8/2/17

Χάσμα… απ' τον Βορρά μέχρι τον Νότο, στο χάρτη που κατέθεσε ο Ακιντζί στη Γενεύη

Χάρτη, με τον οποίο «ισοπεδώνει» όλα τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες γραμμές, κατέθεσε ο Ακιντζί στη Γενεύη
Μόνον αριθμητική είναι η μικρή διαφορά ανάμεσα στους δύο χάρτες που έχουν κατατεθεί. Είναι χειρότερος και από το Σχέδιο Ανάν

Χαώδεις είναι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον χάρτη που κατέθεσε στη Γενεύη η ε/κ πλευρά και σε αυτόν που κατέθεσε η τ/κ πλευρά μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες στις «Τομές στα Γεγονότα» για τις λεπτομέρειες του χάρτη που παρέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο κατοχικός ηγέτης.
Συγκρίνοντας τα δεδομένα και των δύο χαρτών, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι οι διαφορές είναι τεράστιες και ότι η διαφορά του 1%, στην οποία τόσες φορές έχει αναφερθεί ο κ. Έιντε ως μικρή απόσταση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ας ξεκινήσουμε από τα τρία πρώτα γενικά στοιχεία των τριών χαρτών:
· Ποσοστό Εδάφους: Ο τ/κ χάρτης προσδιορίζει το τ/κ συνιστών κρατίδιο στο 29,15%, ενώ ο ε/κ χάρτης το ορίζει στο 28,2%.
· Ποσοστό Ακτογραμμής: Ο τ/κ χάρτης προσδιορίζει το τ/κ συνιστών κρατίδιο περίπου 55% (όσο και στο Σχέδιο Ανάν), ενώ ο τ/κ χάρτης το ορίζει στο 49,6%.
· Επιστροφή Προσφύγων: Το κατοχικό καθεστώς την προσδιορίζει στις 55.000 (μικρότερος αριθμός ακόμη και από το Μον Πελεράν 2, που προέβλεπε 65.000), ενώ η ε/κ πλευρά ανεβάζει τον αριθμό στις 91.000.

Τα μεγάλα αγκάθια
Τα στοιχεία που φαίνονται στον χάρτη των κατοχικών «αρχών» είναι:
1. Με διοικητικό όριο ευθείας γραμμής που παραπέμπει σε σκληρό σύνορο.
2. Χαράσσουν τη γραμμή με βάση τον αυτοκινητόδρομο, που ξεκινά από τη Μόρφου και καταλήγει στην Αμμόχωστο (Βόρεια τ/κ συνιστώσα - Νότια ε/κ συνιστώσα).
3. Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής περιοχές ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για την ε/κ πλευρά.
4. Αφήνουν (ως γνωστόν) εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής την πόλη της Μόρφου και τα γύρω χωριά.
5. Δεν επιστρέφουν πολλά από τα κεφαλοχώρια της Μεσαορίας με μεγάλο αριθμό προσφύγων, τα οποία ζητεί η ε/κ πλευρά.
6. Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής όλα τα μαρωνίτικα χωριά και απορρίπτουν τη δημιουργία ε/κ θύλακα, διαγράφοντας και τον δικό τους θύλακα στα Κόκκινα.
7. Διατηρούν τα χωριά της Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναργα) υπό τ/κ διοίκηση αλλά ειδικό καθεστώς και όχι υπό ομοσπονδιακή διοίκηση, που θα βελτίωνε και το θέμα της ακτογραμμής.

Ουσιαστικά στον χάρτη της τ/κ πλευράς γίνεται παραχώρηση άγονων περιοχών. Με άλλα λόγια, με την καραμέλα του συμφωνηθέντος ανώτατου ποσοστού 29,2% έπαιξε στο θέμα του χάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί σε πλήρη συνέργεια, κατά δική του δημόσια παραδοχή, με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας.

Αντίθετα ο ε/κ χάρτης περιλαμβάνει:
1. Μόρφου και παράλιά της, υπό ε/κ διοίκηση.
2. Κυθρέα και περιοχή Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση.
3. Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς.
4. Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση.
5. Γίνεται σεβαστό το αίτημα της τ/κ πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις Βάσεις στην περιοχή Αγ. Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου.
6. Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμο.

Ο τ/κ χάρτης, όπως κατατέθηκε στην κλειστή συνάντηση με τους χαρτογράφους των δύο κοινοτήτων και των Η.Ε. στη Γενεύη, ήταν αναμενόμενος, εξ ου και ήταν έτοιμες οι γραπτές παρατηρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που διαβιβάστηκαν και πρακτικογραφήθηκαν άμεσα.
Ασφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα» αναφέρουν ότι το κυριότερο σημείο της επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως: «Ο τ/κ χάρτης δεν αποτυπώνει καν τον αριθμό των προσφύγων που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά στο Μον Πελεράν 2 (65.000) και ο οποίος λόγω του ότι είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτος, οδήγησε στο γνωστό τότε ναυάγιο».

Ανύπαρκτος διάλογος
Με βάση τα όσα πια υπάρχουν ως γνωστά στοιχεία για τους δύο χάρτες, είναι ξεκάθαρο ότι συμφωνημένα κριτήρια δεν υπήρχαν (εκτός από τα γενικά ποσοστά), διαψεύδοντας τα περί συναντίληψης και στα τρία βασικά κριτήρια που συζήτησαν διεξοδικά οι δύο ηγέτες: στο ποσοστό του εδάφους, στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν και στην ακτογραμμή.

Στην πραγματικότητα, στο εδαφικό η συζήτηση είναι στην αρχή, καθώς το κρίσιμο κομμάτι του αριθμού των προσφύγων αλλά και της ακτογραμμής είναι άλυτο.

Δεδομένων των πιο πάνω, πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής ομάδας είναι όπως κατά τη συζήτηση του εδαφικού προηγηθεί διαπραγμάτευση για τα δύο κριτήρια, πριν αρχίσει το επί της ουσίας πάρε - δώσε επί των χαρτών.

Κάτι που μπορεί να γίνει και στην Κύπρο, παρά την επιμονή του Ακιντζί και τη διαφαινόμενη συμφωνία του κυρίου Έιντε για συζήτηση του εδαφικού στο περιθώριο της επανάκαμψης σε πολιτικό επίπεδο της Διεθνούς Διάσκεψης, όπως ακριβώς είχε γίνει στη Γενεύη.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.