17/2/17

Αυτές οι δύο φωτογραφίες απέχουν μεταξύ τους 93 χρόνια και 8.500 χιλιόμετρα.


Η μία είναι από τη Γερμανία του 1923 και η άλλη από τη Βενεζουέλα του 2016. Δείχνουν όμως ακριβώς το ίδιο πράγμα: ζύγισμα χαρτονομισμάτων, αντί για μέτρημα. Κι οφείλονται ακριβώς στην ίδια αιτία: κάποια κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πλούσιους τους πολίτες της τυπώνοντας χρήμα. Οι δύο χώρες έχουν και άλλα κοινά. Η Γερμανία του 1923 εξακολουθούσε να είναι μια ισχυρή παραγωγικά χώρα, με πρωτογενή παραγωγή, βαρειά βιομηχανία και εκπαιδευμένους εργατοτεχνίτες. 

Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να έχει τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Καμιά σχέση με την Ελλάδα που δεν έχει ούτε πετρέλαιο, ούτε βιομηχανία και εισάγει ακόμα και τα λαχανικά της. Όμως ο υπερπληθωρισμός και ο συνακόλουθος εξευτελισμός της αξίας του χρήματος είναι η μαθηματική κατάληξη κάθε λαϊκιστικής πολιτικής που νομίζει ότι ο πλούτος προέρχεται από τις εκτυπωτικές μηχανές κι όχι από την αύξηση της παραγωγής. Προσεχώς κοντά σας.


Δημιουργία, ΞΑΝΑ


2 σχόλια:

 1. Η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο;...
  Σαν τον ΓΑΠ ένα πράγμα...

  Καλά πάτε παιδιά, συνεχίστε έτσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλο πληθωρισμός αλλο υπερπληθωρισμός ! Και καθε υπερπληθωρισμός εχει και άλλη αιτία.Αλλη αιτία της Βραζιλίας ,άλλη της Βενεζουέλα ,άλλη της μεταπολεμικής Γερμανίας.Περισσοτερα θα βρει ο καθε βιβλιόφιλος σε ενα εγχειρίδιο μακροοικονομίας σε καθε βιβλιοπωλείο.Και για να το παω και πιο κατω υποτιθεστω οτι αλλάζουμε νομισμα 1 στο εκατομμύριο (πράγμα που δε βλέπω πιθανόν) αποκλείω καθε περίπτωση υπερπληθωρισμόυΝα φοβόμαστε διότι ο φόβος φυλάει τα έρημα αλλά να φοβόμαστε για υπαρκτά πράγματα και να προετοιμαζόμαστε για αυτά οχι για φανταστικά...
  Ενα πληθωρισμός μονοψηφιος ειναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για ανάπτυξη όμως ! Αν θελουμε να μείνουμε στο ευρω πρέπει να επιβάλλουμε την άποψη αυτή στη Γερμανία.Ακροθιγως μέσω ποσοτικής χαλάρωσης το δέχεται για τα μάτια του κοσμου,Αν δε θελει να μας τη δώσει τότε πρέπει να επξεργαζομαστε νέες διαδρομές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.