22/2/17

Το κουτοπόνηρο σχέδιο του Ερντογάν, αν χάσει στο δημοψήφισμα

Η δίωξη και καταδίκη των βουλευτών του HDP άγει άνευ άλλου τινός στην Προεδρική Δημοκρατία που ο Ερντογάν έχει ορίσει ως αυτοσκοπό.
Σύμφωνα με το άρθρο 78 του τουρκικού Συντάγματος, αν κενωθεί το 5% των εδρών στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση τότε πρέπει να διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές.
Οι επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν εντός τριών μηνών.
Με βάση τον αριθμό των βουλευτών σήμερα, το 5% των εδρών αντιστοιχεί αριθμητικά σε 28 βουλευτές.
Υπενθυμίζουμε ότι οι βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP που αντιμετωπίζουν διώξεις και φυλακίσεις είναι πλέον των 28.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι ο Ερντογάν κυνηγάει και με άλλον τρόπο, εναλλακτικά, την εγκαθίδρυση του αυταρχικού του καθεστώτος.
Γιατί και πώς θα το κάνει αυτό;
Αν ο Ερντογάν και το Κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί νικήσουν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα έχουν επιτύχει το ποθούμενο.
Αν όμως χάσουν στο δημοψήφισμα, θα έχουν άλλη μια ευκαιρία.
Αν έχουν έως τότε, εξέλιξη που εκτιμάται ως πιθανή, χάσει τις βουλευτικές τους έδρες 28 βουλευτές του HDP, τότε η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών είναι συνταγματικός μονόδρομος.
Αν στις εκλογές αυτές το ΑΚΡ και το MHP συγκεντρώσουν 367 έδρες - καταλαμβάνοντας στην πραγματικότητα έδρες πρώην βουλευτών του ΗDP - δεν θα παρίσταται ανάγκη για δημοψήφισμα, αλλά θα μπορούν αμέσως να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση.
Σημειώνουμε ότι η συνταγματική επιταγή για διενέργεια επαναληπτικών εκλογών εντός 3 μηνών από την κένωση του 5% των εδρών μπορεί να λάβει σάρκα και οστά ακόμη και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, δεδομένης της επιτάχυνσης των δικαστικών ετυμηγοριών εις βάρος των μελών του HDP.
Το ανωτέρω σχέδιο μελετάται στους κύκλους της τουρκικής Προεδρίας, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να στεφθεί νέος Σουλτάνος.
Παναγιώτης Μπαλακτάρης

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.