13/2/17

Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται ως Φάρσα για Όσους δεν Φροντίζουν να την Μάθουν

Και πάλι στο προκσήνιο το ψευδοδίλημμα "Ευρώ ή Δραχμή"
του Παναγιώτη Μπαλακτάρη*
Η Ελλάδα υιοθέτησε το Ευρώ το 2001, αποτελώντας έκτοτε μέλος της Ευρωζώνης, δηλαδή, της ζώνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες οικειοθελώς κατήργησαν το εθνικό τους νόμισμα και πλέον χρησιμοποιούν το Ευρώ, ως μοναδικό νόμιμο νόμισμά τους. Η Ευρωζώνη είναι οικονομική και νομισματική ένωση κρατών μελών (όχι όλων) της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, 19 χώρες μέλη της Ε.Ε. αποτελούν την Ευρωζώνη και κάποιες άλλες χώρες βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις για να αποτελέσουν κι αυτές μέλη της. Για να γίνει κάποια χώρα μέλος της Ευρωζώνης απαιτείται να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης, τα οποία τίθενται σε ανώτατο επίπεδο. Υπάρχουν, επίσης και χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μονομερώς το Ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα, όπως το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, αλλά και η Βόρεια Κορέα!!! 
Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποτέλεσε η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. Κρίθηκε αναγκαίο από την τότε κυβέρνηση να γίνει ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου η οικονομία της Ελλάδας να κατορθώσει να κάνει άλματα σε στιβαρότητα και σταθερότητα. Να δημιουργηθεί μια οικονομία, χωρίς ελλείμματα, όπερ απαιτείτο από τα «κριτήρια σύγκλισης» για την ένταξη, όπως αυτά είχαν καθορισθεί από την ευρωμήτορα Συνθήκη του Μάαστριχτ. Να μετατραπεί η οικονομία μας, με τη μείωση του πληθωρισμού και του δημοσίου χρέους, μεταξύ των άλλων, σε ισχυρή. Με τούτα και με εκείνα, η Ελλάδα εισήλθε στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ε.Ε., ούσα μέλος της Ευρωζώνης. Από την αντιπολίτευση στη χώρα μας κατηγορείτο η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ότι όλες αυτές οι οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, οι οποίες καθιστούσαν την πατρίδα μας ένα μικρό οικονομικό θαύμα, ήσαν επίπλαστες και αποδίδονταν με έναν χαρακτηρισμό. Αυτόν της «δημιουργικής λογιστικής». Πολλά λέγονταν, εξάλλου, για τις ειδικότερες και μυστικές συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ του τότε Καγκελαρίου της Γερμανίας, GerhardSchroder και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη. Συμφωνίες, οι οποίες κατέτειναν και εν τέλει, κατέληγαν στην παράβλεψη της αρνητικής εικόνας βασικών οικονομικών μεγεθών, με μοναδικό σκοπό η Ελλάδα πάση θυσία να ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ.
          Για πολλοστή φορά στην ιστορία της πατρίδας μας, τα οφέλη ή τη ζημία από μία στρατηγική επιλογή, ήτοι την επικείμενη είσοδο στην Ευρωζώνη, δεν επεξηγήθηκαν επαρκώς στον πολίτη. Αντιθέτως, όπως πάντα, οι νηφάλιες επιφυλάξεις για την ένταξή μας στο Ευρώ και οι χρήσιμες συζητήσεις που γίνονταν καλύπτονταν τελικά από τις αντιπολιτευτικές και συμπολιτευτικές κορώνες. Πιστοί οι πολιτικοί των κομμάτων στην παράδοση της ένδειας των επιχειρημάτων τους, σκέπαζαν ένα από τα βασικότερα εθνικά ζητήματα με κραυγές ανοησίας και άγνοιας. Έτσι, οδηγηθήκαμε χωρίς να ερωτηθούμε από κανέναν στο Ευρώ, το οποίο από το πρώτο διάστημα εφαρμογής του προκάλεσε ανατίμηση των προϊόντων. 

