19/2/17

Κρύο ντουζ στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ μάλλον θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Κούρδους του PYD στη Συρία

Οι ΥΠΑΜ ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάττις και Ισίκ. Ο δεύτερος μάλλον δεν εισακούεται από τον πρώτο!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Μάλλον άγονες και χωρίς να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα οι προσπάθειες της Τουρκίας να μεταστρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους του PYD και από συμμαχική δύναμη να τους κατατάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως επιδιώκει η Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Μόναχο, τις 14-15 Φεβρουαρίου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέημς Μάτις, είπε τα εξής:
- «Εμείς εδώ και καιρό λέγαμε στους Αμερικανούς να μην κάνουν συνεργασία με το PYD εναντίον του ISIS. Τους εξηγούσαμε ότι αυτό στο μέλλον θα τους δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει το κόστος σε χρόνο και χρήμα.
- Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υιοθετούσαν την ανησυχίες μας. Μας άκουγαν από ευγένεια, αλλά συνέχιζαν την πολιτική τους. Τώρα μας ακούν και δίνουν απαντήσεις.
- Αυτό έγινε χάριν της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η κατάληψη της Τζαραμπλούζ και κυρίως της Ντάμπικ, άρχισε να αλλάζει την οπτική των Αμερικανών.
- Τελικά η στάση των Αμερικανών άλλαξε με την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και την επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ.
- Αυτό γιατί στο πεδίο επιχειρήσεων της Συρίας:
1- Άλλαξαν οι παίκτες. Τώρα πια υπάρχει και η Τουρκία, ως υποστηρικτής του Ε.Σ.Σ.
2- Άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού.  Ο ISIS πλέον δεν περνάει από τουρκικά σύνορα.
3- Άλλαξαν οι ισορροπίες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Οι δυνάμεις που υποστηρίζει η Τουρκία ελέγχουν μια μεγάλη έκταση στη Συρία.
Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το PYD δεν μπορεί να ενώσει τα καντόνια του
Συνεχίζοντας ο Φικρί Ισίκ, είπε:
- Ο Μάτις, απαντώντας στις ανησυχίες μας, είπε: «Για μας το PYD είναι διαφορετικό από το ΡΚΚ. Όσον αφορά τη Ράκκα, εκτός από το υφιστάμενο σχέδιο (σ.με βάση το οποίο οι ΗΠΑ κινούνται μαζί με το PYD), δεν υπάρχουν προετοιμασίες για κάτι άλλο από την πλευρά μας».
- Μας είπε επίσης: «Εμείς δεν έχουμε Ρlan Β.» Γι’ αυτό έστειλαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ντάνφορντ στην Τουρκία. Συζητά με τον δικό μας ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Ακάρ. Τους προτείνουμε κάποια πράγματα. Άλλωστε, προετοιμάζουν τη νέα στρατηγική για την περιοχή που ζήτησε ο Τραμπ.
- Εμείς θέλουμε να συμπεριληφθεί στη νέα στρατηγική και ο δικός μας σχεδιασμός. Θέλουμε να εγκαταλείψουν το PYD και να εκτελέσουμε την επιχείρηση της Ράκκα με τον Ε.Σ.Σ. και τους Άραβες. Όμως δεν υπάρχει κάτι τελικό για το θέμα αυτό.
- Όμως ο Μάττις μας είπε την άποψή του για τρια βασικά ζητήματα:
1- Δικαιούστε υποστήριξη για την αντιμετώπιση του PKK και θα σας τη δώσουμε
2- Θα παρέχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη»
3- Δεν είναι δυνατόν να ενώσει το PYD τα καντόνια του Αφρίν και του Κομπάνι.
Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και το πετύχαμε χάρις στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη».
Αυτά από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, με την δική μας επισήμανση ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να συνεχίζουν την συνεργασία και τη συμμαχία με τους Κούρδους του PYD, που σε στρατηγικό επίπεδο αποτελεί στοιχείο που εκλαμβάνεται από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ και την τουρκική πολιτική ηγεσία ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

3 σχόλια:

