16/2/17

Η Τουρκία θέλει ζώνη ασφαλείας, αλλά μπορεί να την διατηρήσει;

Μέλη του YPG σχηματίζουν το σήμα της νίκης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Άρθρο της Αμπερίν Ζαμάν (Amberin Zaman) στο al-monitor.com.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία που θα είναι «αποκομμένη από τον τρόμο» και στην οποία «τα αδέρφια μας Άραβες και Τουρκομάνοι θα βρουν την ευκαιρία να επανεγκατασταθούν». Μιλώντας σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Μπαχρέιν, ο Ερντογάν εξήγησε ότι σκοπός της Τουρκίας ήταν να εγκαταστήσει μια ζώνη που θα κάλυπτε μέχρι και 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και προέτρεψε την αμερικανοκαθοδηγούμενη συμμαχία να «ενεργήσει σε συμφωνία με την Τουρκία» σε μια σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Ράκας, της αποκαλούμενης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία και ανέθεσε στο Πεντάγωνο να επανέλθει με σχετικά σχέδια. Η Ρωσία παραμένει σταθερά αντίθετη στην ιδέα της ζώνης ωστόσο, ιδίως σε μια κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, όπου οι αντάρτες της αντιπολίτευσης θα μπορούν πιθανώς να ανασυντάσσονται και να εξαπολύουν τον αγώνα τους για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.  
Εάν μια τέτοια ζώνη δημιουργηθεί γενικώς, πιθανώς θα είναι κατά μήκος των ιορδανικών συνόρων. Ένας αξιωματούχος του συνασπισμού είπε στο al-monitor.com ότι οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, αλλά η ιδέα είναι να μην δημιουργηθεί μια παραδοσιακή ζώνη ασφαλείας, η οποία θα απαιτούσε την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού χερσαίων στρατευμάτων, αλλά περισσότερο να ενισχυθεί η ασφάλεια για τις δυνάμεις που ήδη ελέγχουν την περιοχή. Ο αξιωματούχος αναφερόταν σε μια περιοχή που συνορεύει με την Ιορδανία και ελέγχεται από ένα συνασπισμό ανταρτών που άγεται από την CIA και ονομάζεται Νότιο Μέτωπο (Southern Front), μια προσέγγιση που οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε συγχρόνως να βοηθήσει να διακοπούν οι ιρανικές δραστηριότητες στη Συρία, να προστατευτεί η Ιορδανία από τους ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές και να ασκήσει πίεση στο ΙΚ.
Το «γενικώς» δεν είναι απαραίτητα στις περιοχές που προσωρινώς είναι υπό τουρκικό έλεγχο.
Στις 12 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Τζαραμπλούς αφότου το τοπικό συμβούλιο, αναφέροντας λόγους ασφαλείας, απαγόρευσε στις δασκάλες να φοράνε νικάμπ, το ισλαμικό κάλυμμα κεφαλής που αποκρύπτει εντελώς το πρόσωπο, τουίταρε ο Αϊμέν Τζαβάντ αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.
Τα σχόλια του Ερντογάν για μια ζώνη ασφαλείας έγιναν ενώ τα τουρκικά στρατεύματα και οι αντιπρόσωποί τους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) κατέγραψαν μικρή πρόοδο μέσα στην κυριευμένη από το ΙΚ πόλη της αλ Μπαμπ. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anatolia ανέφερε ότι η συνδυασμένη δύναμη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» έχει εισέλθει στην αλ Μπαμπ από τα δυτικά, καταλαμβάνοντας το 40% της πόλης μέχρι τώρα.
Ακόμη ένας Τούρκος στρατιώτης πέθανε στην επίθεση σήμερα [ενν.: 13/2], ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα από τότε που εισέβαλαν στην Συρία τον Αύγουστο στους 73.
Η ερευνητική δημοσιογραφική ιστοσελίδα bellingcat.com επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει χάσει επίσης τουλάχιστον οχτώ άρματα Leopard και ένα άρμα Sabra κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην αλ Μπαμπ.