          Ακολούθησαν επτά χρόνια ευμάρειας και ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών και σχηματίσθηκε στην κοινωνία η ψευδής εντύπωση μιας οικονομικής ομαλότητας. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία ανέβηκε γοργά για να κατακρημνιστεί με μεγαλύτερο γδούπο. Αυτό ακριβώς το διάγραμμα απότομης και ψεύτικης ανόδου αρχικά και κατάρρευσης τελικά, ονομάζεται φούσκα. Κι αυτή η φούσκα έσκασε στα χέρια των Ελλήνων πολιτών και στο πρόσωπο των πρωτεργατών του «θαύματος». Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός, ότι η κοινωνία είχε εξαπατηθεί από αυτήν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

          Ευθύνες τεράστιες έχει και η μετέπειτα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι ώφειλε να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση της οικονομίας. Ιδίως, μετά τη διενέργεια της απογραφής, την οποίαν η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε και μετά το τέλος της οποίας γνώριζε απολύτως την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και έτσι μόνον εξηγείται το γεγονός, ότι όλοι οι προϋπολογισμοί αναθεωρούνταν κατά τη διάρκεια της εκτελέσεώς τους. Αυτό άνευ άλλου τινός αποδεικνύει τον σχεδιασμό στο πόδι, φανερώνει τη δημοσιονομική αστάθεια και αποκαλύπτει την κακή κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η οικονομία.

          Πλέον, 14 ολόκληρα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ, η πατρίδα μας εν μέσω κλυδωνισμών, προσπαθεί να βρει την πορεία της ή μάλλον, να χαράξει μια καινούρια, ώστε να επιβιώσει το Έθνος και να ορθοποδήσουμε εν καιρώ. Εμφανίσθηκε, λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια η «δημιουργική ασάφεια», παίρνοντας τα ηνία από την προκάτοχό της «δημιουργική λογιστική». 

          Ο Μαρξ έλεγε: η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα. Εμείς προσθέτουμε, ότι επαναλαμβάνεται με αυτές τις μορφές για όσους δεν την μαθαίνουν. 

          Κι εμείς οι Έλληνες, δυστυχώς, συνηθίσαμε στη «δημιουργική γνώση» και όχι στην πραγματική.

Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι εκ των συνιδρυτών του πολιτικού κινήματος δέλτα:
Μάθε για το δέλτα
Το δέλτα είναι ο πολιτικός φορέας ο οποίος πρεσβεύει την πραγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα
Μάθε πώς και πάρε μέρος στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας στο www.todelta.gr
Γίνε υποστηρικτής ΕΔΩ: http://todelta.gr/participate/

2 σχόλια:

  1. Νηφάλια , κατατοπιστική και εξαιρετικώς αντικειμενική καταγραφή τής διαδρομής μας στην ζώνη τού ευρώ. Ίσως αξίζει να προσθέσουμε ότι για την “δημιουργική λογιστική” η κυβέρνηση τού “νοικοκύρη” Σημίτη χρησιμοποίησε και το swap τής Goldman Sachs τού 2001, για να κρύψει χρέος ισοδύναμο τότε προς 2,8 δισ. € χρέωσε την Ελλάδα προς όφελος τής παραπάνω Αμερικανικής Τράπεζας με 16 δισ.!
    Επιτυχής και η αναφορά στην “δημιουργική λογιστική” και την “δημιουργική ασάφεια”. Και βέβαια σωστό το συμπέρασμα ότι η “δημιουργική γνώση” είναι ατελέσφορη. Και εδώ δεν χωράνε "κόλπα", αλλά αντιθέτως πληρώνουμε και θα πληρώνουμε την αυταπάτη μας και την εκ μέρους μας ηθελημένη παραγνώριση τής πραγματικότητας.
    Όσο και να μαγειρέψουμε την άγνοια μας, την ημιμάθειά μας και τις αυταπάτες μας, γνώση δεν παράγουμε και αρνούμενοι να μάθουμε και να διδαχθούμε, οι συνέπειες μάς έρχονται κατακέφαλα. Και δυστυχώς όχι στα δικά μας υπαίτια κεφάλια, αλλά κυρίως στων παιδιών μας και στών εγγονιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω πει πολλές φορές, αλλά θα συνεχίσω να το λέω, έστω κι αν δεν βγαίνει τίποτε. Ο Σημίτης έπρεπε να είναι προ πολλού και για διαφόρους λόγους στην φυλακή. Ήταν μακράν ο χειρότερος πρωθυπουργός που έβγαλε, τουλάχιστον μεταπολεμικώς, η Ελλάδα και είχε το πιο διεφθαρμένο περιβάλλον, από συστάσεως τού νεοελληνικού κράτους.

      Πως η Goldman Sachs μέσω της titlos plc κέρδισε 400 εκ.ευρώ σε ένα βράδυ!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.