  1. Σαββα καλημερα σου,να εισαι παντοτε καλα....
    Νομιζω οτι ο τιτλος του αρθρου σου χανει και το δασος και το δενδρο!!!!!
    Η ουσια των οσων ειπε ο Ισικ ειναι : οτι με την καιροσκοπικη κοντοφθαλμη και μυωπικη εξωτερικη πολιτικη της Ρωσσιας (που εγινε παιγνιο στα σχεδια της Αγκυρας) η Τουρκια εγινε βασικος παικτης και απο τους νικητες στην Συρια....Αυτο που ξερει να κανει και κανει αιωνες τωρα ο "επιτηδειος ουδετερος" φαγωθηκε αμασητα απο τον Λαβρωφ, Πουτιν και Σια για ενα πολυ απλο λογο: Η Ρωσσια δεν ημπορει δεν δυναται........ Η τουρκικη εξωτερικη πολιτικη ξερει να ισορροπει , να βγαζει σε πλειοδοσια τις επιθυμιες της , και να παραμενει προσηλωμενη στους στοχους της....
    Πηρε την αδεια (ολεθριο λαθος της Ρωσσικης εξωτερικης πολιτικης) ,μπηκε στην Συρια και στρογγυλοκαθησε.....Τωρα θα μοιραστει τα λαφυρα και θα μειωσει τις συνεπειες : α) διεκοψε τον κουρδικο διαδρομο και εγινε μερος της συζητησης να περασουν οι αγωγοι απο το ελεγχομενο απο αυτην συριακο καντονι(οσονουπω τουρκομανικο) Β) εχει την δυνατοτητα να εκβιαζει τους κουρδους του YPD σε μη υποστηριξη των αδελφων τους του PKK ωστε να συναινουν να περασει αυτος ο σγωγος μεσα απο τον "κουρδικο διαδρομο" πιο απλα : η κανετε μαζι μου μπιζνες οπως ο ταλαμπανι η ο μπαρζανι η ζειτε στην φτωχια και στην μνησικακια των αραβων και του καθεστωτος Ασαντ γ)εχει επιτελους εδαφη να εξαποστειλει τους ανησυχους κουρδους της Τουρκιας( η αμφιβαλλει κανεις οτι στις επομενες ταραχες θα δουμε κουρδους προσφυγες απο τουρκια προς ροζαβα?)δ)ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ τα μινιμουμ των στοχων της μποει πλεον να πωλησει στους αμερικανους οποιαδηποτε εκδουλευση θελουν, ειτε στην συρια ειτε και αλλου, και αν πιεσει η ρωσσια ως αντιποινα, να "πουλησουν" στους αμερικανους εκδουλευσεις πχ στην μαυρη θαλασσα....
    Οι αμερικανοι (και ιδιως μετα το πραξικοπημα κατα του Ερντογαν, το οποιο οπως φαινεται ηταν μαλλον δικη τους εμπνευση, ωστε να μην κανει την στροφη ο "πολυχρονεμενος",αφου δεν ηξεραν την εκταση της και τον διαρκεια της) θα βρουν τον τροπο (ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥς) να υπαρξει συνεργασια αναμεσα σε κουρδους και τουρκους......το εχουν ξανακανει εξαλλου υποδειγματικα....Και ετσι θα μεινει να κλαιει ο Μεγας Πουτιν που και τον ερντογαν εσωσε ειδοποιωντας τον για το πραξικοπημα, και στην συρια τον εβαλε για να τον δελεασει, σε εξοδο απο το ΝΑΤΟ,(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ)!!!!!
    και για να τον κρατησει τον απειλει τωρα με πολλα και διαφορα....(στα πλαισια αυτα και το προηγουμενο αρθρο σας :πως απειλει η ρωσια την τουρκια internethaber 18/2/2017 και τον πρεσβη του θυσιασε σε μια γιγαντιαια προβοκατσια) .
    Η ρωσσια ειχε την ευκαιρια πραγματικα να ξαναμπει χοντρα στο παιχνιδι στην Μ ανατολη, αλλα ας μην γελιωμαστε υπερδυναμη εισαι οταν εχεις και τα οπλα και τα λεφτα και ο Πουτιν δεν τα εχει αρκετα..... να δουμε πως οι ρωσσοι θα βγαλουν εξω απο την συρια την τουρκια? Με ποιον? με ανταρτικο των κουρδων?(που δεν λυγισε την μπουγιουκ) 30 χρονια? με τον καθημαγμενο συριακο στρατο? Η τουρκια ηρθε για να μεινει στην συρια και μακαρι να διαψευστω......οποιος κερδιζει εδαφος αυξανει την γεωστρατηγικη του αξια.... Υ.Γ οι φιλοι κουρδοι της τουρκιας και ειδικα οι του ρκκ εχουν δυστυχως την σκληρη μοιρα να βοηθησουν ολους τους αδελφους τους στα ομορα κρατη, αλλα , να πρεπει να απελευθερωθουν στην τουρκια μονοι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ποντιακά λέμε "τρανόν βούκαν φα, τρανόν λόγον μη λες"!
      Δεν θα σου απαντήσω εγώ, θα σου απαντήσει ο Φικρέτ Μπιλά:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/02/blog-post_709.html#more
      Μήπως έχουν κάνει κάποια μυστική συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για τη Συρία και την Τουρκία;
      «Η καυτή αμφιβολία που κυριαρχεί στην Άγκυρα»

      Διαγραφή
    2. ποντιος ειμαι και εγω σαββα, εχασα ομως στον "δρομο" την λαλια μου...."απο το στομα σου και στου θεου τ αυτι"

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.