2/2/17

Ο συριακός στρατός δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει τον τουρκικό στρατό εάν χρειαστεί

Ο συριακός στρατός δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει τον τουρκικό στρατό εάν χρειαστεί
Σύμφωνα με συριακές πηγές, ο συριακός στρατός είπε στο Reuters ότι είναι έτοιμος εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με τους μισθοφόρους της Τουρκίας, ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που συμμετέχουν στην πολιορκία της πόλης Αλ Μπαμπ.
Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός της Συρίας είναι έτοιμος να χρειαστεί να συγκρουστεί και με τον τουρκικό στρατό. Η Αλ Μπαμπ είναι πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, 30 χλμ από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η πόλη κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) με μια δύναμη που υπολογίζεται στους 500 περίπου τζιχαντιστές.
Από τα βόρεια η Αλ Μπαμπ πολιορκείται από 8.000 Τούρκους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και περίπου 5.000 τουρκόφιλους μισθοφόρους του FSA που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη.
Από τα νότια της Αλ Μπαμπ προελαύνει ο συριακός στρατός ο οποίος έχει φθάσει στα 6 χλμ από την περίμετρο της πόλης.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο συριακός στρατός διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βορειοανατολικά του Χαλεπίου, προς την κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές πόλη Αλ Μπαμπ, σε μία συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Τουρκία.
Η Αλ Μπαμπ είναι μια πόλη που τη θέλουν όλοι.
Το όνομά της σημαίνει «Πύλη», γιατί θεωρούνταν η πύλη της πόλης του Χαλεπιού.
Ο συριακός στρατός τη θέλει για να προστατεύσει το Χαλέπι από τους Τούρκους.
Οι Τούρκοι τη θέλουν για να μπουν «σφήνα» στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία και να μην επιτρέψουν την ένωση των κουρδικών καντονιών σε ενιαία επικράτεια, αλλά και για να απειλούν το Χαλέπι.
Οι Κούρδοι τη θέλουν για τον λόγο που δεν τους αφήνει η Τουρκία.
Οι Τούρκοι, θα δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, κινήθηκαν νότια της Αλ Μπαμπ για να «κόψουν» τον δρόμο στον συριακό στρατό προς την πόλη.
Η κίνηση αυτή είναι υψηλού ρίσκου διότι μπορεί να φέρει για πρώτη φορά τον συριακό στρατό σε απευθείας σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις.

 

Η πόλη Αλ Μπαμπ είναι σημειωμένη με μαύρη βούλα και κίτρινο περίγραμμα. Το μαύρο χρώμα είναι το έδαφος που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Όπως βλέπετε η τουρκική εισβολή «κατεβαίνει» από τα βόρεια και οι Τούρκοι με τους μισθοφόρους τους προωθούνται δυτικά της πόλης προς τις κυβερνητικές δυνάμεις. Προσπαθούν δηλαδή οι Τούρκοι να μπουν εμπόδιο στον στρατό της Συρίας να προχωρήσει προς την Αλ Μπαμπ. Αυτό ίσως και να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση.

tribune 

Ο συριακός στρατός δεν θα αφήσει την Τουρκία να καταλάβει την Αλ Μπαμπ (χάρτης)
Ο συριακός στρατός δεν θα αφήσει την Τουρκία να καταλάβει την Αλ Μπαμπ (χάρτης)
Ο συριακός στρατός διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βορειοανατολικά του Χαλεπίου, προς την κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές πόλη Αλ Μπαμπ, σε μία συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Τουρκία η οποία πολιορκεί ανεπιτυχώς την ίδια πόλη με 8.000 Τούρκους καταδρομείς και 5.000 περίπου τουρκόφιλους μισθοφόρους.
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απωθήσει με γρήγορους ρυθμούς το Ισλαμικό Κράτος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας σε μια απόσταση 6 χλμ. νότια από την Αλ Μπαμπ, την οποία οι τζιχαντιστές του ISIS αγωνίζονται να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους.
Τα εδαφικά κέρδη του στρατού μπορεί να προκαλέσουν αντιπαράθεση με την Τουρκία, που θέλει και εκείνη να καταλάβει τη συριακή πόλη για να τη χρησιμοποιήσει ως «σφήνα» στους κουρδικούς σχεδιασμούς για δημιουργία ενιαίας επικράτειας στη βόρεια Συρία.
Η εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, δυτικά του Ευφράτη (Ασπίδα του Ευφράτη), η οποία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016, έχει σκοπό να απωθήσει τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας από τα σύνορά της, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι και δύο οργανώσεις συνιστούν απειλή για την ασφάλειά της.
Το γενικό επιτελείο του συριακού στρατού ανέφερε πως κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ανακατέλαβαν περισσότερες από 30 κωμοπόλεις και χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, και μια έκταση 16 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την Αλ Μπαμπ στα βορειοανατολικά.

tribune

2 σχόλια:

  1. ναι...να δουμε πως θα αντιμετωπισει τους απο νοτο πιθανως προελαυνοντες ισραηλινους...
    Ε,ας σταματησουν ρε αδερφε...θα μας χαλασουν την σουπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.