2/2/17

Κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και διπλωματικός πόλεμος

Ουκρανικά τεθωρακισμένα στην Αβντίιβκα
Το απόγευμα της Πέμπτης εκρήξεις ρουκετών και όλμων ακούστηκαν και στο Ντονέτσκ | AP Photo/Evgeniy Maloletka

Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχει αναζωπυρωθεί η σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, προκαλώντας τουλάχιστον 12 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς μεταξύ των μαχόμενων και των αμάχων στην πόλη Αβντίιβκα.

Σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες, που έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ σχηματίζονται ουρές για τρόφιμα στις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες συνταράσσουν την πόλη όπου στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη σκοτώθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες και ένας αντάρτης, αυξάνοντας τον μέχρι σήμερα απολογισμό στους 12, ενώ οι τραυματίες αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά δέκα.
Το απόγευμα της Πέμπτης εκρήξεις ρουκετών και όλμων ακούστηκαν και στο Ντονέτσκ, όπου τραυματίστηκαν δύο πολίτες.
Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο υδρευτικό σύστημα της πόλης και στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι κάτοικοι ζουν υπό τον φόβο και σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Ποροσένκο: Χρειάζομαι βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια μια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβακίας, Αντρέι Κίσκα, ο Ποροσένκο κατήγγειλε ότι «Ρώσοι στρατιώτες» βάλλουν στην Αβντιίβκα, όπου μαίνονται μάχες από την Κυριακή, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πιο ενεργά πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί (να εφαρμοστεί η) κατάπαυση του πυρός».

Πούτιν: Παριστάνουν το θύμα...

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι έχει προκαλέσει αυτή την κλιμάκωση της κρίσης, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Από την Ουγγαρία, όπου βρίσκεται, κατήγγειλε την ουκρανική κυβέρνηση ότι επειδή «χρειάζεται χρήματα, ο καλύτερος τρόπος να τα πάρει από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς είναι να παραστήσει το θύμα που δέχεται επίθεση».

Πιέσεις προς Τραμπ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να σχολιάσει τα γεγονότα, πιθανώς ελέω της καλής σχέσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει με τη Ρωσία ο Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά στο θέμα της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την υπόθεση χάκινγκ, για την οποία έχουν κατηγορηθεί Ρώσοι διπλωμάτες.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι η αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Ωστόσο, αυτή η «αβελτηρία» της αμερικανικής διοίκησης έχει προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν να υποστηρίζει ότι η Μόσχα «δοκιμάζει» τον πρόεδρο Τραμπ, κλιμακώνοντας τη βία στην ανατολική Ουκρανία.
Μάλιστα, όπως και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, τον κάλεσε να προσφέρει στο Κίεβο βοήθεια σε όπλα προκειμένου να αμυνθεί.
«Το ότι αυτή η ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων άρχισε μία ημέρα αφότου μίλησε με εσάς στο τηλέφωνο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπεύδει να σας δοκιμάσει ως επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων. Η αντίδραση της Αμερικής θα έχει επιπτώσεις που θα διαρκέσουν», ανέφερε ο Μακέιν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ουκρανοί πολίτες σε ουρά διανομής τροφίμων AP Photo/Evgeniy Maloletka

Επιπλέον, ο Μακέιν κάλεσε τον Τραμπ να επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Εκ μέρους των Δημοκρατικών, η Νάνσι Πελόσι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρέπει να αμβλύνει ή άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτό όπως είπε θα ήταν «πολύ επικίνδυνο (...) εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς» της Μόσχας και εξαιτίας της σημασίας τους «για τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και τη διεθνή ασφάλεια».

Τουσκ: Συνεχιζόμενη πρόκληση

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει επιρροή στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
«Θυμόμαστε ξανά τη συνεχιζόμενη πρόκληση που αποτελεί η επιθετικότητα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η εκεχειρία πρέπει να τηρηθεί», τόνισε.
Και κατέληξε λέγοντας:
«Η Ρωσία θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της για να απεμπλακούν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο ίδιο κλίμα, κάλεσε και αυτός τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της» προς τους αυτονομιστές αντάρτες να σταματήσουν τις βιαιότητες.
Όπως είπε, οι συγκρούσεις επανέφεραν τη διαμάχη στο προσκήνιο ενώ η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.