9/2/17

Δεν το βάζει κάτω η Τουρκία - Έστειλε νέο φάκελο με στοιχεία για τους “8”

Όλο το χρονικό της διαφυγής από την Τουρκία σύμφωνα με το πρακτορείο “Ντογάν”. Τι υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές.
Τα στοιχεία που απέστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα σε φάκελο για την έκδοση των «8» στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ντογάν».
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Ελλάδος στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στο φάκελο υπάρχουν οι καταθέσεις τεσσάρων στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονταν με τους «8», αλλά δεν τους ακολούθησαν τελικά, σύμφωνα με τις οποίες οι «8» τους κατηγόρησαν ότι εξαιτίας τους απέτυχε το πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι «8» σκέφτηκαν αρχικά να διαφύγουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία αλλά τελικά αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα. Στο φάκελο υπάρχουν επίσης στοιχεία για την επικοινωνία που είχαν οι «8» με την ομάδα των πραξικοπηματιών που πήγε να δολοφονήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» στο φάκελο έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται πως «όταν απέτυχε το πραξικόπημα οι πραξικοπηματίες στρατιώτες πήγαν με δύο Sikorsky  και ένα UH-1 τύπου ελικόπτερο στην 66η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τεθωρακισμένων αφήνοντάς τα εκεί και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν 12 άτομα σε ένα Sikorsky S 20 με το οποίο προσγειώθηκαν στην περιοχή Ρίβα της Κωνσταντινούπολης σε ένα άδειο χωράφι.
Εκεί είχαν κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες και μετά ξεκίνησε το σχέδιο διαφυγής τους. Ωστόσο τέσσερεις από αυτούς ήταν εναντίον του σχεδίου.Με βάση τις καταθέσεις των στρατιωτικών, οι οποίοι ήταν εναντίον του σχεδίου, οι «8» στρατιωτικοί τους είπαν,  «άλλωστε το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας σας».
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Στις καταθέσεις τους είπαν επίσης ότι ενώ οι «8» έκαναν σχέδια διαφυγής, πρώτα σκέφτηκαν τη Ρωσία αλλά τελικά εγκατέλειψαν το σχέδιο επειδή το τελευταίο διάστημα είχαν βελτιωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών.Μετά σκέφτηκαν την Ουκρανία αλλά και εκεί επειδή υπάρχει πόλεμος με την ανησυχία της παράδοσής τους εγκατέλειψαν το σχέδιο. Οι τέσσερις στρατιωτικοί είπαν στις καταθέσεις τους ότι τελικά οι «8» πραξικοπηματίες στρατιωτικοί αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα. Τους τέσσερις τους άφησαν εκεί και μπήκαν στο ελικόπτερο και έφυγαν.
Με βάση την καταγραφή της διαδρομής τους οι «8» στρατιωτικοί πέταξαν από τη Ρίβα στις 10.40 το βράδυ και πετώντας πάνω από το Σαρίγιερ, τη Τσατάλτζα και το Ραδεστό (όλα περιοχές της ανατολικής Θράκης) πήγαν στην Αλεξανδρούπολη.
Στο φάκελο για την έκδοση των «8» αναφέρεται ότι κατηγορούνται για «απόπειρα πραξικοπήματος», «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου», «λεηλασία» και «πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία». Ενώ κατά την υπεράσπισή τους στο ελληνικό δικαστήριο ανέφεραν ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποίησαν το ελικόπτερο για να μεταφέρουν τραυματίες, στο φάκελο για την έκδοση αναφέρεται ότι «το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν είναι τύπου ασθενοφόρο-ελικόπτερο».Με βάση τις ίδιες καταγραφές το βράδυ της 15ης Ιουλίου απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Σαμαντίρα (ανατολικά της Κωνσταντινούπολης) και διασφάλισαν στρατιωτική και υλικοτεχνική στήριξη σε σημαντικά σημεία της Κωνσταντινούπολης.
Άρειος Πάγος - 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν στοιχεία για τηλεφωνικές επικοινωνίες από τα κινητά των τεσσάρων από τους «8» που διέφυγαν στην Ελλάδας με τα κινητά του συνταγματάρχη Αλί Ακτούρκ και του αντισυνταγματάρχη Νταβούτ Ουτσιούμ οι οποίοι είχαν κάνει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Στον φάκελο αναφέρεται επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίων των υπόπτων δεν είναι ούτε πολιτικές, ούτε στρατιωτικές και επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αναφέρουν ότι «μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον αρχηγού κράτους ή ατόμου της οικογένειάς του δεν θεωρείται πολιτικό αδίκημα».Στον φάκελο γίνεται αναφορά και στο αίτημα για δίκαιη δίκη και αναφέρεται ότι οι ύποπτοι έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει καθώς και των εσωτερικών κανονισμών της Τουρκίας.
ΑΝΤ1 Κύπρου

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.