13/2/17

Ασπίδα Γιούνκερ στην Κυπριακή Δημοκρατία

Χρίστος Χαραλάμπους
Ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της τουρκικής απαίτησης για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες αναμένεται να υψώσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Σίγμα, στην επιστολή απάντηση του προς την επιστολή Αναστασιάδη που αναμένεται εντός των ημερών θα αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος προφορικά είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι:   
"Το ζήτημα των 4 ελευθεριών δεν είναι ζήτημα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά την Ε.Ε. Το μόνο που μπορεί να συζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι όσα άπτονται της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ. Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να δώσει δικαιώματα σε κράτος που δεν είναι μέλος της κοινότητας".  
Το θέμα συνδέεται άρρηκτα με τη συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.
Καθοριστικό αναμένεται να είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχές Μαρτίου, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους 27.Και αυτό γιατί συγκεκριμένοι κύκλοι των Βρυξελλών, με τις πλάτες των Βρετανών που θέλουν να δημιουργήσουν προηγούμενο ενόψει Brexit, κάνουν νερά.
Προεξάρχοντος του γνωστού και ελεγχόμενου από αυτούς τους φιλοτουρκικούς κύκλους, Νομικού Τμήματος των Βρυξελλών. Προκύπτει το εξής:
«Η Λευκωσία παρουσιάζεται ενοχλημένη από την επαμφοτερίζουσα στάση κύκλων των Βρυξελλών, όχι των Θεσμών, που ούτε λίγο ούτε πολύ, υπέδειξαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει μπορεί να το αποδεχθεί, έχοντας υπόψη ότι μια τέτοια ρύθμιση απλά θα αφήσει την Ομόσπονδη Κύπρο εκτός Σένγκεν».
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα η Λευκωσία έχει στο πλευρό της Γαλλία και Γερμανία που τηρούν σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της τουρκικής απαίτησης, ενόψει των διαπραγματεύσεων για έξοδο της από την κοινότητα.
Για όλα αυτά θα ενημερωθούν αύριο σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικοί Αρχηγοί. Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει και τις γραπτές προτάσεις των διαφωνούντων που ζητούν αλλαγή στρατηγικής.
Μέσα από την επιστολή του, που εξασφάλισε το Σίγμα διαφαίνεται η έντονη ενόχληση του από την κριτική που δέχεται αλλά και η πρόθεση του να σταματήσει τη συζήτηση επί συνθημάτων   
"Λόγω της κατ’ επανάληψη διατυπωθείσας θέσης από αριθμό μελών του Εθνικού Συμβουλίου για χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, θα ήθελα να παρακαλέσω όσα των μελών του Σώματος υποστηρίζουν τη χάραξη νέας στρατηγικής να μου υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους, με πλήρη συγκροτημένη και τεκμηριωμένη ανάλυση των σχετικών προτάσεων και με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη νέα στρατηγική που προτείνουν".   
Δεσμεύεται δε, μετά την υποβολή προτάσεων να συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης, τις προτάσεις αυτές. Στο Προεδρικό πάντως τρέχουν τις προετοιμασίες ενόψει και της νέας Γενεύης. 
Όπως πληροφορείται το Σίγμα έχει συγκληθεί την Πέμπτη το απόγευμα:    
«Ευρεία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του διαπραγματευτή και της ομάδας νομικών που στηρίζει τους Νίκο Αναστασιάδη και Αντρέα Μαυρογιάννη, που θα έχει στην ατζέντα της την ανασκόπηση και ανάλυση των υφιστάμενων δεδομένων και τη συζήτηση των στόχων και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη»   
Την Τρίτη θα συνέλθει μόνη της η διαπραγματευτική ομάδα με θέμα συζήτησης το κλείσιμο της εκκρεμότητας στη Δικαστική εξουσία.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.