχουν ειδική βίζα, από την στιγμή που μάλιστα που το τουρκικο κράτος αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε όσα με αίμα και διεθνείς συνθήκες μας ανήκουν;

    Στο κάτω- κάτω της γραφής δεν θα έπρεπε να μπαίνουν όλα κάτω από το πρίσμα της οικονομίας (της κονόμας) διαφορετικά ακόμα και τα πολυποικιλα λαμόγια θα πουλούσαν και τη μάνα τους την ίδια αν ήταν για αυτούς οικονομικά συμφέρον.

    Αλλωστε οι Τούρκοι υπήκοοι μία χαρά μπορούν να πάρουν θεώρηση βίζας όπως αλλωστε ισχύει και για όλους τους άλλους υπηκόους τρίτων χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω κατ' επανάληψη γράψει: Η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμείνει στην κατάργηση τής βίζας τόσο για τούς Τούρκους, όσο και για τούς Ρώσσους πολίτες. Αυτό θα ωφελούσε τα μέγιστα τον τουρισμό μας.
    Δυστυχώς, δεν αγωνιζόμαστε όσο και όπως πρέπει, για τα συμφέροντα τού τόπου. Ούτε τούτη η κυβέρνηση, ούτε οι προηγούμενες, οι οποίες μάλιστα έκαναν μεγάλη ζημιά στον τόπο (στον τουρισμό, αλλά όχι μόνο) μετέχοντας στις κυρώσεις κατά τής Ρωσσίας, που έγιναν αιτία να μάς βάλει κι εμάς στον μαυροπίνακα η Μόσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελεύθερα χωρίς βίζα οι Ρώσοι για 90 ημέρες.
    Βίζα σε όλους τους Τούρκους όπως ισχύει τώρα.
    Μείωση στο μισό των Αδειών Διέλευσης τουρκικών Φορτηγών από Ελλάδα και μηδενισμό τους εφόσον δεν τηρούν τους κανόνες στο Αιγαίο.
    Να μεταφέρουν τα προιόντα τους από αλλού και όχι μέσω της Εγνατίας. ΤΕΡΜΑ στην ανοχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πληροφορώ, διότι φαίνεσαι εντελώς άσχετος με το θέμα, ότι στους Ρώσσους θα δίνεται τώρα βίζα (αν δεν δίδεται ήδη) τριετούς και πενταετούς διαρκείας, πράγμα που έχει δύο καλά:

      α) Δεν χρειάζεται να υποβάλονται κάθε χρόνο στην χρονοβόρα διαδικασία τής έκδοσης βιομετρικής βίζας (απαιτεί την προσωπική παρουσία τού ενδιαφερομένου) και
      β) Με το να έχει ήδη την βίζα για την Ελλάδα ο Ρώσος, έχει κίνητρο να την επισκεφθεί ξανά εντός τής προσεχούς τριετίας/πενταετίας.

      >Βίζα σε όλους τους Τούρκους όπως ισχύει τώρα<

      Οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι τουρίστες, που έχομε, μαζί με τούς Ρώσους, διότι αφήνουν χρήματα. Γιατί θέλεις να τιμωρήσεις τούς συμπατριώτες σου και δη τούς σκληρά δοκιμαζομένους νησιώτες τού Αιγαίου, βάζοντάς τους εμπόδια και στερώντας τους το ψωμί; Για ποιον λόγο να μην επιδιώξει η Ελλάδα την εξαίρεσή της από την υποχρέωση να ζητά βίζα από τούς Τούρκους, όπως κι αυτοί δεν ζητούν από μάς;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.