19/2/17

Η αποδόμηση του Ακιντζί και τα προμηνύματα της διζωνικής

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Πραγματικά αναρωτιέμαι όταν ένα γεγονός που αφορά αποκλειστικώς την ελληνική πλευρά και κατ’ επέκταση σε μία λύση, όπως την ονειρεύονται οι υποστηρικτές της Διζωνικής Ομοσπονδίας, το ελληνικό συνιστών κρατίδιο προκαλεί κρίση τέτοιων διαστάσεων τότε τι θα συμβεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, όταν θα πρέπει να την εφαρμόσουμε από κοινού; Με άλλα λόγια τι θα συμβαίνει κάθε φορά που μία απόφαση της ελληνικής πλευράς δεν θα αρέσει στον Μουσταφά Ακιντζί και στον κάθε Ακιντζί; Θα παραλύει το κράτος και θα μας εκβιάζουν οι Τούρκοι να την αλλάξουμε ή θα μεσολαβούν οι lifestyle επαναπροσεγγιστές για να εξομαλύνουν την κατάσταση;

Αυτό που μου με αφήνει ενεό είναι το θράσος του κατοχικού ηγέτη να απαιτεί και να εκβιάζει να δεχθούμε την δική του επιλογή (μάλλον επιλογή της Άγκυρας) ως δική μας τελική επιλογή. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Ακιντζί είναι ο πολιτικός που ανέχεται μέσω της καθημερινώς φωταγωγημένης σημαίας στον Πενταδάκτυλο να υπομιμνήσκει στην ελληνική πλευρά την κατοχή. Επιπλέον, ας μην ξεχνούμε ότι ο Ακιντζί είναι ο πολιτικός κατά τη θητεία του οποίου, στην πολιτική πτέρυγα της κατοχής, έγιναν καθοριστικά βήματα για την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, όπως ο αγωγός νερού και η μεταφορά ηλεκτρισμού εκ Τουρκίας. Η εξάρτησή του από την Τουρκία είναι πλέον τέτοια που ούτε την ώρα δεν μπορεί να αλλάξει για να ευθυγραμμιστεί με τις ελεύθερες περιοχές, αλλά προτίμησε την ευθυγράμμιση με την Τουρκία.
Από τη στιγμή που κατέστη το βαποράκι της στρατηγικής στοχοθεσίας της Άγκυρας στο Κυπριακό τότε γιατί δηλώνει δημοσίως και ενίοτε μελοδραματικώς ότι επιδιώκει άμεσα λύση,  γιατί στο μέλλον θα είναι αργά; Και αν ακόμη ο κατοχικός ηγέτης μπορεί ανερυθριάστως να το δηλώνει, αναρωτιέμαι γιατί πλέον κάποιοι ρομαντικοί εκ νεφελών ορμώμενοι στις ελεύθερες περιοχές τον παίρνουν στα σοβαρά και αναλαμβάνουν την εργολαβία ανακύκλωσης των απόψεών του εντός της ελληνικής πλευρά; Γιατί τα θυμιάματά τους για τον Ακιντζί συνεχίζουν να καλύπτουν την πραγματική του εικόνα; Επιπλέον, αναρωτιέμαι γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αντέδρασε εξίσου όταν ο Ακιντζί παρέστη το περασμένο έτος στους πανηγυρισμούς των εγκαινίων για τη μεταφορά νερού εκ Τουρκίας; Η μειωμένη αντίδραση και ο κατευνασμός εκλαμβάνονται από τους Τούρκους ως αδυναμία και ενθάρρυνση να διεκδικήσουν περισσότερα, έως του να επιβάλουν αντιλήψεις περί ιστορίας με βάση την δική τους οπτική. Όταν όμως ο αδύνατος σε μία σύγκρουση αρχίζει να βλέπει την ιστορία και την εξέλιξη του παρόντος με την οπτική του νικητή τότε σταθερώς και μοιραίως διολισθαίνει προς αποδοχή των θέσεων του αντιπάλου. Το τραγικό όμως είναι ότι πάνω σε αυτή την αντίληψη άρχισε να οικοδομείται σε μέρος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας το πλάνο για λύση του προβλήματος, το οποίο με την κίνηση του Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες έπεσε στο κενό.
Αυτό που κατέδειξε περισσότερο η αντίδραση του Ακιντζί για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος είναι μία μόνιμη τάση της τουρκικής πλευράς να στρέφεται ενάντια στην «Ιστορία» γιατί την ερμηνεύει περισσότερο ως την πολιτική αιτία, και μάλιστα σε ιδεολογικό πλαίσιο, παρά ως την απάντηση στα σημερινά προβλήματα που άπτονται και, κατά το πλείστον, επηρεάζουν το παρόν. Το αποτέλεσμα είναι μονίμως να επαναλαμβάνεται μία μανιχαϊστική νοοτροπία που να καταλήγει σε ελαττωματική αίσθηση της ιστορίας, καταφυγή στη ψύχωση, σε τάσεις περιφρόνησης της αλήθειας, έστω και όταν αυτή αποδεικνύεται εκ των γεγονότων, και σε μακάρια ικανοποίηση μέσα από την μυθοπλασία που να δικαιολογεί, με μία τάση  ναρκισσισμού, το παρόν. Με άλλα λόγια ο Ακιντζί απορρίπτει το δικαίωμά μας να βλέπουμε αξιολογικά το συλλογικό παρελθόν μας και μας προτείνει πλέον ότι μπορούμε να επιλέγουμε τις εθνικές μας επετείους κατά τουρκική προτίμηση. Το θέμα αυτό βεβαίως λειτουργεί ως ένα μοντέλο που καταδεικνύει πόσο προβληματική και δυσλειτουργική θα είναι εν τη γενέσει της μία λύση διζωνικής ομοσπονδίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.