Εν τω μεταξύ, μονάδες του ΕΣΣ προσεγγίζουν από τα βόρεια της πόλης, παίρνοντας τον έλεγχο του κόμβου της Ταντέφ και ανακόπτοντας την προέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Anatolia. Η αναφορά επισημαίνει το συνεχιζόμενο ρίσκο για συγκρούσεις μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών και της Τουρκίας. Η Ρωσία παλεύει να αποκλιμακώσει την κατάσταση, αλλά στις 9 Φεβρουαρίου κατά λάθος σκότωσε τρεις Τούρκους στρατιώτες από μόνη της όταν έριξε μια βόμβα σε ένα κτήριο που παρείχε κάλυψη σε αυτούς κοντά στην αλ Μπαμπ.
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του μεταφέρει την μεταμέλειά του, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε την Τουρκία λέγοντας ότι οι Ρώσοι πιλότοι «καθοδηγούνταν από συντεταγμένες» από τους «Τούρκους συμμάχους». Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) γρήγορα ανέτρεψαν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι άνδρες ήταν εκεί επί δέκα ημέρες και ότι η Ρωσία είχε προειδοποιηθεί για τη θέση τους μια ημέρα πριν το συμβάν.
Κάποιοι σχολιαστές πιθανολόγησαν ότι με το διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο να επισκέπτεται την Άγκυρα, οι Ρώσοι ενήργησαν σκοπίμως για να προειδοποιήσουν την Τουρκία εναντίον των αναγεννημένων σχεδίων για μια ζώνη ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι Ρώσοι αστόχησαν.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι οι θάνατοι ερευνώνται, αλλά προσέθεσε: «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που παραλάβαμε, πρόκειται για ατύχημα».
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η Άγκυρα έχει δυσκολία να δικαιολογήσει τον αυξανόμενο αριθμό των απωλειών για μια επιχείρηση της οποίας οι σκοποί παραμένουν θολοί στην καλύτερη περίπτωση. Η Τουρκία λέει ότι σκοπεύει να νικήσει το ΙΚ, αλλά επίσης να συντρίψει τις συροκουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που παραμένουν ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος του αμερικανοκαθοδηγούμενου συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στο έδαφος.
Η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις θέσεις του YPG στο Αφρίν και δυτικά της Ιεράπολης ως μέρος μιας προσπάθειας να αποτρέψουν τους Κούρδους της Συρίας από την ένωση των περιοχών που ελέγχουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού με το Αφρίν στα δυτικά του. Τούρκοι αξιωματούχοι υπονοούν, ωστόσο, ότι  δεν θα αντιτεθούν σε μια αυτόνομη συροκουρδική διοίκηση αρκεί να περιοριστεί στα ανατολικά του ποταμού. Απαιτούν να αποτραβηχτούν οι Κούρδοι από την Ιεράπολη, που κείται στα δυτικά του Ευφράτη.
Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως απειλήσει να διώξει το YPG από την Ιεράπολη, την οποία οι καθοδηγούμενες από το YPG συριακές δημοκρατικές δυνάμεις  απέσπασαν από το ΙΚ τον Αύγουστο, εάν δεν συναινέσουν.
Η σύνδεση με το Αφρίν είναι τόσο επιθυμητή για τους Κούρδους της Συρίας όσο και ο έλεγχος του Κιρκούκ, της κουρδικής «Ιερουσαλήμ», ήταν για τους Κούρδους του Ιράκ. Χάρη στην επίθεση του ΙΚ τον Ιούνιο του 2014 εναντίον των ιρακινών δυνάμεων, κατόρθωσαν να εκπληρώσουν το όνειρό τους. Με την πρόσβαση των Κούρδων της Συρίας από τα δυτικά στο Αφρίν αποκομμένη από την τουρκική κίνηση στην αλ Μπαμπ, το YPG είναι απίθανο να εγκαταλείψει την Ιεράπολη.
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.